Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съмнения за изборен туризъм във Врачанско

Снимка: Ива Антонова

Две седмици преди местния вот от регионалното министерство сигнализираха за малки населени места, в които има подозрителен ръст на регистрациите по настоящ адрес, съпроводени с искания за гласуване в тези селища. В списъка като един от рекордьорите беше посочено врачанското село Чирен. От областната управа във Враца обявиха, че ще проверят адресите, но имало ли е проверка и какъв е резултатът от нея - не стана ясно. В крайна сметка, това вече е без значение, защото Чирен има нов кмет, а от съмнението за "изборен туризъм" остава само "лош привкус". Подобен сюжет в изборната неделя се разигра и в мездренското село Върбешница


Със 116 гласа Силвия Христова от ГЕРБ спъна в похода му към пети мандат като кмет на Чирен Диан Дамянов на тези избори, от ПП - ДБ. Те бяха единствените кандидати да управляват близкото до Враца, китно и плодородно село, в което напоследък се изкупуват къщи и имоти и мнозина се връщат към корените си. Това е едно от възможните обяснения, че постоянният и настоящ адрес е Чирен за 430 души, а в селото са регистрирани над 1100 души, 1/3 от които ударно в навечерието на местните избори. Наред с тях заваляват и исканията за гласуване по настоящ адрес. Така избирателният списък на Чирен набъбна до 1038 души, голяма част от които в изборния ден се трупаха на опашка да гласуват. В селото беше отчетена рекордната активност от 85 на сто.

Денят на местния вот разкри още един ярък сюжет, свързан с изборния туризъм. В мездренското село Върбешница свършиха бюлетините и гласуването беше на пауза няколко часа следобед. Стана ясно, че отпечатването им е поръчано дни преди да изтече срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Въпреки изборното междучасие, Върбешница избра за трети мандат Магдалена Динкова от ГЕРБ в надпревара с други трима кандидати при активност от 79 на сто. По списък избирателите в селото са 293 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30