Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рая-Мари: Не е задължително да имате породиста котка, за да ви обича

Рая-Мари
Снимка: Виктория Топалска

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" днес ви срещаме с малката Рая-Мари от Видин, която е едва втори клас, но вече официално е собственик на котето Лори. То, също като нея, не е никак голямо, но двете се гледат напълно безпроблемно. Лори е в семейството на Рая-Мари по-малко от седмица, но второкласничката вече има свой подход за отглеждане, възпитаване, както и свои наблюдения. 

Котето Лори
"То е много мъничко и още не съм го опознала много, но вече много си го обикнахме и то вече почва и нас да ни обиква... Имаме го от съвсем скоро, от неделя... Трябва да му сипваш храна, да му отваряш. Абе, горе-долу е много лесно. Все едно, че гледаш малко бебе... Решихме да се казва Лори, защото минахме през много имена и само Лори ни хареса. Не ни харесват котешките имена, много са гадни..."

Рая-Мари казва още, че като всяко малко коте, Лори също обича много да играе, палава е, но не много, освен това много бързо се приобщава към новия си дом и стопани.

"Обича да си играе с топчета и обича да си играе с хората. Не е много палава. Не ме ядосва, по-скоро аз я ядосвам. Много обичам да я гушкам. Тя спи засега в хола, защото когато ѝ се доспи - спи, иначе не спи през нощта и когато някой мръдне, тя скача да го хапе, но това е просто на игра и защото си мисли, че иска да играем с нея. Само веднъж ме е будила, защото се бях обърнала и тя скочи на игра. Ще свикна..."

Рая-Мари отдавна мечтае да си има котка:

"От много време искам да си имам коте и мама и татко, когато разбрах, че ще ми взимат коте, просто не можах да повярвам и много се зарадвах. От сутринта ми казаха и трябваше да го вземем следобед, защото имаха работа. Аз постоянно питах кога ще вземем котето, кога ще вземем котето... Те накрая ми го взеха в 16:00 часа. Мама по едно време искаше да вземе куче, но аз не обичам кучета."

Макар и да е в дома на Рая-Мари отскоро, Лори вече с нетърпение чака своето ново семейство на вратата да се прибере, мяукайки, защото са ѝ липсвали, разказва още момиченцето. Допълва, че на този етап Лори обича най-много майка ѝ, но това е така, защото от нея получава най-много лакомства. Рая-Мари съветва всички, които все още се чудят, да не му мислят много и да си вземат коте. Не е задължително да е породисто, за да ви обича, казва още тя, трябва само да не го тормозите, за да има благ характер. 

*Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Чудното в чудесата на Божия Син

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Велик е нашият Бог, който твори чудеса; и никога разказите за неговите чудеса нямат свършване. Няма очи, които да са видели всички тези чудеса; нито има език,..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59