Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 октомври 2023 година

Снимка: Радио Видин

Областно съвместно учение на съставните части на Единната спасителна система при пътнотранспортни произшествия се проведе днес на главен път Е-79 (неизползван участък до „Видахим“)  във Видин. Тази година темата е "Осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи при получаване на сигнал за ПТП с пострадали". 


Високите цени и инфлацията са най-големият проблем пред страната в момента. Това посочват близо половината от анкетираните в представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг. На второ място е борбата с корупцията, на трета позиция е присъединяването към Шенген и еврозоната, на четвърта - съдебната реформа и промяната на Конституцията.


В 9080 секции на предстоящите местни избори ще има и по една машина за гласуване, освен хартиени бюлетини, реши Централната избирателна комисия. В тях вписаните избиратели са над 299 на брой.


Дирекция "Бюро по труда" - Видин организира трудова борса. Участие в нея взеха тринайсет работодатели от Видин и региона и около 60 безработни. Обявените от работодателите места са основно в сферата на транспорта, строителството и услугите. Около една трета от безработните, които се включиха в борсата, са млади хора, отчетоха от Бюрото по труда във Видин.


Дирекция „Бюро по труда“ - Мездра организира информационно събитие под наслов „Да работиш (е) яко!“. То ще се проведе на 13 октомври 2023 г. (петък) от 13:00 часа пред Дома на железничаря в гр. Мездра. Целта е да бъдат достигнати неактивните хора на пазара на труда от община Мездра. Така ще се осигури помощ на тези, които срещат трудности при своята професионална реализация поради регионална специфика, трудова мотивация, необходимост от квалификация. Чрез съчетаване на забавление и информационна част присъстващите ще могат да чуят на открито разкази за успешната професионална реализация на популярни изпълнители, които ще се включат в програмата. Успоредно с това ще бъде предоставена индивидуална подкрепа на всеки, който има нужда.


Над 100 проверки е извършила Инспекцията по труда във Враца през септември. 561 са констатираните нарушения, съобщиха от инспекцията. Съставени са 14 акта за административни нарушения за 18 000 лв., пет от актовете са за работа без трудов договор. От Инспекцията по труда констатират, че намалява броят на фирмите, които забавят изплащането на трудовите възнаграждения. В рамките на контролната дейност през септември са установени неизплатени заплати в една фирма за 17 000 лв. През отчетния период Инспекцията по труда във Враца е участвала в разследване на две трудови злополуки. 


Със 137 новоприети студенти ще открие учебната година филиал Видин на Русенския университет "Ангел Кънчев". За поредна година е изпълнена квотата, за която филиалът има акредитация за прием в бакалавърска степен. Първокурсниците във висшето учебно заведение са не само от Видин, но и от Лом, Козлодуй, Враца, Монтана и София. 


Връчиха дипломите на 81 абсолвенти от врачанския филиал на Медицинския университет в София. Церемонията се състоя в двора на учебното заведение "Проф. д-р Иван Митев", носещо името на откривателя на шестия сърдечен тон. В поредния випуск на ВУЗ-а завършиха 81 абсолвенти, като от тях 48 са медицински сестри, 12 акушерки и 21 лекарски асистенти.


Останките на църква, разрушена при потушаването на Чипровското въстание, се проучват за първи път от археолози. Православният храм е част от емблематичния за Чипровци Гушовски манастир. Задачата на археологическия екип е да проучи наличието на следи от по-ранни периоди, както и материали, които датират цялата архитектура на църквата.


Нови стаи по хуманитарни науки, занимания по интереси или училищни библиотеки ще бъдат изградени в 52 учебни заведения в Северозапада. Учебните заведения са с одобрени проекти по Модул 1 „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“ на Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. 


По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 година Международният ден на учителя се чества днес, на 5 октомври. Към момента празникът е приет в над 100 държави по света. 


Симфониетата във Враца продължава с изявите, посветени на 100-годишнината от рождението на големия български диригент Радосвета Бояджиева и 50-годишнината от създаването на Държавна Филхармония – Враца. Културният институт ще представи концерт, в който солисти ще бъдат изявени музиканти от оркестъра днес, 5 октомври. 


Народно читалище "Цвят 1870", със съдействието на Регионалното управление на образованието във Видин организира конкурс за есе на тема "Народните будители - примерът ми за подражание". Конкурсът се провежда за трета година по повод 1 ноември - Деня на народните будители.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16

Бойчиновци празнува

Община Бойчиновци отбелязва своя празник днес, 7 октомври. В храма "Свети Георги" в града беше отслужена тържествена литургия, а на сесия на Общинския съвет бяха наградени заслужили граждани. Кметът на общината Светлин Сретениев съобщи повече подробности за празника: "В 16:00 часа започва празничната програма на читалищните колективи. От 18:00..

публикувано на 07.10.24 в 14:58

"Пътна полиция" засилва проверките за разсеяни шофьори във Видинско

Координирана полицейска операция за ограничаване влиянието на разсейването при водачите по време на движение  се провежда п рез настоящата седмица на територията на област Видин, както и в цялата страна .  Освен към използването на мобилните телефони от шофьорите, засилените проверки са насочени и към наличието на детски обезопасителни системи при..

публикувано на 07.10.24 в 13:45

Конкурс търси екообщина

Тече конкурс "ЕкоОбщина - устойчив град и общество" . Той е инициатива на Посолството на Франция и Френския институт  в България и има за цел да открои добрите практики на местно ниво за устойчиво градско развитие, каза за Радио ВИДИН  Ася Добруджлиева , член на журито: "Конкурсът, разбира се, е създаден с цел, да насърчава българските общини..

публикувано на 07.10.24 в 11:00

Полицията задържа мъж за притежание на наркотици във Видин

36-годишен, криминално проявен видинчанин е бил задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа за притежание на наркотици , съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Криминалистите са открили в жилището на мъжа два вида дрога, две електронни везни, множество полиетиленови пликчета тип „спейсбек“ и ролка полиетилен за вакуумиране...

публикувано на 07.10.24 в 10:43

Общинско предприятие в Берковица обнови автопарка си

Автопаркът на Общинско предприятие „Комунални дейности“ в Берковица е обновен със специализиран автомобил за сметосъбиране и сметоизвозване и автовишка. Сметосъбирачната машина е марка Mercedez-Benz, тип Ротопреса, екологична норма Евро 6. Специализираният автомобил ще обслужва кофи и контейнерите тип „Бобър“ с обем 110 л. и 1100 л., като степента..

публикувано на 07.10.24 в 10:02

Повече от 300 души са подали документи за ТЕЛК във Враца

Повече от 300 души са се възползвали от възможността да подадат документи за освидетелстване и издаване на ТЕЛК , това съобщи областният управител на Враца - Николай Николов . Той отчете като положително отварянето на офис на регионалната картотека за медицинска експертиза, който се намира в сградата на РЗИ. Припомням, че след намесата на..

публикувано на 07.10.24 в 07:50