Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди балотажа в Белоградчик: Взаимни обвинения за купен вот и непочтена кампания

Белоградчик е една от петте видински общини, в които предстои втори тур на кметските избори. Настоящият кмет Борис Николов, този път издигнат от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", излиза срещу кандидата на местна коалиция "БСП за България" Боян Минков. На първия тур Минков получи 47,99% от гласовете, а Николов - 36,29%.

"Очакванията за балотажа са разбира се за победа. 12% са доста сериозна разлика, надявам се, че сега ще излязат повече хора да гласуват и ще подкрепят мен за кмет, защото Белоградчик наистина има нужда от промяна. Искам да благодаря на всички хора, които дадоха доверието си за нас. Очаквах този резултат, дори очаквах да спечелим на първи тур, не ни достигнаха само около 50 гласа, за да спечелим на първи тур. Кампанията, която водихме, беше изцяло позитивна и не казахме една лоша дума за никой от опонентите. За разлика от двама от кандидатите, които не спряха да говорят против нас, което беше много грубо, много непочтено. Всичко трябва да се промени в ръководството на Община Белоградчик. Като се започне от част от администрацията, възрастни хора, пенсионери, които трябва да си отидат в заслужена почивка. Трябва да се промени изцяло политиката на управление на общината, като се ограничат разходите, които в момента са безумно големи за неща, които спокойно може да преминат към общинските дейности, да се увеличат приходите от туризъм и да се промени изцяло визията за управлението на града в следващите години. Имаме мнозинство в Общинския съвет, смятам, че и с част от другата листа, които са млади хора, ще работим заедно и няма да имаме никакви проблеми по отношение на вземането на решения. Тази седмица, както и предишният един месец, ще използваме за срещи и разговори с хората и разясняване какво смятаме да правим не в следващата седмица, месец или година, а години напред - визията за развитието на нашия град", обясни Боян Минков.

Според Борис Николов, който в неделя ще иска доверието на жителите на Белоградчик за пети кметски мандат, резултатът на неговия опонент в балотажа е постигнат с купен вот и заплахи:

"Брутално се раздават пари в Белоградчик и те доведоха до този резултат. Из града срещат се хора, дават се пари, по къщите се влиза, дават се пари. Кошмарна работа. Няма полиция, няма прокуратура, няма никой. Всички полицаи в града знаят за това нещо. Вече изборите в България се правят все с пари и с нищо друго. На балотажа ще бъде още по-яростно предполагам. Влиза се в къщите, дават се пари и се прави списък. Стари хора, знаете как е, не смеят. Казват им "ето ви парите, ние ще наблюдаваме как ще гласувате". Толкова им трябва на хората. Иначе според мненията в града 70:30 са хората, които ме подкрепят, но като влязат в дома ти и ти хвърлят 400 лева за семейството... И със заплахи действат, и с обещания за работни места. Брутална кампания. Ние се мъчим да правим културна, възпитана, с програма, с отчети. Всички викат много е добре, кмете, извинявай, ама няма как - притиснати сме, уплашени... Скачали са на 7-8 човека от администрацията, имам и един клип как се скача агресувно върху секретаря на Общината. Това вече не са избори, това е бизнес вече, мафиотска история. Тези пари нали всички знаем, че трябва да се върнат. А как ще се върнат? Кампания направиха за 100 000 лева. Хвърлени са поне 200-300 хиляди лева в Белоградчик. Има интереси. Градът е "сладък". Запазихме го досега от олигарсите, но сега вече идват - градът, гората, прекрасни терени има, които трябва да се "вземат" и т.н. В седмицата преди балотажа ще заложим на това, което сме правили - на човещината, на разговорите, но парите пак ще изиграят същата роля. При нас се получи и друг един парадокс, който е много показателен. Навсякъде кампаниите се водят от кандидат кметовете срещу действащия кмет. А при нас се получи обратното - и останалите кандидати работиха срещу кандидат, а не срещу действащия кмет. Това говори, че персоналната характеристика е меко казано отвратителна."

Повече - в прикачения звуков файл.

Вижте още
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45

Децата и електронните устройства - опасности, митове и реалности

96% от българчетата гледат по няколко часа дневно телевизия, 83% използват смартфон, показва проучване на "Сова Харис". Резултатите бяха представени на организирана от СЕМ дискусия на тема "Децата и медиите". Едва 13 на сто от подрастващите четат книги за удоволствие, а родителите не са достатъчно запознати какво децата им гледат в интернет и по..

публикувано на 20.02.24 в 12:58

Жители на Видин и Враца се оплакват от лошо качество на водата и високи сметки заради "общо потребление"

От 1 януари цената на водата, която плащаме на ВиК- Видин е по- висока. Потребителите, които живеят в сгради етажна собственост и имат общ водомер, плащат допълнителни количества вода или т.нар. "общо потребление", когато е отчетена разлика между показанията на общия водомер и сумата от индивидуалните водомери. При някои проблемът е от години, на..

публикувано на 19.02.24 в 17:29
Мария Тодорова, кмет на община Чупрене

Кметът на община Чупрене към младите: Елате при нас!

Екипът на Радио ВИДИН гостува на едно малко бижу в Българския Северозапад. Така атрактивно представя Чупрене Мария Тодорова, която е кмет на общината от няколко месеца.  Село Чупрене е административен център на общината. Населеното място е разположено в подножието на Стара планина. В общината живеят 1700 души. Чупрене и Горни Лом са..

публикувано на 16.02.24 в 12:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Спорът за МВнР е заради институционални връзки с външните партньори

Въпросът относно името на следващия външен министър, който раздели партньорите във властта, не е решен, но преговорите с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение, обяви Николай Денков.  От Продължаваме промяната заявиха, че не са променили позицията си за това кой трябва да бъде дипломат №1, но финалното решение ще..

публикувано на 15.02.24 в 10:00

Подават ли си ръка предприемачите в Северозапада?

Без реално практикуване в света на бизнеса едва ли някога човек може да стане успешен предприемач. Най-добрата комбинация, обаче е когато бъдещият предприемач инвестира известно време, за да научи част от нещата и да се подготви за трудните препятствия, които предстоят. Но ако няма заложбите, дори да учи, няма да може да се справи. Уникалните..

публикувано на 14.02.24 в 10:45