Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Световния ден на балета - зад кулисите на две балетни школи в Северозапада

На 1 ноември отбелязваме Световния ден на балета. Международно онлайн събитие, проведено за първи път през 2014 год. Инициативата представя чрез излъчване на живо най-добрите балетни трупи от цял свят и дава възможност на зрители от всяка точка на света да бъдат част от репетиции, интервюта с артисти и всичко най-интересно зад кулисите. Това е онази част от балетното изкуство, която не виждаме в балетната зала, и дава повече светлина за това какво всъщност е балетът. Възползваме се от световната инициатива, за да видим какво се случва зад завесите на балетните школи в Северозапада.  

Балетно студио "Арт" работи към читалище "Развитие" Враца. Ръководител, балетен педагог и хореограф е Петя Христова. 

"Балетно студио "Арт" е към музикалната ни школа в читалището. В него се занимават деца от 4 до 18 години в областта на класическия балет, на съвременните танци и на характерните танци. Започнахме новата учебна година, засега децата, които идват, са около 70. Разбира се, ние през цялата година не връщаме никой, който желае, е добре дошъл. Наблюдавам, че колкото по-малки децата започнат, може би толкова е по-добре. Строго индивидуално е за всяко едно дете. Имали сме случаи, когато деца идват в 5-6 клас. За тях е много по-трудно със самата адаптация, със свикването, че трябва да са постоянни, защото при малките, когато започнат от малки, те продължават и в момента имаме деца, които са започнали на 4, а в момента са на 18..."
 
За да сбъднат мечтата си за балетната сцена, децата трябва да имат желание, да са много упорити, защото това един много дълъг процес. Пътят до сцената е свързан с упорит труд и постоянство. От друга страна, балетът допринася за изграждане на красива стойка, грациозност, децата развиват музикални качества и проявяват талант в много други области. Балетът развива всичко в едно дете, добави балетният педагог. 

През тази година младите балерини се обучават в напълно обновена зала в читалището. В момента се подготвят за фестивала "Утринна звезда" през декември в Банско.

В Световния ден на балета гостуваме и на школата за модерен балет "Суинг" във Видин. Над 100 деца на възраст от 3 до 14 години се подготвят там под ръководството на Елена Венелинова.

"Много неща остават скрити от публиката. Всичко изглежда много розово и прекрасно, но зад това стои доста работа с децата, много време, прекарано в залата, упорити тренировки, понякога дори сълзи има зад всичко това, което виждате, но те не спират, никога не се отказват.  Тази година децата подготвят доста изяви. Пожелавам им успешна година и късмет." 

Виктория Огнянова е на 12 години.  Посещава школата от 3 години. Любовта й към балета се заражда в Испания, където е живяла известно време.

"Много ме влече, модерният балет ми е в кръвта. Чувствам се много добре в залата, защото съм в много приятна компания, госпожата ме изпълва с енергия, дава ми кураж да вървя само напред и нагоре. Трудно е, но постепенно постигаме целите си. Никога не съм искала да се откажа."

12-годишната Ивайла Гуляшка посещава балетните занимания от година.  

"С най-добрата ми приятелка решихме да се запишем. Впоследствие тя се отказа, аз продължих и за малкото време, в което тренирам, напреднах доста. Това са думи на моята учителка. Заниманията преминават доста интересно, забавно, понякога болезноно, има доста сълзи, защото в нашата упоритост да сме най-добри понякога е доста трудно, уморително е. Но ние продължаваме и след това има много усмивки. Балетът е толкова завладяващ, хубаво е, заслужава си усилията."

7-годишната Емили влиза за първи път в балетната зала, когато е на 3. Води я мечтата да стане балерина.

"Исках да стана балерина, защото можех да правя какви ли не неща. Вкъщи танцувах и после дойдох тук да правя неща, които не можех да правя - мостове, колелета. Научих всички тези трудни неща за около 2 години. Преди участие първо имам сценична треска, но после усещам, че няма от какво да се притеснявам."

На 1 декември талантливите балерини от танцова школа "Суинг" ще участват в състезание в София. За видинската публика подготвят специална изненада след това. Тя ще се случи с участието на гостуваща школа от Благоевград. Събитието ще се състои в началото на следващата година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10