Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения в корупция и очерняне преди втория тур на изборите в Мездра

В област Враца само в една община ще има втори тур на местните избори. Това е община Мездра, където настоящият кмет Иван Аспарухов (41,78% на първия тур), независим кандидат за още един мандат, ще срещне на балотажа в неделя бившия кмет Генади Събков (31,92%), издигнат от Коалиция БСП за България. Според Аспарухов през изтеклия месец в Мездра се е водила не битка на идеи, а очерняща предизборна кампания:

"След като срещу теб играят пет обединени кандидати, които имат една единствена цел - играха всички за един, и винаги срещу мен. Пет мандата съм бил така, но сега надхвърлиха всякакви граници. Ние сме изключително добронамерени, изключително обединени, без нито един черен PR към тези изпечени, миловидни, маскирани хора, които не взеха от мажоритарния си вот нищо - говоря за останалите, които играха за един. Може ли петимата да имат три пъти по-малко гласове, отколкото имат за листи? Всичко е ясно, направихме анализа, така че добротата ще победи. Имаме сериозно мнозинство в Общинския съвет, всичко ще си дойде на мястото. Винаги съм държал на коректност и на почтеност. Така бяхме през цялата кампания, но "крадецът казва дръжте крадеца". Сега ще стане ясно за всички, защото аз спазих всички норми на добрия тон, една лоша дума нямаше за никой от тях, а те заложиха на черния PR - сега ще им се върне същото с много по-голяма сила. Така че - спокойно, вратата на Северозапада ще бъде за добрите и добронамерените хора, които гледат за развитието на този край. Това ще се разбере следващата неделя. Те каквото имаха, хвърлиха към мен - лъжи, помия, не остана човек от семейството ми незасегнат. Дори и внуците, а техните изучиха в чужбина, направиха им по 3-4 жилища. Но сега ще излезе всичко, изчерпа ми се добротата към тези хора", каза Иван Аспарухов.

Опонентът на Аспарухов на балотажа следващата неделя Генади Събков обясни, че е необходима коренна промяна в управлението на Мездра и обвини настоящото управление на  общината в корупционни практики:

"Очаквам, че голяма част от хората в Мездра имат чест и достойнство, които ги накараха да отидат до изборните урни и да гласуват съобразно своята съвест и вижданията си за бъдещето на общината. В този смисъл това, че стигнахме до балотаж, не е изненада за мен. През тази седмица бих искал да информирам хората какви са моите виждания за развитието на общината и тази информация да стигне до по-широк кръг от наши съграждани. Бих искал да ги мотивирам, защото хаосът в общината трябва да спре. Просто да направим рестарт. Това, което се случва, не прилича на община Мездра. А този изборен туризъм, този масово купен вот ще ни тежи, но такъв е за съжаление нашият край. Бедни хора и при липса на активност от структурите, които трябва да охраняват тези процеси, това е може би нещо естествено. Имаше безочливи, безскруполни нарушения. Не се крият от никой - купуват, купуват, купуват... Това им беше шансът и те го използваха. Това вероятно ще се повтори на балотажа, защото няма сила, която да ги спре. Като прибавим към това и адресни регистрации на хора, които изобщо не са на територията на общината. Въпреки че възбудихме проверка през областната администрация, реално нищо не се случи в тази посока. Явно някой трябва да си свърши работата както трябва - кмет или специалист "Административно обслужване на населението", който е правил щедро регистрациите на празни парцели, на необитаеми къщи или изобщо в жилищни обекти, в които не е възможно да живеят толкова хора и те реално не живеят там. Това деформира изборния резултат. Като прибавим и случката, с която влязохме в новините с това, че администрацията в своята организационна безпомощност не беше предвидила достатъчно бюлетини за някои от населените места, виждате в какъв хаос живее общината през последните години. Бях решил да не се кандидатирам за кмет, защото, каквото можех, бях направил през моя мандат. Оставих подписани договори по проекти за над 22 млн., очаквах, че всичко ще се случи плавно, с необходимата приемственост, и ще се надгражда. Вместо това видях да се шири корупция, липса на всякакъв контрол при изпълнението на проектите, видях пладнешки грабеж на общината с процеса по постигане на извънсъдебно споразумение със строителите на прословутата спортна зала в Мездра, което е върхът на айсберга от корупционни практики, които се ширеха през тези четири години. Щеше да бъде некоректно от моя страна да знам, да мога и са те помогна на хората от общината да се справим с този бич."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00