Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди балотажа в Белоградчик: Взаимни обвинения за купен вот и непочтена кампания

Белоградчик е една от петте видински общини, в които предстои втори тур на кметските избори. Настоящият кмет Борис Николов, този път издигнат от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", излиза срещу кандидата на местна коалиция "БСП за България" Боян Минков. На първия тур Минков получи 47,99% от гласовете, а Николов - 36,29%.

"Очакванията за балотажа са разбира се за победа. 12% са доста сериозна разлика, надявам се, че сега ще излязат повече хора да гласуват и ще подкрепят мен за кмет, защото Белоградчик наистина има нужда от промяна. Искам да благодаря на всички хора, които дадоха доверието си за нас. Очаквах този резултат, дори очаквах да спечелим на първи тур, не ни достигнаха само около 50 гласа, за да спечелим на първи тур. Кампанията, която водихме, беше изцяло позитивна и не казахме една лоша дума за никой от опонентите. За разлика от двама от кандидатите, които не спряха да говорят против нас, което беше много грубо, много непочтено. Всичко трябва да се промени в ръководството на Община Белоградчик. Като се започне от част от администрацията, възрастни хора, пенсионери, които трябва да си отидат в заслужена почивка. Трябва да се промени изцяло политиката на управление на общината, като се ограничат разходите, които в момента са безумно големи за неща, които спокойно може да преминат към общинските дейности, да се увеличат приходите от туризъм и да се промени изцяло визията за управлението на града в следващите години. Имаме мнозинство в Общинския съвет, смятам, че и с част от другата листа, които са млади хора, ще работим заедно и няма да имаме никакви проблеми по отношение на вземането на решения. Тази седмица, както и предишният един месец, ще използваме за срещи и разговори с хората и разясняване какво смятаме да правим не в следващата седмица, месец или година, а години напред - визията за развитието на нашия град", обясни Боян Минков.

Според Борис Николов, който в неделя ще иска доверието на жителите на Белоградчик за пети кметски мандат, резултатът на неговия опонент в балотажа е постигнат с купен вот и заплахи:

"Брутално се раздават пари в Белоградчик и те доведоха до този резултат. Из града срещат се хора, дават се пари, по къщите се влиза, дават се пари. Кошмарна работа. Няма полиция, няма прокуратура, няма никой. Всички полицаи в града знаят за това нещо. Вече изборите в България се правят все с пари и с нищо друго. На балотажа ще бъде още по-яростно предполагам. Влиза се в къщите, дават се пари и се прави списък. Стари хора, знаете как е, не смеят. Казват им "ето ви парите, ние ще наблюдаваме как ще гласувате". Толкова им трябва на хората. Иначе според мненията в града 70:30 са хората, които ме подкрепят, но като влязат в дома ти и ти хвърлят 400 лева за семейството... И със заплахи действат, и с обещания за работни места. Брутална кампания. Ние се мъчим да правим културна, възпитана, с програма, с отчети. Всички викат много е добре, кмете, извинявай, ама няма как - притиснати сме, уплашени... Скачали са на 7-8 човека от администрацията, имам и един клип как се скача агресувно върху секретаря на Общината. Това вече не са избори, това е бизнес вече, мафиотска история. Тези пари нали всички знаем, че трябва да се върнат. А как ще се върнат? Кампания направиха за 100 000 лева. Хвърлени са поне 200-300 хиляди лева в Белоградчик. Има интереси. Градът е "сладък". Запазихме го досега от олигарсите, но сега вече идват - градът, гората, прекрасни терени има, които трябва да се "вземат" и т.н. В седмицата преди балотажа ще заложим на това, което сме правили - на човещината, на разговорите, но парите пак ще изиграят същата роля. При нас се получи и друг един парадокс, който е много показателен. Навсякъде кампаниите се водят от кандидат кметовете срещу действащия кмет. А при нас се получи обратното - и останалите кандидати работиха срещу кандидат, а не срещу действащия кмет. Това говори, че персоналната характеристика е меко казано отвратителна."

Повече - в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00