Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователна игра за изменението на климата ще се проведе във Видин

| Интервю
Снимка: фейсбук



Работилница под формата на образователна игра, наречена "Климатична фреска" се организира тази събота, 11 ноември, във Видин. Това е настолна игра с 42 карти, всяка от които представлява фактор за изменението на климата. Благодарение на нея участниците преминават през увлекателен процес, който им помага да открият връзката между причините и последствията, свързани с изменението на климата и да потърсят възможни решения за излизане от кризата.

Само за четири години играта "Климатична фреска" е преведена на около 35 езика и вече се провежда от доброволци в повече от 50 държави. От няколко месеца настолната образователна игра вече е и в България по идея на Тома Заимов и благодарение на дружеството Wind of Change. Целта е научното познание да бъде поднесено на повече хора по интересен и занимателен начин.

Продължителността на играта е три часа, като основната цел на "Климатичната фреска" е да се обучат 2 млн. души в целия свят, което през април тази година е станало факт, като за България определената бройка е 10 хил. души. Само с проекта, с който идват и при нас във Видин, са заложени 51 събития из цялата страна, а участниците до които трябва да достигнат са 1400.

"Климатична фреска" се провежда от 2018 година. Организаторите си поставят още една цел - да подготвят 1 милион обучителя, чиято задача е да намерят участниците за играта, това каза за Радио Видин Вихрен Митев, посланик на климатичния пакт към Европейската комисия и основател на фондацията ManEco:

"Играта се състои от четири основни части, като във всяка от частите участниците имат различна възможност да проявят своите знания по темата за климатичните промени. В първата част се играе игра с карти, които обясняват връзката между човешките дейности и промените в различни сфери на природата и след това всички последици за човечеството, като цяло, които са финалният резултат от човешката дейност. Това са: климатични бежанци, проблеми със здравето, наводнения, спад на земеделски добиви. Във втората част на уоркшопа се прави презентация, която обяснява в дълбочина вече това, което участниците са разбрали. Когато се играе играта с карти, към всяка група от 7-8 човека има фасилитатор. Неговата роля не е да обясни или да предаде лекция и да издаде урок на участниците, а по-скоро да ги води спрямо картите и информацията, която е заложена в тях."

Участниците имат интерес към настолната игра, посочи Вихрен Митев:

"Тук сме изцяло благодарни на създателите на играта, защото той е помислен във всеки един от неговите аспекти. Може да отговори на нуждите на абсолютно всеки участник. Не сме имали случай, в който участник да си тръгне разочарован, дори да са били започвали да играят играта предубедени и скептични, само след първите няколко уточнения и условия, през които се редят картите, те се раздават на пет пъти, всеки път се сменят условията на игра и веднага интересът на участниците е прикован към играта и три часа минават неусетно, няма нужда от почивка."

"Климатичната фреска" идва във Видин със съдействието на платформата за събития "Sтетика" и е подходящо за млади и възрастни, с вход свободен. Записванията стават на този линк. Датата е 11 ноември, мястото - Конферентната зала на Областна администрация - Видин. Началото на играта е в 10:30 часа и продължава до 13:30 ч.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46