Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин почетоха своя патрон

12
Снимка: Радио Видин

Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин отбеляза днес своя патронен празник. Тържеството се състоя в двора на училището, при барелефа на писателя, чиято памет учениците почетоха с поднасяне на цветя. 

В началото на честването преподавателят по български език Пенка Милушева припомни творческия принос на "мъдреца на Северозапада", както влиза в съкровищницата на българската литература Йордан Радичков:

"Моите осмокласници сигурно си спомнят, че Омир е изобразяван като сляп, защото външната слепота в крайна сметка насочва очите към самия себе си. По подобен начин Йордан Радичков, усещайки се различен с шестте си пръста, за разлика от децата, които масово са играели, е имал възможността да наблюдава света отвън и го е възприемал по коренно различен начин - обективно и до голяма степен уникално. Днес неговото творчество е добре познато, преведено на 50 езика, в 37 страни и продължава да се изучава в България с огромен интерес. Аз си мисля обаче - той е уникален със своя магически реализъм. Защото неговите герои са съчетание от приказност, фантастичност, екологичност и реалност. Това, което обаче обединява всичко по радичковски, според мен е човечността... Честит празник, мили ученици. Не забравяйте: вие, децата, сте ангелите на света - казва го Радичков, казваме го и ние." 

На церемонията бяха наградени учениците, участвали в конкурса за есе, стихотворение, разказ и рисунка по цитат от Радичковото творчество. Тази година възпитаниците на езиковата гимназия твориха, вдъхновени от цитата "Балонът се носи в небесата, за да докаже на всички колко е хубава свободата". Наградите връчи председателят на Училищното настоятелство Лидия Каменова, която преди това също поздрави учениците:

"Знам, че вие четете, имате сетивата и познавате Радичковия уникален свят. И тъкмо това ме кара да си мисля, че е особено важно за вашето училище и за вашето израстване като личности - именно тази свързаност с неговото магично слово, което ви дава връзката с родното, дава ви право да се гордеете с българското, храни душите ви с енергия, чиито плодове ще берете сигурно цял живот. А от другата страна са езиците, които усвоявате по най-добрия начин - те пък отварят очите за познания и приключения по цял свят. Така че поздравявам ви за избора на езиковата гимназия "Йордан Радичков" и ви пожелавам да градите характери и да постигате мечтите си - вие, Радичкови врабчета."

Празникът на едно училище, честването на неговия патрон обединява учениците и учителите в една общност, дава чувство на принадлежност, обясни директорът на езиковата гимназия Боянка Никова. Тя посочи, че днешният ден е и повод за равносметка за изминалата учебна година, която за възпитаниците на гимназията е била много успешна:

"Успехът на нашите ученици - това е нашето училище, ние се съизмеряваме спрямо успехите на нашите ученици. А те са много - успехите, които те показват в различни състезания, олимпиади и най-вече това, по което се съизмерват учениците и училищата са националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити. И въпреки че се отчете спад в цялата страна на нивото на държавните зрелостни изпити, да кажем, по български език и литература, смятам, че нашето училище има един устойчив успех в това отношение, защото ние за поредна година сме в стотицата на училищата с най-висок резултат на ДЗИ по български език и литература. Това е равносметката - за нас годината беше успешна. Децата са ни умни, креативни, даваме им възможност да участват в различни извънкласни дейности и това, което ги вълнува и извън училище като възможности да се развиват като личности и накрая ги виждаме като едни изградени млади хора - добри хора. Защото мисля, че това е най-важното - те накрая да излязат от училище добри хора. И аз мисля, че ние успешно изпълняваме тази мисия."

На днешния празничен ден осмокласниците от езиковата гимназия гостуваха в читалнята на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", където научиха повече за живота и творчеството на патрона на своето училище. Учениците от 10-и и 11-и клас гледаха кинопрожекция на филма "Януари", по едноименното произведение на Йордан Радичков. А деветокласниците и дванайсетокласниците проведоха "Диалог между випуските", в който по-малките ученици научиха повече за училищния живот в гимназията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45