Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възстановка край Берковица пресъздава героични събития от Междусъюзническата война

Снимка: Радио Видин

Историческа възстановка на събития от Междусъюзническата война ще бъде представена днес в местността Стежи край Берковица. Организатори на родолюбивата проява са Община Берковица и проф. Иван Гаврилов.

Подобно събитие се организира за пръв път в Берковица, обясни експертът в общинската администрация Бойка Попова, която разказа за програмата на събитието:

"На 30 септември, събота, в 10:00 часа с тържествен ритуал ще бъде открита паметна плоча в местността Стежи, срещу Чапраза - това се намира на главния път между Бързия и Берковица. Паметната плоча ще увековечи събития на проявен героизъм на военнослужещи по време на Междусъюзническата война, случили се преди 110 години на същото място. В 11:00 часа в местност Преки път - около 150 метра от мястото, където ще се открие паметната плоча, ще бъде пресъздадена и възстановката на събитието. В пресъздаването ще вземат участие над 100 души от Национално дружество "Традиция" и 34-и Пехотен троянски полк. Национално дружество "Традиция" и 34-и Пехотен троянски полк правиха възстановка тази година на Рожен, по време на фолклорния събор в Рожен... Те имат богат опит. Това са представители от различни дружества - Троян, Севлиево..., така че и на нас ще ни е интересно да се запознаем и като цяло да реализираме такова събитие, мащабно, което изисква огромен ресурс и наистина изключителна организация... Наистина за пръв път се реализира тук такова събитие, за момента има голям интерес."

В програмата ще участват също така Пътуващо читалище "Бащино огнище", оркестър "Шевица", както и фолклорни състави от община Берковица. 

Идеята за организиране на събитието се родила при едно посещение на професор Гаврилов в Берковица, обясни Бойка Попова: 

"Той е приятел на Берковица - съвременен будител, вдъхновител, дарител не само на Общината, но и на Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов". Беше наш гост по случай 100-годишнината на гимназията. Тогава бе взето решение да бъде реализирана възстановката."


Проф. Иван Гаврилов е местен родолюбец - родом е от Василовци и има много подобни инициативи. Той ни връща към историческите събития от преди повече от век, вдъхновили историческата възстановка:

"Навършват се 110 години от едни величави и трагични събития, свързани с Междусъюзническата война... Всички провокационни моменти са използвани от страна на гърците и на сърбите... И неизбежното се случва - започва Междусъюзническата война. През това време румънската армия от над 400 000 души, необезпокоявана от никого навлиза в Северна България. И българските войски получават изрична заповед на Генералния щаб да не оказват военна съпротива. Нещо повече - румънците, под формата на преговори, предлагат българските войници да сдадат оръжието и дадат разписка, с което ги освобождават от военна повинност. Смутно време, особено за Северозападна България, където е разквартирована 9-та Пехотна плевенска дивизия, в която участват и "Бдинци" и едновременно с това 34-и Троянски полк. И тук се открояват имената на много герои, но двама са основните - единият е фелдфебел Иван Ковачки... Тогава е командвал взвод и взводът е бил длъжен в резерв да охранява полковото знаме... Командирът полковник Георгиев отива във Фердинанд (днешна Монтана - бел. авт.), за да види с румънците да започнат преговори, където се опитват да го пленят. И в смутното време в река Огоста, Иван Ковачки, с трийсет души верни нему... вземат знамето и преминават реката." 

Впоследствие към неголямата група, успяла да спаси знамето, се присъединяват и други български войници, с които се завръща отишлият на разузнаване в околността фелдфебел Ковачки, продължава разказа си проф. Гаврилов. 

Групата тръгва в посока на Берковица. Още много други войници не са дали оръжието си и до Берковица тази команда става около 600 души. През това време пристига и командирът на 34-и Троянски полк, когото румънците са опитали да пленят, но успява да се спаси. Той дава на фелдфебел Ковачки и неговия взвод от 70 войници задача, която има решаващо значение за хода на войната. 

