Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения в корупция и очерняне преди втория тур на изборите в Мездра

В област Враца само в една община ще има втори тур на местните избори. Това е община Мездра, където настоящият кмет Иван Аспарухов (41,78% на първия тур), независим кандидат за още един мандат, ще срещне на балотажа в неделя бившия кмет Генади Събков (31,92%), издигнат от Коалиция БСП за България. Според Аспарухов през изтеклия месец в Мездра се е водила не битка на идеи, а очерняща предизборна кампания:

"След като срещу теб играят пет обединени кандидати, които имат една единствена цел - играха всички за един, и винаги срещу мен. Пет мандата съм бил така, но сега надхвърлиха всякакви граници. Ние сме изключително добронамерени, изключително обединени, без нито един черен PR към тези изпечени, миловидни, маскирани хора, които не взеха от мажоритарния си вот нищо - говоря за останалите, които играха за един. Може ли петимата да имат три пъти по-малко гласове, отколкото имат за листи? Всичко е ясно, направихме анализа, така че добротата ще победи. Имаме сериозно мнозинство в Общинския съвет, всичко ще си дойде на мястото. Винаги съм държал на коректност и на почтеност. Така бяхме през цялата кампания, но "крадецът казва дръжте крадеца". Сега ще стане ясно за всички, защото аз спазих всички норми на добрия тон, една лоша дума нямаше за никой от тях, а те заложиха на черния PR - сега ще им се върне същото с много по-голяма сила. Така че - спокойно, вратата на Северозапада ще бъде за добрите и добронамерените хора, които гледат за развитието на този край. Това ще се разбере следващата неделя. Те каквото имаха, хвърлиха към мен - лъжи, помия, не остана човек от семейството ми незасегнат. Дори и внуците, а техните изучиха в чужбина, направиха им по 3-4 жилища. Но сега ще излезе всичко, изчерпа ми се добротата към тези хора", каза Иван Аспарухов.

Опонентът на Аспарухов на балотажа следващата неделя Генади Събков обясни, че е необходима коренна промяна в управлението на Мездра и обвини настоящото управление на  общината в корупционни практики:

"Очаквам, че голяма част от хората в Мездра имат чест и достойнство, които ги накараха да отидат до изборните урни и да гласуват съобразно своята съвест и вижданията си за бъдещето на общината. В този смисъл това, че стигнахме до балотаж, не е изненада за мен. През тази седмица бих искал да информирам хората какви са моите виждания за развитието на общината и тази информация да стигне до по-широк кръг от наши съграждани. Бих искал да ги мотивирам, защото хаосът в общината трябва да спре. Просто да направим рестарт. Това, което се случва, не прилича на община Мездра. А този изборен туризъм, този масово купен вот ще ни тежи, но такъв е за съжаление нашият край. Бедни хора и при липса на активност от структурите, които трябва да охраняват тези процеси, това е може би нещо естествено. Имаше безочливи, безскруполни нарушения. Не се крият от никой - купуват, купуват, купуват... Това им беше шансът и те го използваха. Това вероятно ще се повтори на балотажа, защото няма сила, която да ги спре. Като прибавим към това и адресни регистрации на хора, които изобщо не са на територията на общината. Въпреки че възбудихме проверка през областната администрация, реално нищо не се случи в тази посока. Явно някой трябва да си свърши работата както трябва - кмет или специалист "Административно обслужване на населението", който е правил щедро регистрациите на празни парцели, на необитаеми къщи или изобщо в жилищни обекти, в които не е възможно да живеят толкова хора и те реално не живеят там. Това деформира изборния резултат. Като прибавим и случката, с която влязохме в новините с това, че администрацията в своята организационна безпомощност не беше предвидила достатъчно бюлетини за някои от населените места, виждате в какъв хаос живее общината през последните години. Бях решил да не се кандидатирам за кмет, защото, каквото можех, бях направил през моя мандат. Оставих подписани договори по проекти за над 22 млн., очаквах, че всичко ще се случи плавно, с необходимата приемственост, и ще се надгражда. Вместо това видях да се шири корупция, липса на всякакъв контрол при изпълнението на проектите, видях пладнешки грабеж на общината с процеса по постигане на извънсъдебно споразумение със строителите на прословутата спортна зала в Мездра, което е върхът на айсберга от корупционни практики, които се ширеха през тези четири години. Щеше да бъде некоректно от моя страна да знам, да мога и са те помогна на хората от общината да се справим с този бич."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Сглобката е учебникарският пример за функционирането на властта

По-малко от седмица остава до момента, в който премиерът Денков ще подаде оставка.  В навечерието на 6 март осъществяването на ротацията е под въпрос.  Пред разпад ли е Сглобката след предложения меморандум за управление?  Отместват ли вниманието от бавещите се реформи непрестанните спорове между партньорите, които така и не официализираха..

публикувано на 29.02.24 в 10:00

Получава ли достатъчно информация обществото ни за приемането на еврото?

Три процента ще е средногодишната инфлация в България по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия. Това заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев, който бе в Гент, Белгия за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС. Според него всички прогнози показват, че критерия за инфлация -..

публикувано на 28.02.24 в 10:45
Александър Кашъмов

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван..

публикувано на 27.02.24 в 14:07

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници.  Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от..

публикувано на 26.02.24 в 16:08

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45