Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигаме ли целите на законодателството за чист въздух

Снимка: Радио Видин

Българският парламент се готви да приеме предложение на Министерския съвет за промяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с което ще ограничи напълно ненужно правото на гражданите да изискват от публичните органи да изготвят план за качеството на въздуха и да оспорват тези планове и тяхното съдържание пред националните съдилища, предупреждават в становище, изпратено до Народното събрание, десетки неправителствени организации от цялата страна. Освен това приемането на закона в такъв вид няма да доведе до спиране на наказателната процедура срещу България по темата, което прави цялото предложение не само вредно, но и излишно. В същото време организациите напомнят, че съществува и алтернативен проект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, който може да гарантира правото на достъп до правосъдие и да прекрати текущата наказателна процедура срещу България. 

"Нашето основно притеснение е, че граждани и неправителствени организации няма да получат достъп до правосъдие, в случая достъпа до правосъдие до възможността да се обжалват програми за качество на въздуха в съда. Ние такъв достъп до момента нямаме, тъй като от 2018 година, когато заведохме първите дела срещу програми за качество на въздуха има константна практика на българския съд, че няма правен интерес, т.е. нито гражданите, нито неправителствените организации могат да обжалват тези планове и програми. И впоследствие Европейската комисия стартира наказателна процедура през 2020 година, че България не осигурява достъп до правосъдие. И в крайна сметка предложени са два законодателни варианта, които са в парламента в момента, единият от Министерски съвет и единият от група депутати. И това, което нас ни притеснява е, че това, което е предложено от Министерски съвет няма да реши проблема тъй като не засяга в достатъчно добра степен проблема и ние затова алармираме в нашето становище, че тъй като има доста сериозни индикации, че проектът на Министерски съвет ще бъде приет, ние твърдим, че той, ако бъде приет най-вероятно няма да падне наказателната процедура, тъй като самият проект не предвижда обжалването на националната програма за качество на въздуха, пък европейското законодателство го предвижда. И също така оказва една доста тромава и неясна процедура, по която граждани и неправителствени организации ще се обръщат към съда и тази неясна и тромава процедура дава възможност отново съдът да преценява дали хората, които обжалват, или организациите, които обжалват всъщност имат право да обжалват", каза Ивайло Хлебаров от сдружение "За Земята".

Мръсният въздух продължава да бъде водещ проблем в много български градове. Общинските чиновници използват административни механизми за отлагане на целите на въздуха, а в същото време гражданският контрол ще е ограничен заради законови пропуски, допълват от сдружение "За Земята". 

Около 1/4 от хроничните заболявания - белодробни, сърдечносъдови, метаболитни, онкологични, се дължат на въздушно заболяване, казва д-р Александър Симидчиев - пулмолог, народен представител, председател на сдружение "Въздух за здраве".

"Когато има горивен процес, който не е пълноценен, се отделят частици. Наричат се фини прахови частици, с размер под 2,5 микрона и тези частици седят във въздуха и плуват в него доста продължително време, т.е. могат да минат на големи разстояния от мястото, където те се получават и когато плуват във въздуха и ние ги вдишваме, те попадат в дихателните пътища и понеже са много дребни, подминават естествените защитни сили, които имаме. Климатикът на нашата дихателна система е носът, в него се закрепват по-големите частици, но тези, по-малките, минават през носа, влизат в белия дроб и оттам преминават в кръвта. Всъщност, истински големият проблем е не толкова белият дроб, който се засяга, разбира се, но всички органи, които седят след него", обясни как влияе на човешкото здраве замърсеният въздух д-р Александър Симидчиев.

В зависимост от това кой орган е най-слабият на човешкия организъм, там се получава проблем. Двата основни източника на замърсяване на въздуха са транспорт и битово горене, затова най-често има проблеми с качеството на въздуха през зимата. В няколко общини от страната се реализират програми за подмяна на отоплителните уреди с екологични - на електроенергия и пелети. Те са решение на проблема, защото когато се заменят печките, които генерират голямо количество фини прахови частици с пелетни нагреватели, например, те отделят много по-малко такива частици.

Промяната в Закона за чистотата на атмосферния въздух д-р Александър Симидчиев коментира така:

"Разширява се броят на хората, които могат да обжалват като заинтересовани лица. Защото ограничаването всъщност е, че не може индивидуално хора да обжалват решение на Общината, защото не се считат за заинтересовани лица и това е проблемът, който трябва да бъде адекватно нормативно решен, както и нашето предложение, което направихме за Закона за чистотата на атмосферния въздух е да влязат не само замърсителите като фини прахови частици и газообразни такива, но да влязат и миризмите."

Според видинчани не може да се каже, че въздухът в града е идеално чист:

"Забелязвам увеличение на автомобилите от миналото лято. Улиците са пълни с паркирани коли и движещи се коли. А вече за печките това си е друга тема, пушеците си отиват нагоре. Аз идвам от София. В София е невъзможно да се живее... Малко е по-поносимо. Ако по-малко печки се палят значи по-малко замърсяване ще има... Не мога да кажа, че е по-чисто, но е малко по-добър, отколкото преди един-два месеца..."

Според Община Видин от 2020 година се отчита подобрение в качеството на атмосферния въздух.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Сглобката е учебникарският пример за функционирането на властта

По-малко от седмица остава до момента, в който премиерът Денков ще подаде оставка.  В навечерието на 6 март осъществяването на ротацията е под въпрос.  Пред разпад ли е Сглобката след предложения меморандум за управление?  Отместват ли вниманието от бавещите се реформи непрестанните спорове между партньорите, които така и не официализираха..

публикувано на 29.02.24 в 10:00

Получава ли достатъчно информация обществото ни за приемането на еврото?

Три процента ще е средногодишната инфлация в България по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия. Това заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев, който бе в Гент, Белгия за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС. Според него всички прогнози показват, че критерия за инфлация -..

публикувано на 28.02.24 в 10:45
Александър Кашъмов

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван..

публикувано на 27.02.24 в 14:07

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници.  Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от..

публикувано на 26.02.24 в 16:08

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45