"Има данни от разузнаването, че огромна румънска кавалерийска група се придвижва от Враца през Вършец, за да премине Петрохан, който е бил охраняван - забележете, само от един горски стражар, и да влезе в незащитена София... Заповедта на командира към фелдфебел Ковачки е на всяка цена да задържат румънската конница и да не я допускат. Той поискал да дойде още един фелдфебел, негов приятел - фелдфебел Тано Вътов, и двамата заедно със седемдесет войници се окопават на шосето, което е малко след Чапраза. През това време откъм Вършец - Бързия идва огромен облак прах - фелдфебел Ковачки, заедно с един от неговите войници, те знаят румънски, защото са били градинари в Румъния, застават на пътя и колоната спира. Идва един ескадрон, пред който те заявяват, че са над 3000 души и имат заповед да не допуснат никого да премине Петрохан и като гърците на Термопилите ще измрат, но няма да пуснат нито един да премине..." 

Въпреки предупреждението командващият румънския ескадрон поручик дава заповед за атака и в същия момент залпове от 70 пушки свалят от седлата част от атакуващите румънски войници, допълва проф. Гаврилов: 

"Много са ранени, осем души са пленени, начело с поручика, а останалата колона, виждайки отпор, тръгва обратно и се връща във Враца. По този начин те спасяват Петрохан, спасяват и София." 

Досега тези исторически събития не са отбелязвани и е наш дълг да ги увековечим, защото паметта на нашите деди, героичната им саможертва трябва да има отглас, отбеляза проф. Гаврилов и покани всички родолюбци да присъстват на историческата възстановка - едно събитие, което ще бъде уникално по своето съдържание. 

Вижте още

Снимката на 6 декември 2023 година

На Никулден във Видин тържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец". Ремонтът на  бул. "Панония"  е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани, които работят край главната градска артерия или често я използват.  Всяко четвърто дете в България живее..

публикувано на 06.12.23 в 17:50

Тържествено отбелязахме Никулден (снимки+видео)

На Никулден във Видин тържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец". По установена традиция след Божествената света литургия, пред иконата на светеца бе запалено старинното кандило във вид на кораб със седем светилника, дарено на храма от Видинския еснаф. Свети Николай Чудотворец е сред..

публикувано на 06.12.23 в 15:49

Проекти на видинския музей са одобрени за финансиране от Министерството на културата

Два проекта на Регионален исторически музей - Видин са одобрени в проведената от Министерството на културата конкурсна сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии.  Музеят ще получи малко над 23 хиляди лева за създаване на музейна експозиция "Късносредновековно българско..

публикувано на 06.12.23 в 15:43

Във Враца ще спазят традицията да зарибят с шаран за Никулден

За шеста поредна година язовир Дъбника до Враца ще бъде зарибен с никулденски шаран. Инициативата е на местното сдружение "Заедно за язовир Дъбника". "Отново ще пуснем шаран за здраве. Наши приятели са се включили, дариха пари, рибата е закупена и около 17:00 часа ще бъде пусната в язовира. Отделно други хора, които са поканени, минаха,..

публикувано на 06.12.23 в 14:47

Съдът даде ход по дело за прекратени пълномощия на общински съветник във Видин

Административният съд даде ход на делото по жалбата на Лозина Николова срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК), с което бяха прекратени пълномощията ѝ като общински съветник във Видин от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Мотивът на ОИК е несъвместимост, тъй като е назначена и за заместник-кмет в община..

публикувано на 06.12.23 в 12:48

Видинчанин влезе в ареста, шофирал след употреба на наркотик

26-годишен видинчанин , шофирал лек автомобил под въздействието на наркотично вещество , е бил задържан в полицейския арест. Вчера, на ул. „Цар Иван Асен II“ в областния град, униформени спрели за проверка „Ауди“ с видинска регистрация. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на канабис. Мъжът е дал проби за изследване..

публикувано на 06.12.23 в 11:10
Снимката е илюстративна

Над 63 000 къса нелегални цигари откриха на Дунав мост 2 и Оряхово

Общо 71 420 къса цигари задържаха митническите инспектори на Териториална дирекция Митница Русе през месец ноември при извършени седем проверки, съобщават от Агенция "Митници". Най-голямото количество в един случай е установено от митническите служители в района на Дунав мост при Видин - 44 000 къса. 19 980 къса цигари без български валиден акцизен..

публикувано на 06.12.23 в 11:05