Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още ли има недостиг на квалифицирани кадри във Видин

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Има ли във Видин квалифицирана работна ръка, която да отговаря на нуждите на инвеститори, които биха започнали бизнес в региона? Едва ли има видинчанин, който да не иска децата му да останат в родния си град, да има работни места, включително откриване на нови и инвеститори, които биха започнали някакъв бизнес. Според бизнес и експерти квалифицирани кадри няма, а в "Бюро по труда"- Видин има достатъчно регистрирани безработни. 

"В момента подавам документи за курс за маникюрист и педикюрист. Ще има първо интервю, защото има много кандидати, след това ще избира кой да бъде и кой не. Аз съм работила много неща, но нямам нещо определено, завършила съм селскостопански техникум. В този град просто нямаме много голям избор... Регистрирана съм, защото сме и двамата безработни със съпруга ми. Той е в момента болен с тумор в главата. Към "Социални помощи" се водим, ходим 10 дена по село да работим по улиците, та ни заплащат. Разчитам да ни намерят работа, обаче няма още програми. В града има работа, но няма превоз с какво да пътуваме. Нямам специалност...  Да, регистрирана съм. Участвам в курсове, записана съм и се надявам след края на курса да успея да си намеря подходяща за мен работа... Нямам специалност или висше, за мен това е един огромен плюс... Очаквам да ми съдействат за търсене на работа в град Видин. И най-вече като самотен родител всеки един човек трябва да има доходи. Средно специално образование имам - радио и телевизионна техника. Всяка една работа е добре дошла...", казаха безработни.

В дирекция "Бюро по труда" - Видин са регистрирани 220 души с висше образование. Безработните със специалност или квалификация са: продавач-консултант - 283-ма, работник строителство - 81, сервитьори - 77, технически сътрудници - 57, бармани - 54, готвачи - 50, касиери - 41, шивачи -16 и шофьори на тежкотоварен автомобил също 16 души. Търсят се и висшисти.

"Има такива наемани през годината специалисти. Но най-голям е броят на търсените с висше педагогическо образование. През последния месец има търсене на 42 лица с висше образование като от тях са 21 лица в сферата на образованието, 6 лица в сферата на здравеопазването, 12 лица в сферата на икономиката и правото и три лица в сферата на техническото образование. Най-търсените специалисти са инженерите при нас", каза Иван Иванов, директор на дирекция "Бюро по труда"- Видин.

В момента има свободни работни места за шофьори на тежкотоварни автомобили, които са предимно за фирмите, които строят магистралата, заварчици за работа в Естония, готвачи, помощник готвачи, общи работници, монтажници на климатични инсталации, шивачи, електромонтьори. Към момента се провеждат курсове за обучение по професии - оператор на компютър, еколог, работник в горското стопанство, строител за бояджийски работи, продавач - консултант, офис секретар, маникюрист. Общо 229 души ще бъдат включени в обученията. Най-търсени работници остават тези, които са обявени в момента, допълни Иван Иванов.

Тенденцията бизнесът да не може да намери квалифицирани кадри остава и продължава да се задълбочава, смята Красимир Кирилов - председател на Търговско-промишлена палата във Видин.

"Общо взето работната ръка, която се търси по принцип е разнообразна, защото има различни фирми в региона, но истината е, че от повече от 10-15-20 години повечето училища, които бяха профилирани и специализирани не са закрити, но са с променени профили. Сега почти всяко училище предлага икономисти, мениджъри, брокери и т.н. Пък такава работна ръка по принцип на пазара се търси много малко... Най- вероятно в момента в "Бюрото по труда" има обявени свободни работни места, но има и безработни. Някъде се прекъсва тази връзка между едното и другото. Всички са виновни, тук не мога да кажа, че е виновен конкретно един. Просто системата полека-лека започва да боксува. То отдавна се случи, но продължава. Няма я тази стратегия, която трябва да дойде и да каже "стоп, хайде да променим това колело да не се върти вече насам, а натам и да започнем да намираме решение на проблемите". Това трябва да започне от образованието според мен", каза Красимир Кирилов.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Сглобката е учебникарският пример за функционирането на властта

По-малко от седмица остава до момента, в който премиерът Денков ще подаде оставка.  В навечерието на 6 март осъществяването на ротацията е под въпрос.  Пред разпад ли е Сглобката след предложения меморандум за управление?  Отместват ли вниманието от бавещите се реформи непрестанните спорове между партньорите, които така и не официализираха..

публикувано на 29.02.24 в 10:00

Получава ли достатъчно информация обществото ни за приемането на еврото?

Три процента ще е средногодишната инфлация в България по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия. Това заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев, който бе в Гент, Белгия за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС. Според него всички прогнози показват, че критерия за инфлация -..

публикувано на 28.02.24 в 10:45
Александър Кашъмов

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван..

публикувано на 27.02.24 в 14:07

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници.  Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от..

публикувано на 26.02.24 в 16:08

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45