Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са народните будители днес и какво е мястото им в обществото?

Снимка: Архив

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Това е общобългарски празник, посветен на делото на българските просветители, книжовници, революционери, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал, със стремеж към образование и книжовност. Празникът е честван за първи път през 1909 година. През 1922 г. е обявен за общонационален празник. Отменен през 1945 г. и възстановен през 1992 г. със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание. Славата на пръв будител на нацията заслужено носи свети Паисий Хилендарски. Преди повече от два века и половина, през 1762 г., отец Паисий написва своята "История славянобългарска". Негов пръв следовник е епископ Софроний Врачански. В трудни за българите времена, той пише книги за просвета и работи за политическо освобождение. Списъкът с имената на будителите е дълъг. В него са личности като Владислав Граматик, св. Иван Рилски, екзарх Антим I, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Захари Зограф, екзарх Йосиф и много други. 

Кои са в нашето съвремие будители и какво е мястото им в обществото? На празничния 1 ноември потърсихме просветители, книжовници и общественици, съхранили през годините духовните ценности на Северозапада и стремежа към образование и книжовност. Петя Русинова е учител по професия, директор на училище, дългогодишен председател на читалището в Селановци, а понастоящем ментор към фондация "Заедно в час". 

"За мен въпросът за будителството е ежедневие, защото такава мисия ми е отредена на този свят - да будя от онзи миг, в който съм осъзнала, че искам да бъда учител. Аз го осъзнах много рано, още в четвърти клас, сигурно защото тогава познавах едни прекрасни учители, които са били моите будители. Темата за будителството е тема за осъзнатата отговорност, какво будим в хората и защо ги будим ... Да, има съвременни будители и аз искам да им изкажа дълбок поклон. Това са хората, които формират личностите. Във времето се променят целите, за които човекът трябва да е събуден, но това не означава, че се променя едно основно човешко качество и това е отговорността. Ако будителят успее да формира отговорност, тогава не се налага това будене да е безкрайно."

Живеем в години на развитите технологии. Не е ли достатъчно днес един човек само да чете, за да се чувства буден към проблемите в обществото и има ли нужда от будители днес - това попитахме още Петя Русинова:

"Категорично не е така. Аз винаги съм смятала, че всеки човек поотделно има нужда от подкрепа в една или в друга посока, но тази подкрепа става единствена само, когато гледаш човека в очите. Когато избягваш контакта с хората, ти се превръщаш в нещо, което повече наподобява машината, която ползваш, отколкото човека, от който си произлязъл и към който трябва наистина да се стремиш. Затова твърдя, че ние като учители имаме за задача в прекия контакт, освен академичната ни задача има и такава, свързана с емоциите, със социалните умения, които колкото и екрани да гледаме, няма как да формираме" - допълни  Петя Русинова, която днес като ментор към фондация "Заедно в час" продължава да работи за учениците и като цяло за младите хора.

На 1 ноември попитахме видинчани кои са будителите днес и имаме ли нужда от тях.

"Има много мошеници и лъжци. Писателите пишат вярно, те не лъжат и пишат толкова хубави стихове, разкази, но времето стана такова, че да не вярваш на никого. Трябва да лъжеш, да мамиш, да се фукаш кой над кого е и пари, пари, пари. Аз съм от времето на Тодор Живков - то ми даде възпитание, то ме изучи... Народните будители са хората, които са дърпали през всичките тези години народа напред. Нашето поколение се връща повече към писателите и класиците отпреди. Имат място будителите днес, така както всеки има място под слънцето... Има народни будители, но не ги усещаме, защото живееме покрай тях. Ние виждаме будителите, след като си отидат от този свят" - коментираха видинчани.

В Деня на народните будители разговаряхме и с писателя Георги Костодинов, писател от Чипровци. 

"Будители днес има, но може би не им се отдава вече това значение, което им се е отдавало преди 20-30 или повече години. Това е повсеместно падение, според мен. Виждате колко пари се харчат за избори, за партии, а за културата почти нищо не се дава. Не знам дали това е умишлено и се прави нарочно. Виждате децата как излизат без знания от училище, без основното, което трябва да знаят. Преиначава се историята в полза на управляващите и направиха законите за тях. Има хора, има будители, но може би не са признати както трябва и не им се отдава заслуженото. Всеки има своята мисия, а мисията на будителя е да предава на обществото култура, писания, картини. Днес, обаче, любовта към изкуството я няма. Будителите са тази искрица, която поддържа духа на едно общество." 

Химнът на народните будители е написан от Добри Христов - представител на първата генерация български композитори, който е автор и на музиката на произведението. 
"Чест и слава, вечна слава,
вам, будители народни!
Ваш`та памет вдъхновява
към дела за светли дни..." 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 

Вижте още
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45

Децата и електронните устройства - опасности, митове и реалности

96% от българчетата гледат по няколко часа дневно телевизия, 83% използват смартфон, показва проучване на "Сова Харис". Резултатите бяха представени на организирана от СЕМ дискусия на тема "Децата и медиите". Едва 13 на сто от подрастващите четат книги за удоволствие, а родителите не са достатъчно запознати какво децата им гледат в интернет и по..

публикувано на 20.02.24 в 12:58

Жители на Видин и Враца се оплакват от лошо качество на водата и високи сметки заради "общо потребление"

От 1 януари цената на водата, която плащаме на ВиК- Видин е по- висока. Потребителите, които живеят в сгради етажна собственост и имат общ водомер, плащат допълнителни количества вода или т.нар. "общо потребление", когато е отчетена разлика между показанията на общия водомер и сумата от индивидуалните водомери. При някои проблемът е от години, на..

публикувано на 19.02.24 в 17:29
Мария Тодорова, кмет на община Чупрене

Кметът на община Чупрене към младите: Елате при нас!

Екипът на Радио ВИДИН гостува на едно малко бижу в Българския Северозапад. Така атрактивно представя Чупрене Мария Тодорова, която е кмет на общината от няколко месеца.  Село Чупрене е административен център на общината. Населеното място е разположено в подножието на Стара планина. В общината живеят 1700 души. Чупрене и Горни Лом са..

публикувано на 16.02.24 в 12:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Спорът за МВнР е заради институционални връзки с външните партньори

Въпросът относно името на следващия външен министър, който раздели партньорите във властта, не е решен, но преговорите с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение, обяви Николай Денков.  От Продължаваме промяната заявиха, че не са променили позицията си за това кой трябва да бъде дипломат №1, но финалното решение ще..

публикувано на 15.02.24 в 10:00

Подават ли си ръка предприемачите в Северозапада?

Без реално практикуване в света на бизнеса едва ли някога човек може да стане успешен предприемач. Най-добрата комбинация, обаче е когато бъдещият предприемач инвестира известно време, за да научи част от нещата и да се подготви за трудните препятствия, които предстоят. Но ако няма заложбите, дори да учи, няма да може да се справи. Уникалните..

публикувано на 14.02.24 в 10:45