Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистите от архивите отбелязват професионалния си празник

Светлана Кръстева: Работата на архивиста е значима и интересна

Във Видин ще бъде представена документална изложба на Държавен архив - Варна и Радио Варна, посветена на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски

3
Светлана Кръстева, началник на Държавен архив - Видин
Снимка: Радио ВИДИН

На 10 октомври българските архивисти отбелязват професионалния си празник. Това са хората, които се грижат документалната памет на миналото да се пази и съхранява. Тази година се навършват 72 години от началото на организираното архивно дело в България. 

Архивът във Видин е създаден през 1960 г. в резултат на административно-териториалната реформа от 1959 г. като отдел на Окръжно управление на МВР - Видин на основата на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание. А какви са основните задачи, които имат архивистите, обяснява Светлана Кръстева, началник на отдел "Държавен архив" - Видин:

"... Ние пазим документи от всички области на обществения живот. Имаме документи като актове за раждане, те се съхраняват 130 години в средищната община, във видинския архив има регистри по гражданско състояние на няколко средищни места, Белоградчик, Цар Петрово, Бойница, Грамада... селища от Кулска околия, част от Западните покрайнини...

Ние не съхраняваме документи за трудов стаж. Срокът е 50 години в учреждението. В случая, когато е закрито, документите се предават в НОИ. Ние можем да бъдем полезни с информация, ако дадено предприятие е прехвърлено към друго..."

Фондът на "Държавен архив" - Видин е изключително богат. Най-старият документ, който се съхранява, е План на Видин от 1730 година, дарение от историка Румен Манов, документи от периода на Възраждането, свързани с дейността на екзарх Антим Първи и с изявени видински търговски фамилии.

"Последните дарения са свързани с историята на футбола във Видин... Интересни видео документи получихме, видеозаписи на два митинга в село Винарово от 1990 година... Документите, които приемаме са тези, които са  исторически ценните документи... Важно е също и развитието на самите видове документи... Съвсем наскоро се внедри Система за електронно архивиране - СЕА и ще могат да постъпват електронно създадени документи..."

Във връзка с днешния празник във Видин днес ще бъде представена гостуващата документална изложба "Гледай народната работа повече от всичко друго, повече от себе си да я уважаваш", посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски. Изложбата е изготвена от Държавен архив - Варна съвместно с Радио Варна. Идеята и реализацията са дело на главния редактор на Радио Варна - Веселина Божинова. В изложбата са представени 14 писма от кореспонденцията между Иван Драсов и Данаил Попов, съратници и приятели на Васил Левски, разменени в периода от декември 1872 г., близо месец преди залавянето на Апостола, и месец май 1873 г. Те са свързани със събитията в Къкрина, залавянето и гибелта на Левски.

Изложбата е част от голямата кампания на Министерството на културата за общонационално отбелязване на важната годишнина. Показаните в нея писма са малко познати, разказа Веселина Божинова

"Беше ни предложено на всички програми на БНР да се включим и като се замислих най-лесно и най-безболезнено щеше да бъде, ако направим едно предаване и създадем някаква поредица от рубрики. искаше ми се малко да избягаме от радиото в нашия проект, но все пак да има и радио момент и заради това решихме да направим тази малко интерактивна изложба... Видинчани ще могат да видят постерите, но към тези постери са сложени и едни QR кодове, които озвучават тези 14 писма."

Веселина Божинова посочи, че трудът на архивистите често се подценява, а всъщност той е много важен:

"Тези хора са големи герои. Много им е отговорна и ценна работата и не само с това, че съхраняват такова наследство. От друга страна и до тях много често опираме, когато търсим информация за собствености, включително и за това къде са ни работили родителите, какво са правили."

Официалното откриване на документалната изложба е днес от 17:00 часа. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Крачка по-близо до нови избори: вторият мандат просъществува две минути

От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което остава под огромен въпрос. Днес председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков прие в качеството си на формален кандидат за премиер втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и..

публикувано на 22.07.24 в 14:20
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00