Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Снимка: Радио ВИДИН

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева. 

2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното първенство по кану-каяк за жени до 23 години в Италия и заслужи квота за Олимпийските игри в Париж от първенството на планетата за мъже и жени в Германия. Така Йоана стана първата представителка на българския кану-каяк, която ще участва в най-големия спортен форум през следващата година. Това е причината Едуард Тодоров, който стана популярен с благотворителните си жестове към млади видински таланти, да обедини група съмишленици. 25-има дарители събраха парична сума, с която да благодарят на Йоана, че прославя родния им град, и да подпомогнат бъдещото ѝ развитие.

"Този жест е свързан с многобройните успехи на Йоана Георгиева. Това, което ме накара да организирам това дарение, е световната титла, която тя спечели. Исках да направя нещо по-различно и по-голямо, което да отговоря на такъв огромен успех, тогава реших да се свържа с други видинчани и да организираме дарение, с което да изразим нашето огромно възхищение и уважение към всичките тези успехи, които Йоана е постигнала и с които прославя името на град Видин и на България. Успяхме да съберем 10 000 лева, но искам да подчертая, че това е символична сума, защото за труда, който Йоана е положила за последните 10 години, едва ли може да се сложи цена. Тя е прекрасен пример как се осъществяват мечтите, а именно с много труд, постоянство и търпение. Нямаме никакви изисквания как тя да похарчи тези пари, те са напълно заслужени, тя е тази, която се е трудила", сподели пред Радио Видин Едуард Тодоров.

От следващия месец Йоана Георгиева започва централизирана подготовка за олимпийските игри в Париж. Целта ѝ е да влезе във финал А на дисциплината 500 метра едноместен каяк, а жестът на Едуард и неговите съмишленици я стимулира още повече да гони упорито своите цели.

"Честно казано бях изключително изненадана, приятно изненадана от този жест. Преди време Еди ми каза, че има награда за мен, която много иска да ми даде, но стана така, че не можехме да се засечем по едно и също време във Видин. Помоли ме да му дам номера на банковата си сметка. В момента, в който получих превода, останах много изненадана. Много ми стана емоционално не само заради самата сума, а и заради това, че някой е отделил толкова време да събере тези пари и се е интересувал от моето развитие и моите успехи. За един млад човек това е една много голяма подкрепа, която ще ми е от полза за дълго време напред. Не съм решила за какво ще използвам сумата, но ми дава сигурност, че ще мога да осигуря това, от което имам нужда в спорта и в университета, тъй като също така и уча", разказа Йоана Георгиева.

Доброто е заразно, казват Йоана и Едуард. Те се надяват, че добрият пример на спортните успехи и на признанието и благородните жестове ще катализират положителна обществена енергия във Видин.

"Безкрайно много благодаря на Едуард Тодоров и на всички, които се включиха в тази кампания. Оценявам безкрайно много този жест, тази подкрепа и желая на всички да са много здрави и много щастливи", допълни Йоана.

"Искам да благодаря на всеки един от видинчаните, които се включиха с тяхната морална и финансова подкрепа в това благородно дело", каза Едуард Тодоров.

А видинчаните, които се включиха в благородната кауза, са 25: Васил Василев, Владимир Евгениев, Даниел Герасимов, Дино Николов, Даян Николов, Димитър Николов, Емил Томов, Едуард Тодоров, Ивайло Божидаров, И. И., Илия Калчев, Иван Вачев (Ачи), Ивайло Иванов, Йосиф Йосифов, Красимир и Ирена Илиеви, Калин Захариев, Красимир Веселинов, Красимир Цонов, Кристиян Драгомиров, Любомир Пунчев, Николай Николов, Пламен Петров, Пламен Николов и Тодор Младенов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50

Предосмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици.    Днес,..

публикувано на 06.03.23 в 09:45