Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свинското месо е най-скъпо в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

Свинското месо продължава да поддържа високи цени, отчита правителственият сайт foodprice.bg, който следи цените на дребно.

Най-скъпо месото на дребно се предлага във Враца, като средната цена е 14.23 лв. за килограм. Сравнително скъпо е свинското и в съседните Монтана и Видин - 14,18 лв., докато средната цена на килограм свински бут в страната е 12.71 лв., почти с два лева надолу, сочат данните от сайта. Платформата показва и значителни разлики в цената между регионите. Причина за по-високите цени в Северозападна България е по-малкия пазар, обясняват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 

Проверка на Радио ВИДИН показа, че в някои магазини за месо цената на свински бут достига до 16 лв. за кг., свински врат - 14 лв., месото за готвене е 11 лв., контрафилето - 13 лв., ребрата - 15 лв. 

"За мен цените са нормални, често купувам... Има покачване на цените, но наскоро - не... Аз си купих рагу за кучета, но за хората е по-скъпо. Пържолите са на цени около 11 лв., значи нагоре са цените в сравнение с два месеца преди... А за пазара да не говорим, там цените са безумни, не е добре... Купувам свинско от време на време, но то е калорично свинското и е добре да се хапва... Скъпичко ми се струва, месото за готвен е 10 лв. Не може да работя за 700 лв., а килограм боб е 6 лв. и нещо, взех си свински кожички за 2 лв. Струва ми се, че цените са надвишени жестоко... На ден 50 лв. не ти мърдат, ако решиш да пазаруваш... Високи са цените, невъзможни", казват видинчани.

Според Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България, свинското месо трябва да поевтинява, тъй като и фуражите са с по-ниски цени. Но видинчани коментират, че щом веднъж дадена стока е поскъпнала, трудно цената намалява. 

Според работещи в транжорни е нормално свинското да е около 15 лв., тъй като в Северозапада работи само една свинеферма, която е в Дунавци. Цената на трупното месо е 8 лв., като се добавят разходите за транжиране, хладилници, превоз цената от 15 лв. е обоснована. 

Анализите сочат още, че близо 60 на сто от свинското месо у нас е внос.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Модата и възрастта: Стилни съвети за всяка житейска фаза

Модата е универсален език, който всеки човек може да използва, за да изрази себе си. Независимо от възрастта, стилът и облеклото могат да отразят личността и жизнените ни фази. В днешното издание на "Модни лабиринти"  ще разгледаме темата как модата се променя и адаптира спрямо различните етапи от живота ни.  Например тийнейджърите често..

публикувано на 12.08.24 в 16:30

Видин се готви за панаир

На 23 август се открива  Видинският панаир . Според съобщението на Общината това издание на изложението ще предложи голямо разнообразие от изделия и хранителни продукти на занаятчии, производители и фирми от България и чужбина, различни демонстрации и дискусии, атракциони и забавления за малки и големи и съпътстваща концертна програма с участието на..

публикувано на 12.08.24 в 14:30
Счупени елементи по детските съоръжения има на площадките в центъра на града.

Детски площадки във Видин са в лошо състояние

Сигнали за изпочупени детски площадки във Видин продължават да постъпват в Радио ВИДИН. Родители негодуват, защото много от местата за игра в града са в лошо състояние поради липсата на редовна поддръжка и обновяване. Износените и повредени съоръжения не са безопасни за децата. Недостатъчно осветление, неподходящите настилки и липсата..

публикувано на 12.08.24 в 14:30

Нов автобус ще обслужва линията Оряхово-София

До края на месеца общинската транспортна фирма в Оряхово ще пусне в движение нов модерен автобус по линията, която свързва крайдунавския град със София. Преди година и половина оряховската управа взе в свои ръце междуградския транспорт, след като районът остана откъснат от другата част на страната, без обществен превоз до областния център във Враца..

публикувано на 12.08.24 в 13:00

Семейство от Кула стана жертва на обир в Унгария

Зорница Лалова от град Кула , заедно със съпруга си, са станали жертва на кражба на парична сума в Унгария . Те пътували за Западна Европа с цел покупка на лек автомобил. Обирът е станал от неизвестни извършители през нощта, буквално за секунди, разказва жената.  "2.30 часа през нощта стана кражбата на петия паркинг. Спряхме малко да..

публикувано на 12.08.24 в 11:09

Чудното в чудесата на Божия Син

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Велик е нашият Бог, който твори чудеса; и никога разказите за неговите чудеса нямат свършване. Няма очи, които да са видели всички тези чудеса; нито има език,..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35