Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Борисов - от "Видабаскет" до НБА

Снимка: Кристиян Борисов, личен архив

Кристиян Борисов е бивш баскетболист, а сега е успешен треньор по баскетбол в Германия. Кариерата му започва във "Видабаскет", а само на 15 години тръгва по пътя на мечтата си, като напуска Видин, сменя няколко града и отбора, докато се развие и го привлекат, като играч в Германия. Под негово управление "Фелбах Флашърс" печели серия от 15 поредни победи и триумфира с  голяма титла, а българинът е избран за "Треньор на сезона".

"Видин ми даде не само основата, а и всичко започна оттам. По това бреме имахме доста голям отбор, на 15-годишна възраст с моя отбор стигнахме до второ място на републиканското във Видин. Загубихме на финала с "Левски" във Видин. По това време имахме двама национални състезатели, състезавахме се на републикански първенства."

Това лято Кристиян Борисов получава покана за участие в лагер на "Байерн" (Мюнхен), един от най-елитните баскетболни лагери в Европа, а там среща и своя идол - главния помощник треньор на "Лос Анджелис Лейкърс", Фил Хенди, от когото получава специална покана да стане част от обучение в американския град Лос Анджелис, което ще му даде възможност да тренира състезатели от най-престижната световна мъжка професионална баскетболна лига НБА.

"Наистина, ако трябва да съм честен, последната година беше най-успешната в моя живот от професионална гледна точка. Подписах във Щутгарт, като помощник треньор и треньор на индивидуалните качества. След неуспешна серия другия треньор се наложи да го сменят и поех неговото място. И оттам не загубихме мач, станахме шампиони в лигата, така изкачих отбора в Трета Бундеслига в Германия."

Кристиян разкри на какво залага в треньорската си работа, за да направи от губещ отбор - триумфиращ:

"За мен е най-важното да гледам всеки един състезател, който работи с мен, да дава най-доброто от себе си, да е концентриран в това, което правим и да е отдаден напълно. Нещо, което е много важно - децата да развият любов към играта, да искат да са в залата, да искат да се учат, това е първата стъпка към развитието и успешна баскетболна кариера. Аз винаги, като се прибирам във Видин, ходя в залата, говоря с треньорите. Последните два пъти направих две тренировки по два часа."

Като човек, който осъществява голямата си цел, попитахме Кристиян какво би казал на децата от Северозапада, които мечтаят, но мечтите им се струват твърде далечни: 

"Ще дам един пример със себе си, аз винаги съм бил голям мечтател и е имало моменти, като бяхме малки и вече като бях погълнат от баскетбола, много от хората ми се смееха. Аз ходех сам на стадиона, тичах, ходех в залата сам, тренирах с всеки, който иска да тренира, правех всичко възможно да намеря начин да се подобрявам. И тази любов, и това желание, винаги ме е тласкало нагоре и ми е давало шанс и надежда. В един момент всичко се отплаща, рано или късно. Господ дава шанс на тези, които мечтаят, правят това, което обичат и дават всичко от себе си... От гледна точка на родителите, моята майка никога не ме е спирала и няма да забравя едно изречение, което е останало в съзнанието ми: " Криси, аз не искам да те спирам и един ден да съм причината да не си достигнал мечтите си". Много, много се радвам, че имах възможността да е на последния ми мач, когато станахме шампиони."

Селекцията, водена от Кристиян, вече започна подготовка за 2023/2024 и натрупаните знания през лятото със сигурност ще дадат нужната увереност на младия специалист да покори още един връх начело на "Фелбах".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55