Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генади Велков за изборите, манипулациите, настоящето и бъдещето на Видин (ВИДЕО)

Генади Велков
Снимка: Радио Видин

"Д-р Ценков е един изключително разпознаваем кандидат. Да, има някои хора, които не го харесват по лични причини - някои е уволнил, за някой не е свършил работа, но това е най-разпознаваемият кандидат, за когото някога съм работил. За разлика от другия кандидат, за когото и сега съм сигурен, че от 10 души във Видин поне 9 няма да го познават", това каза в студиото на Радио ВИДИН Генади Велков от щаба на победителите в местните избори във Видин - Местна коалиция СДС, бивш председател на Общинския съвет във Видин, избран за общински съветник през новия мандат, в коментар за изборните резултати във Видин. След балотажа в неделя, 5 ноември, д-р Цветан Ценков спечели втори кметски мандат:

"Бях сигурен в победата, защото познавам опонентите ни. Две години работех с тях на 5 или 6 парламентарни избора, на първите избори бях и председател на щаба им. Знам какво могат, познавам и мисленето на повечето от тях и бях убеден в това, че ще спечелим. Просто задачата сега беше да се опазят изборите от кражба. Нещо, което се опитаха да направят, защото нямаше как иначе да ги спечелят. Започнаха грешно още в самото начало, противопоставяйки се на града и опитвайки да навредят на града, смятайки, че по този начин ще навредят и на кмета. Най-разумното нещо беше д-р Ценков да бъде общ кандидат на ГЕРБ-СДС, както беше в 11 общини. От тези 11 общини само в една загубихме."

Местна коалиция СДС участва със свои кандидати и в 11 от по-малките населени места.

"В община Видин имахме кандидати за кмет в 11 села, в девет спечелихме, само в две загубихме, като в едното от селата загубата е с два гласа. Това означава, че сме избрали изключително стойностни хора. Това е един изключително добър показател. Много се радвам на успеха на тези хора. Освен това изчистихме максимално кампанията, показвайки какво е направено и какво предстои да се направи. Нашите опоненти се плъзнаха по една плоскост да доказват колко лош е кметът и хората около него без да предлагат нищо на видинските избиратели и надявайки се после с разни методи да успеят да спечелят изборите."

Генади Велков очаква действия от страна на прокуратурата срещу изборните нарушения:

"Искам да благодаря на видинските граждани, които излязоха да гласуват, защото така напълно анулираха купения вот. В потвърждение на това ще ви дам един пример: в кв. "Нов път" на втория тур кандидатът на ГЕРБ има 1036 гласа, д-р Ценков има 168. На първия тур кандидатът на ГЕРБ имаше 780 гласа, д-р Ценков имаше 86 гласа. Аз разбирам огромната любов на жителите на квартал "Нов път" към ГЕРБ, но все пак резултатът ми се вижда малко странен. Важно е да се знае, че ние нямахме членове в секционните избирателни комисии, нямахме членове и в Общинската избирателна комисия. Благодаря на хората от секциите и от ОИК, че не се поддадоха. Да, имаше изключения, каквито бяха в 68-а секция, но в 10-а секция с тъга си спомням как 70-годишният член на СИК заставаше пред огромния охранител и не му позволяваше да стигне до масата с бюлетините и да определя той кои са валидни и кои са невалидни. Много ми е интересно какво ще направи Видинската прокуратура по този казус, защото тя иначе е много бърза за неща, които са без значение. Да видим сега колко бързо ще действа и какъв резултат ще има."

Предизборната кампания във Видин загрубя в дните преди балотажа.

"Не очаквах такава предизборна кампания, но пък те ни направиха услуга. Не очаквах по толкова груб начин държавата в лицето на областния управител да се намеси в изборите. Но това ни направи услуга, защото, когато ден преди деня за размисъл започнеш да си измисляш какви ли не нарушения, това има обратен ефект. Когато назначиш за временно изпълняващ длъжността кмет на Община Видин един човек, който просто не става за тази работа и той самият не знае какво да прави, защото никак не е лесно да си кмет, особено когато се натрупват проблеми и трябва да вземеш някакво решение... В момента вече втора седмица Община Видин е блокирана и нищо не се работи. Да "благодарим" на областния управител за това. Надявам се другата седмица, когато д-р Ценков положи клетва, отново да тръгне всичко напред. Не очаквах толкова грозна кампания, но пък това е израз на безсилие. Не очаквах, че един човек ще включи в предизборната кампания и 2-годишното внуче на д-р Ценков. Ще говори такива гадости за 2-годишно дете, което хал хабер си няма какви идиоти сме понякога възрастните. Наистина недоумявам защо не направихме най-разумното и най-нормалното и няма да спра да питам кой сега ще обедини тези избиратели, които разделихме. Разделихме ги заради налудничавата амбиция на един човек, защото д-р Ценков трябваше да бъде общ кандидат. Когато излизаш и казваш, че ще направиш всичко д-р Ценков да не е кандидат, видя се какво стана. Те така могат да правят избори. Видя се, че дори и да вкараш много пари, резултатът не винаги е такъв, какъвто очакваш. Можеш да уплашиш 100, 200, 1000, но не можеш да уплашиш всички. Ние имахме споразумение за съвместно управление още от началото на предишния мандат, от което споразумение те не са се отказали. Но от юни месец започнаха обратни гласувания в Общинския съвет. За пръв път разбирам, че политика било да измамиш партньора си. Освен това през цялото време не чух нещо, което да е конструктивно . Да бяха гласували сумата за капиталовите разходи и да кажат какво да се прави с тях. Но те гласуваха напук да не получи Общината пари. Гласуваш градът и Общината да загубят пари, за да навредиш на кмета. Това го говоря от юни месец. Това беше груба грешка, не знам защо го направиха. Не може да вредиш на града си, опитвайки се да навредиш на кмета и така да спечелиш избори. Това е недопустимо. Те имаха единствен плюс на тяхна страна - че ГЕРБ има повече симпатизанти и партийни членове. Опитахме това да го минимизираме като обяснихме на хората, че това са мажоритарни избори и избираме кмет на града, а не партия."

