Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Чичил: Нашето богатство са прекрасната природа, чистият въздух и спокойствието

Днес ще посетим село Чичил в община Кула. Намира се от двете страни на дълбоко дере, през което тече река Чичилска. Заради специфичното си разположение, местните се шегуват, че над тях има само 350 квадрата небе. 

Селото има интересно минало. На около километър по права линия от центъра му, се намира антична крепост, разположена  на върха на дълго и тясно възвишение, ограничено от север и юг от две реки- склоновете тук са стръмни и труднодостъпни, а от запад или е издълбан дълбок ров, или има дълбока седловина, но крепостта не случайно е построена именно там. Тя е дълга около 300 м и широка около 60 м, но за съжаление данните за нея стигат дотук. 

Днес село Чичил е изолирано село с бързо намаляващо, възрастно население. Жителите му през тази година наброяват около 30 души. В селото от години няма магазин, няма лекар, няма транспорт, няма и добро покритие на мобилните оператори. Това обясни за Радио Видин кметският наместник на селото, Цветомир Дамянов -  млад и инициативен мъж, който заема този пост от 3 години и половина. Идва в селото всеки ден, включително и в почивните дни. Грижи се за възрастните хора тук, защото някои от тях няма и на кого друг да разчитат. Това е призванието ни, а и за това сме назначени, обяснява той - да помагаме на хората:

"Гледам да помагам на всеки, който ме е потърсил и да им отделям време, за да се чувстват добре и да живеят по-нормално в населеното място. За мен е по-лесно да се грижа за старите хора, отколкото за младите. Те са по-възпитани, по-културни, по-морални. Имат и по-голям житейски опит, разбират всичко, което правя за тях и го оценяват. В селото днес живеят около 30 човека, 90% от тях са на възраст между 70 и 80 години. 

Може би това е и една от причините до селото да няма транспорт. Хубаво е да има автобус поне веднъж седмично, но още от преди аз да съм кметски наместник, такъв няма. Нямаме и магазин от доста време. Причината - липса на потребление, няма купувачи. Ако някой например иска да си купи захар, олио или брашно, децата му ги носят от града. 

В селото няма кражби, няма проблеми, спокойно е, кротко е, тихичко е. Държавата не знам как би помогнала на такива затихващи населени места, защото доколкото съм осведомен, тя е на такова дередже, че където и да инвестира, все ще си остане някоя дупчица за пълнене. В малките села никой не инвестира нищо в тях, а пък то няма и къде да се инвестира", допълва Дамянов.

Чичил е напълно изолиран от цивилизования свят. И поради липсата на добро покритие на мобилните оператори, и заради липсата на медицинско лице и магазин, и транспорт няма и още какво ли не, жалват се местните. Оказва се, че с това не може да се свикне:

"Поне веднъж в месеца да идва тук лекар би било добре. По-рано идваше. Направят по един профилактичен преглед на бабите, а сега за да ида на лекар трябва да дойде дъщерята от Видин- няма автобус, няма нищо...", коментира баба Йошка.

Подобно на своите обитатели, голяма част от имотите тук са от едно време или трайно изоставени. Друга част обаче са ремонтирани и приведени в съвременните условия за живот с необходимите удобства. Интересното е, че е запазен старият, типичен за селото облик на сградите - иззидан с камък първи етаж и тухлен втори. 

Такава е и къщата на 100-годишната Гина Лилова. Въпреки преклонната си възраст, до миналата година тя сама се е грижела за градината в двора, но днес вече усеща товара на годините си. Дори стаята, в която живее носи белезите на едно отдавна отминало време- бродираните ковьорчета по стените, порцелановите буркани с цветни орнаменти за подправки, оджака, тъканите възглавници на леглото, та дори и малката тенекиена мивка с кофа отдолу, подсказва, че собственикът ѝ живее в друга епоха и тук отдавна не е имало ремонт. В същото време мазето е пълно с приготвена още от миналата година зимнина...
 
Основният проблем тук е, че селото е със застаряващо население, допълва кметският наместник Цветомир Дамянов. В същото време голяма част от землището на село Чичил попада в границите на защитената зона "Войница". Липсата на замърсители, наличието на чиста вода и големите площи с медоносни растения в съседство, са станали причина значително да се развие пчеларството. В селото има и ловна дружинка, както и възможности за риболов в местната река. 

Макар че в селото има доста проблеми, местните са се приспособили по някакъв начин да посрещат трудностите, като отдават повече внимание на добрите страни от живота на село - чистият въздух, прекрасната природа, възможността сам да отглеждаш храната си и да се радваш на спокоен живот. 

Какви са надеждите на жителите на Чичил, как се приготвя прословутото чичилско агне и други местни специалитети, както и подробности за живота тук- в звуковия файл.

Вижте още
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45

Децата и електронните устройства - опасности, митове и реалности

96% от българчетата гледат по няколко часа дневно телевизия, 83% използват смартфон, показва проучване на "Сова Харис". Резултатите бяха представени на организирана от СЕМ дискусия на тема "Децата и медиите". Едва 13 на сто от подрастващите четат книги за удоволствие, а родителите не са достатъчно запознати какво децата им гледат в интернет и по..

публикувано на 20.02.24 в 12:58

Жители на Видин и Враца се оплакват от лошо качество на водата и високи сметки заради "общо потребление"

От 1 януари цената на водата, която плащаме на ВиК- Видин е по- висока. Потребителите, които живеят в сгради етажна собственост и имат общ водомер, плащат допълнителни количества вода или т.нар. "общо потребление", когато е отчетена разлика между показанията на общия водомер и сумата от индивидуалните водомери. При някои проблемът е от години, на..

публикувано на 19.02.24 в 17:29
Мария Тодорова, кмет на община Чупрене

Кметът на община Чупрене към младите: Елате при нас!

Екипът на Радио ВИДИН гостува на едно малко бижу в Българския Северозапад. Така атрактивно представя Чупрене Мария Тодорова, която е кмет на общината от няколко месеца.  Село Чупрене е административен център на общината. Населеното място е разположено в подножието на Стара планина. В общината живеят 1700 души. Чупрене и Горни Лом са..

публикувано на 16.02.24 в 12:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Спорът за МВнР е заради институционални връзки с външните партньори

Въпросът относно името на следващия външен министър, който раздели партньорите във властта, не е решен, но преговорите с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение, обяви Николай Денков.  От Продължаваме промяната заявиха, че не са променили позицията си за това кой трябва да бъде дипломат №1, но финалното решение ще..

публикувано на 15.02.24 в 10:00

Подават ли си ръка предприемачите в Северозапада?

Без реално практикуване в света на бизнеса едва ли някога човек може да стане успешен предприемач. Най-добрата комбинация, обаче е когато бъдещият предприемач инвестира известно време, за да научи част от нещата и да се подготви за трудните препятствия, които предстоят. Но ако няма заложбите, дори да учи, няма да може да се справи. Уникалните..

публикувано на 14.02.24 в 10:45