Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 октомври 2023 година

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Общинската избирателна комисия във Видин обяви разпределението на мандатите в общинския съвет. 9 политически формации ще имат свои представители в местния парламент, в които местата са 33. 

В 5 общини от област Видин ще се проведат балотажи тази неделя. Освен в община Видин, избори за кмет на община ще има в Кула, Ново село, Чупрене и Белоградчик. 

ВАС потвърди, че решението за машинното гласуване е законосъобразно. За да има машинно гласуване на втория тур на местните избори на 5 ноември, трябва да бъде завършена процедурата по сертифициране на изборните устройства. ОИК - Видин има пълна готовност за машинно гласуване, съобщи председателят Даниел Цветанов. .

Висок процент недействителни бюлетини при гласуването за общински съветници в община Монтана.

Лидерът на младежкото ДПС във Враца Христо Найденов е с най-много преференции на отминалия в неделя избор на общински съветници.

Готовност да работи със съветниците от всички политичеси сили, които искат да работят в името на Видин, заяви  днес кандидатът за кмет на общината Цветан Ценков. Той посочи, че през изминалата предизборна кампания представители на щаба му са викани да дават обясняния по сигнали срещу тях за купуване на гласове във видинския квартал "Нов път"

Десните избиратели във Видин са разделени - това коментира председателят на СДС - Видин Генади Велков по повод отношенията между местните структури на СДС и ГЕРБ. 

В Бойчиновци в неделя отново ще гласуват за кмет на община, стана ясно след проверки на общинската избирателна комисия. 

Днес изтече срокът за плащане на втората вноска на местните данъци и такси. След това върху дължимите суми започват да се начисляват лихви. От Община Видин  уточняват, че надвнесената такса битови отпадъци за 2022 година ще бъде върната служебно с изплащането на новите задължения през 2024 година. Не е необходимо посещението на Общината, единствено ако някой от гражданите желае тази такса да бъде прихваната за 2023 година, трябва да подаде искане за прихващане или възстановяване на сумата.


Програма от 12 инициативи, свързани с Деня на народните будители, се изпълнява в Община Враца до 10 ноември, съобщиха от общинскатa администрация.

Театралният състав към читалище "Развитие - 1983" в Белоградчик е с награда от фестивала "Театър без граници" в Самоков. 

В навечерието на Деня на народните будители във Враца организират факелно шествие под надслов „Да запазим светлината". 

В Деня на народните будители работещи в областта на културата излизат на национален протест. Организатор е Национална федерация "Култура" към Конфедерацията на труда "Подкрепа". Във Видин протестът ще бъде от 12 часа пред крепостта "Баба Вида". Ще се включат от Регионалния исторически музей, Симфониетата и евентуално от Регионалната библиотека.

В Мездра ще отбележат 1 ноември -Ден на народните будители с вечер за Асен Босев (от 17.30 ). Поводът е 110-годишинината от рождението на писателя.

На работна среща във Видин са обсъдени възможностите за по-добра мрежа от социални услуги във Видинско. 


619 километра републиканска пътна мрежа ще трябва да се почистват от сняг и заледяване в област Монтана. 

По публикацията работи: Екип на Радио ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43