Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Героите на Калин Василев в опит да намерят щастието

| Анализ
Снимка: Радио ВИДИН

Обичаме да мислим за себе си като за уникални и неповторими, единствени сред седем милиарда други, които обитават Земята. И ние сме! Всеки човек е вселена, съществуваща по свои правила и закони, със своите звезди и светове, със своя цвят мрак и светлина. Но въпреки това има поне едно нещо, по което не се различаваме от другите, и това е желанието да сме щастливи и обичани. Стремежът да търсим близост, разбиране и любов са заложени в кръвта ни вероятно още от времето на онзи съзидателен взрив, създал вселената. Грешка в подреждането на ДНК-то или божествен план, целящ да осигури нашето бъдеще, независимо от всички усилия, които полагаме, за да го съсипваме сами.


През 2012 г. авторът Калин Василев печели националния литературен конкурс на издателство "Хермес", в резултат на което се появява сборникът му разкази "Опити за любов и щастие".


Разкази за хора колкото различни, толкова и еднакви в опитите си да намерят любовта, дори когато се страхуват от нея. За хора, които преследват мечтите си, макар и по съвсем различни пътеки. Те се срещат и разделят, пътуват до другия край на света в търсене на своето място, своето друго сърце, без да знаят къде отиват и какво ще открият там. Но нима това има значение? Нима надеждата, че то е там и те чака не е всъщност основното, най-важното, по-важно дори от намирането му?


Няма път към щастието – щастието е пътят. Урокът, който научаваме най-бавно и най-трудно понякога, за който се налага да се качим на двадесет и един влака, да поговорим с пощальона, който носи онези странни писма всеки ден, или да напуснем някого, когото сме прегръщали докато заспи снощи.


С героите на Калин Василев е съвсем лесно човек да се изгуби в своите, но повече в техните търсения, срещи, любови и раздели. Съвсем лесно е да тръгнеш за студентска бригада във Флорида, а да се озовеш женен за знойна красавица от Еквадор. Или да установиш, че брането на ягоди в Англия не е това, което ще те направи богат, но може би е това, което ще те направи щастлив. Особено когато си тръгваш от там със стар "Пасат", бяла кожа. А може да попаднеш и в затвора, където да срещнеш поредния, дето е там без вина, защото знаем, че в затвора е пълно с невинни, нали… Можеш и да поиграеш на "Принцът и просякът" с мутренски бос преди да… Както и да е.


Героите от разказите в сборника са сякаш повече, отколкото страниците могат да поемат. Повече, отколкото могат да разкажат. А те разказват много – и страниците, и героите. И понякога надскачат сенките си, осмеляват се да мечтаят, да вярват, да правят признания. Осмеляват се да се страхуват, да полудяват, да търсят себе си сред другите, да избират себе си. Да си поръчат порция пържени пилешки сърца в бар "Разбити сърца" и да седнат на някой от паянтовите столове, специално предназначени да се чупят лесно, ако се стигне до бой, за да няма тежко пострадали клиенти или персонал.


И ако вие също все още правите своите опити за любов и щастие, ако все още сте в някой от влаковете с наркомана Еди, който не взема никакви наркотици, или в затвора, където сте единствения невинен, който не си признава, че няма вина, ако все още пътувате с раздрънкан пасат през цяла Европа, без да сте сигурни накъде и защо… значи може би ви е време за разказите на Калин Василев. Може би някъде в тях ще намерите своя разказ – онзи, в който ще се разпознаете и ще разберете, че все още сте щастливи, дори и само защото все още търсите и вярвате, че има какво да намерите. И така, докато не изтече срокът на годност на всички онези неща, които не успяват да ни убият. Защото нещата, от които не се умира, винаги имат срок на годност. И поне в един от случаите срокът е точно четири години пет месеца и седемнайсет дни. После трябва да се върнеш при годеницата си.

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00