Приемствеността в управлението на общината и повтарянето на мандата са положителна стъпка, смята още Генади Велков.

"Градът е на правилен път, общината е на правилен път. Макар и по-бавно, отколкото ми се иска, но за пръв път започват да се случват устойчиви положителни неща, а не някакви фойерверки. Нека гражданите да знаят, че Общината е спечелила за 35 блока проект, проект за гребната база, проект за общежитието. Предстои да се случат много хубави неща в града. Предстои да се внесе проектът за Градската градина. Всички тези проекти са изпълними, защото този екип, който работи начело с г-жа Тодорова, е изключително добър и това, което се говореше, че няма заложени проекти за този мандат, абсолютно не е вярно. Градът бавно, но устойчиво се променя. Заради това бях изумен, когато се опитаха да изкарат кмета крадец, защото кражба може да се извършва, когато има външни услуги, но, когато си премахнал почти всички външни услуги и фирми, няма какво да откраднеш. Не може да крадеш от собственото си предприятие. Така че градът е на правилна, устойчива позиция, развива се и се надявам това да продължи с по-бързи темпове през новия мандат."

Как кметът ще работи с представителите и симпатизантите на другите политически сили?

"Ще напомня, че секретарят на Общината, шефът на правния отдел, заместник-кметът по строителство и секретарката на кмета са в друга листа и говореха много срещу него. Те бяха от квотата на ГЕРБ в предишния мандат. Той никога не е правил разлика кой от каква политическа сила е и това е хубавото на един човек, който не е твърдо ангажиран с една политическа сила." 

Ще продължи ли благоустрояването на Видин?

"Да, има много още какво да се прави. Но пак ще кажа - 1 782 000 лева за 48 улици, които трябваше да бъдат преасфалтирани и които Община Видин не получи заради ината на някои хора. Но се надявам в началото на следващата година да започнат да се изпълняват всички проекти, които са заложени и одобрени и се надявам този Общински съвет, който ще се формира следващата седмица, бързо да гласува бюджета. Ние сме една от малкото общини, където пак заради ината на един или няколко човека, не приехме бюджета."

Какво се случва с "Баба Вида"?

"Беше затворена за посещения преди балотажа и сега вече е отворена. Вчера бяхме при уважаемия господин кмет Юлиян Петров, точно защото, когато са се натрупали проблеми, трябва по някакъв начин да се решават. Бяхме по негова покана и говорихме за замъка "Баба Вида". Там има паднали цигли на входа. Те са от т.нар. "турски цигли", които се слагат една в друга и когато някоя падне, след това останалите не могат да изпълняват функциите си. Заради паднали цигли и заради това, че трябва разрешение от НИНКН да се поставят циглите, което сигурно ще се мотае няколко месеца, беше затворена "Баба Вида". Вчера отново е отворена, защото там има договори с туроператори, тези туристи, които пристигат с корабите, имат вече платен билет да посетят "Баба Вида" и вероятно ще претендират за неустойки. Предполагам, че заради това е решил отново да я отвори. Да, в "Баба Вида" има проблем. Стените трябва да бъдат хидроизолирани, така че водата да не прониква между самите стени, защото рано или късно ще нанесе някакви поражения, както вече се случи. Но за това имаше предвидени 100 000 лева в бюджета, който не се прие, за да се направи цялостна концепция за реконструкция и да бъдат предотвратени тези проблеми. "Баба Вида" няма да падне, както упорито говорят някои хора, тя е устояла на много обсади. Сега я затвори уважаемият господин Петров. Хубавото е, че пак я е отворил."

Защо ремонтът на булевард "Панония" е замразен?

"Нека слушателите да преценят защо бяха докарани асфалтополагачите, поставиха един слой в голям участък и няколко дни преди първия тур се прибраха отново. Аз имам своя отговор. Господин Петров трябваше да наложи санкция на фирмата в размер на около 500 000 лева, защото в момента той е кмет. Не знам дали го е направил. Има застраховка, за която г-н Петров каза, че днес или утре ще има среща с фирмата изпълнител, ще видим какво решение са взели. Най-разумно е те да си довършат булеварда като си заплатят, разбира се, неустойките за забавянето."

