Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методът "Монтесори" е предпочитан от родители и ученици във Враца

Снимка: Диана Манова

Основно училище "Иванчо Младенов" във Враца работи вече втора година по метода на италианския доктор и педагог Мария Монтесори. Този модел на възпитание и обучение обръща внимание на това, че към всяко дете трябва да се подхожда индивидуално и че децата трябва да бъдат активната страна в образователния процес. Учебните материали, които се ползват, са свързани с практическите и сензорни умения, със заобикалящия свят, казва Десислава Илиева, учител в начален етап във врачанското училище:

"Методът "Монтесори" първо беше въведен в детските градини преди 4-5 години... Родителите имаха желание децата да продължат по същия метод... И училищата трябваше да отговорят на това изискване, и така в начален етап се продължи с този метод.Ние сме първите, които поехме децата от детските  градини...

Децата имат свобода, личен избор, естествен избор и така израстват по-самоуверени личности...

Методът не ги учи само да четат и пишат, а по-скоро да взимат решения, да правят избор, да планират добре своето време. Подготвя ги за живота.

Идеята е да няма постоянно седящи деца по чиновете... Имала съм ситуации, в които сядаме да работим по математика, имала съм случай, когато дете не е в кондиция да работи по математика, но се ориентираме да правим нещо друго. Това е ролята на учителя - поддържаща, спойваща, тъй като класните стаи са със специфични материали и моята работа е връзка "дете-класна стая" и да го насърча, но не и да го насилвам...

Децата осъзнават разликата... Прекарват спокойно... За тях това е втори дом."

Над 650 деца и ученици във Враца се обучават по метода на д-р Мария Монтесори. Интересът към него от страна на родителите е голям. В община Враца от тази учебна година има шест нови паралелки, в които първокласниците се обучават по този метод.

С тях паралелките „Монтесори“ в общината ще станат десет. Новите училища, които се включват, са Средно училище „Христо Ботев“ и Средно училище „Никола Войводов“ във Враца.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02