Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Промяна за чист въздух

Снимка: Радио ВИДИН

Около 1/4 от хроничните заболявания- белодробни, сърдечносъдови, метаболитни, онкологични, се дължат на въздушно заболяване. Това каза във Видин д-р Александър Симидчиев- пулмолог, народен представител, председател на сдружение "Въздух за здраве". Проблемът с мръсния въздух и последиците за здравето може да бъде решен с колективни усилия.

"В малки градове, където има възможност да се изградят велоалеи и хората да ходят с колело, това има два плюса- първо, не се генерира замърсяване, второ- хората физически са по-пригодни. В България годишно умират около 14 хиляди души, т.е. към 1200-1300 души на месец умират от въздушно замърсяване... Когато частиците влизат в нашите кръвоносни съдове, те предизвикват спазъм на кръвоносните ни съдове. Качват кръвното, обеднява притокът на кислород към мозъка и получаваме инсулт, обеднява притокът на кислород към сърцето и получаваме инфаркт, обеднява притокът на кислород към панкреаса и получаваме диабет", каза д-р Симидчиев.

Според видинчани отоплението с твърдо гориво и големият брой леки коли по улиците са основните замърсители на въздуха:

"Заради твърдото гориво, с което повечето хора се отопляват... Най-вече автомобилите. Въглища по-малко хората ползват, а във всяка къща има по 2-3 коли... По-мръсен е през зимата. Всичко се топли с дърва, с каквото му падне. И транспортът най-вече, защото всеки гледа да е с кола. И преди е имало замърсяване, но не е имало толкова транспорт, толкова коли... Засега зимата е окей, печките не горят сега, а и народът одъртя и на климатици са повечето хора... Мисля, че не е чак толкова мръсен, малко преувеличаваме нещата..."

В Община Видин тази есен започна подмяна на уредите за отопление на дърва и въглища с нови, екологично чисти. Проблемът с чистия въздух в града е с фините прахови частици.

"Ние успяхме да постигнем нормите, които са средногодишните за фини прахови частици, обаче нормата за броя на превишенията на средноденонощните все още не може да влезем в тази бройка. 35 е броят на превишенията, които се допускат на средноденонощните норми за една календарна година. Към 2020 година имаме 77 броя, за 2021 имаме 50 броя, а тази година от януари месец до момента имаме 29 броя. Но в следващите месеци, ако времето стане студено, аз лично се притеснявам, че тази бройка ще бъде, ако не всеки ден, то през ден", заяви Виолета Георгиева - главен експерт "Екология, озеленяване и биоразнообразие" в Община Видин.

Подмяната на отоплителните уреди във Видин цели да се намали замърсяването на въздуха от фини прахови частици от 10 микрона. Битовото отопление е един от основните източници на замърсяване.

"За реализация на проекта спестените емисии на фини прахови частици 10 са 76,81 тона на година. Следва, че при реализация на проекта емисиите на фини прахови частици 10 от битово отопление на територията на община Видин ще се редуцират до 121,82 тона за година", обясни пред Стефка Павлова началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.

Общината е сключила договори за подмяна на отоплителните уреди за 3545 домакинства. Започнал е монтажът на всички видове отоплителни уреди, като от 18 ноември и на климатиците.

В кои квартали се извършва подмяната, както и още информация по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Общината в Мездра търси варианти за индустриални инвестиции в града

 Мездра е известен център на металургията и на жп транспорта по време на социализма, а днес град, който се опитва да съживи част от икономиката си. Днешното селище Мездра е основано, когато се построява железопътната линия София - Горна Оряховица в края на 19 век. Негови строители са главно пришълци от близките села Моравица, Боденец и Дърманци...

публикувано на 02.12.22 в 12:30

Психолог: Домашният любимец носи много ползи на детето

Темата за домашните любимци винаги е актуална, но сега, в предколедните седмици, нашумява още повече. Много деца и родители, в стремежа си да изберат най-желания подарък, се спират именно на домашен любимец.  Всеки, отглеждащ животно у дома, съжителства с него в особено близък контакт и не е тайна, че едни от най-честите алергени са..

публикувано на 01.12.22 в 13:28

Северозападът се топи - и какво от това

За 10 години област Видин е загубила 1/3 от работоспособното си население . Налице са дълбинни промени в демографския режим на страната, показват данните от националното преброяване. То категорично потвърди всички негативни сценарии за развитието на България и нейните региони. Нагледно показа, че за 10 години населението на страната е намаляло с над..

публикувано на 29.11.22 в 13:10

Удължиха отново срока за регистрация на кладенци

До днес, 28 ноември гражданите трябваше да регистрират кладенците в имотите си. Изискването е за регистрация на кладенците, изградени до 28 януари 2020 г., за които не са издадени разрешения за строеж, а също и такива за собствени нужди, за които не са подадени заявления за вписване до 27 ноември 2018 год. При установяване на незаконни съоръжения..

публикувано на 28.11.22 в 14:18
Кметът на село Бързия Атанас Алексов

Кметът на Бързия: Ние сме още живо село

Само на 6 км от Берковица и на 20 км от Монтана е разположено старопланинското село Бързия . То се намира на пътя, който минава през прохода "Петрохан" и е в състава на община Берковица. В центъра на селото са разположени сградите на кметството, читалището, голям супермаркет, магазинчета, пекарна, тото пункт и паметник, посветен на..

публикувано на 25.11.22 в 14:15
Филиалът на Русенския университет във Видин

Реализират ли се успешно българските студенти на пазара на труда?

Безработицата сред завършилите през последните 5 години висшисти спада до рекордно ниско равнище от 2% при нива от 3,5% през миналата година, показва новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. То беше представено в Министерството на образованието и науката. За първи път през 2020 и 2021 година е преодоляна..

публикувано на 24.11.22 в 10:45

Ще остане ли 9% ДДС за заведенията?

Данък добавена стойност (ДДС) за заведенията да остане 9% и през следващата година, настояват представители на бранша. Според тях ставката за ресторантьори и фитнеси трябва да остане същата, защото това бяха най-засегнатите браншове от пандемията. От пролетта е ползвана тази мярка без ограничение. Искането е с удължаването на параметрите на..

публикувано на 23.11.22 в 10:45