Ремонтът пред Здравната каса във Видин също създава проблеми на шофьорите.

"Там отново предизборно беше затворена едната лента на булеварда. Не знам дали контролните органи не знаят, че когато се копае изкоп, трябва да бъде укрепен. Всичко беше насочено с цел да се създаде хаос в града, да бъде обвинен кметът, защото много малко хора знаят, че в момента решенията ги взема назначеният от областния управител за кмет г-н Петров. Като гледам с какви темпове работят, защото всяка сутрин минавам покрай Здравната каса, не са мръднали ни на йота. Това е държавна поръчка, поръчка, направена от ВиК, което е държавно. Като гледам с какви темпове работят, предполагам, че ще го мотаят с месеци."

Наистина ли задълженията на Община Видин са близо 25 млн. лева, както твърди областният управител?

"Това твърдение беше лъжа като почти всички твърдения, които бяха казани. Искам да поясня, че за всеки проект се вземат кредити обикновено от фонд ФЛАГ, те са с малка лихва. Когато бъде завършен проектът, се възстановяват. Само за Синагогата вече са ни възстановени 6 или 8 млн. Така че това са такива задължения, които няма как да ги няма. Останалите задължения на Общината са към 1,8 млн. лева."

Как ще работите с централната власт, очаквате ли реваншизъм, след като ги победихте на местните избори?

"Какъв реваншизъм? Държавата е на всички граждани и централната власт няма как да има специално отношение към един или друг. Да, може да се лобира за определени по-добри условия, но нека това да правят депутатите и областният управител. Това е тяхна работа. И ако няма достатъчно инвестиции или ако държавата се отнесе по някакъв по-особен начин с Видин, това означава, че депутатите и областният управител не са си свършили работата."

9 формации ще има в новия Общински съвет, виждате ли вече възможност за сформиране на управляващо мнозинство?

"Мисля, че вече сме го сформирали. Поне според мен, ще се сформира управляващо мнозинство без особени проблеми. Трета седмица вече е блокирана работата на Общината, защото като основен титуляр е вписан д-р Ценков. Г-н Петров не е вписан никъде и не може да разплаща нищо освен заплатите и съвсем дребни разплащания. Не може да бъде плащан нито един от проектите и това е много жалко. Първото заседание на новия Общински съвет, доколкото разбрах, ще е във вторник - последната възможна дата е избрал областният управител, "благодаря" му."

Хората очакват нови работни места.

"Трябва по някакъв начин да се промени и образователната система, защото има остър недостиг на специалисти в техническата част, например - заварчици, арматуристи, строители, шлосери, монтьори и какво ли още не. Има безработни сред хората, които нямат никаква специалност. Освен това голяма част от хората решиха, че е по-удобно да работят по някакви програми и да не полагат големи усилия. Огромен успех на града е това, за което се обединихме всички политически сили, филиалът на Русенския университет. Виждате, че непрекъснато се развива и всяка година оттам излизат 30-40 инженери. Това е много хубаво, защото, когато една фирма дойде да изгражда фабрика или завод, каквито вече се изграждат във Видин - и разширението на немската фирма, и фабриката на мястото на бившата Бирена фабрика, която предстои да бъде пусната, питат какви специалисти има."

Какво ще бъде първото, което ще направи ръководството на Общината, когато встъпи в длъжност?

"Предполагам, че ще бъде да се види докъде е стигнало разплащането по проектите. Защото, когато един проект се завърши, си получаваме обратно парите като Община. Първата работа на Общинския съвет ще бъде да си избере председател и след това да се избират заместници, състав на комисии и да започне да работи по точките, които касаят гражданите и фирмите."

Д-р Ценков сподели, че е разочарован от хора, които са били в близкото му обкръжение през изтеклия мандат. Ще има ли рокади в ръководството на Общината?

"Сигурен съм поне, че ще имаме нов заместник-кмет по строителството. Не знам кой ще бъде, но определено има необходимост от нов човек. Най-вероятно ще има някакви рокади и в останалата част. Не мисля, че досегашният секретар и досегашната му секретарка ще искат да останат на работа."

Взехте ли си поуки от предишния мандат?

"Да, аз си взех поука. Доверих се на много хора, които не заслужаваха доверие и прекалено много сили хвърлих за решаването на дребни и незначителни проблеми, което се отрази изключително много на работата ми, защото, когато отделяш много време на по-дребни неща, няма как да се занимаваш с нещо по-сериозно. Мисля, че кметът също си е взел своите поуки и видинските граждани ще го видят."

Какво е бъдещето на Видин?

"Видин е най-красивият град. Това е благословена земя. Знаете как в други области като Ямбол, като Перник има режим на водата, а при нас има вода да се захранят 7 града като Видин. Имаме изключително плодородна земя. Преди година едни евреи от Израел ми напомниха и това, че Видин не е в земетръсна зона, защото е върху Мизийската плоча. Така че това е благословена земя, най-хубавата част от България. Нашата задача е да я превърнем в едно много, много добро място за живеене."

Повече - в прикачения звуков файл.

Видео:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59