Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Героите на Калин Василев в опит да намерят щастието

| Анализ
Снимка: Радио ВИДИН

Обичаме да мислим за себе си като за уникални и неповторими, единствени сред седем милиарда други, които обитават Земята. И ние сме! Всеки човек е вселена, съществуваща по свои правила и закони, със своите звезди и светове, със своя цвят мрак и светлина. Но въпреки това има поне едно нещо, по което не се различаваме от другите, и това е желанието да сме щастливи и обичани. Стремежът да търсим близост, разбиране и любов са заложени в кръвта ни вероятно още от времето на онзи съзидателен взрив, създал вселената. Грешка в подреждането на ДНК-то или божествен план, целящ да осигури нашето бъдеще, независимо от всички усилия, които полагаме, за да го съсипваме сами.


През 2012 г. авторът Калин Василев печели националния литературен конкурс на издателство "Хермес", в резултат на което се появява сборникът му разкази "Опити за любов и щастие".


Разкази за хора колкото различни, толкова и еднакви в опитите си да намерят любовта, дори когато се страхуват от нея. За хора, които преследват мечтите си, макар и по съвсем различни пътеки. Те се срещат и разделят, пътуват до другия край на света в търсене на своето място, своето друго сърце, без да знаят къде отиват и какво ще открият там. Но нима това има значение? Нима надеждата, че то е там и те чака не е всъщност основното, най-важното, по-важно дори от намирането му?


Няма път към щастието – щастието е пътят. Урокът, който научаваме най-бавно и най-трудно понякога, за който се налага да се качим на двадесет и един влака, да поговорим с пощальона, който носи онези странни писма всеки ден, или да напуснем някого, когото сме прегръщали докато заспи снощи.


С героите на Калин Василев е съвсем лесно човек да се изгуби в своите, но повече в техните търсения, срещи, любови и раздели. Съвсем лесно е да тръгнеш за студентска бригада във Флорида, а да се озовеш женен за знойна красавица от Еквадор. Или да установиш, че брането на ягоди в Англия не е това, което ще те направи богат, но може би е това, което ще те направи щастлив. Особено когато си тръгваш от там със стар "Пасат", бяла кожа. А може да попаднеш и в затвора, където да срещнеш поредния, дето е там без вина, защото знаем, че в затвора е пълно с невинни, нали… Можеш и да поиграеш на "Принцът и просякът" с мутренски бос преди да… Както и да е.


Героите от разказите в сборника са сякаш повече, отколкото страниците могат да поемат. Повече, отколкото могат да разкажат. А те разказват много – и страниците, и героите. И понякога надскачат сенките си, осмеляват се да мечтаят, да вярват, да правят признания. Осмеляват се да се страхуват, да полудяват, да търсят себе си сред другите, да избират себе си. Да си поръчат порция пържени пилешки сърца в бар "Разбити сърца" и да седнат на някой от паянтовите столове, специално предназначени да се чупят лесно, ако се стигне до бой, за да няма тежко пострадали клиенти или персонал.


И ако вие също все още правите своите опити за любов и щастие, ако все още сте в някой от влаковете с наркомана Еди, който не взема никакви наркотици, или в затвора, където сте единствения невинен, който не си признава, че няма вина, ако все още пътувате с раздрънкан пасат през цяла Европа, без да сте сигурни накъде и защо… значи може би ви е време за разказите на Калин Василев. Може би някъде в тях ще намерите своя разказ – онзи, в който ще се разпознаете и ще разберете, че все още сте щастливи, дори и само защото все още търсите и вярвате, че има какво да намерите. И така, докато не изтече срокът на годност на всички онези неща, които не успяват да ни убият. Защото нещата, от които не се умира, винаги имат срок на годност. И поне в един от случаите срокът е точно четири години пет месеца и седемнайсет дни. После трябва да се върнеш при годеницата си.

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30