Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбранитe кмет и общински съветници в Белоградчик встъпиха в длъжност

6
Снимка: Радио Видин

Боян Минков встъпи в длъжност като кмет на община Белоградчик. Новоизбраните общински съветници заедно с кмета на общината и кмета на село Рабиша положиха клетва на тържествено заседание. Мъдрост и здраве пожела при откриването зам.областният управител Ани Арутюнян.

Заместник областният управител поздрави новоизбраните представители на местната власт и подчерта, че след положената клетва те встъпват в своите нови правомощия и отговорности.

"През следващите четири години ще имате онази сила, от която зависи развитието и просперитета на вашата община. Защото във вашите ръце е бъдещето ѝ. Отговорността за това как ще живеят хората и в каква посока ще се развива Белоградчик е единствено ваша. Бъдете мъдри и единни в името на онези важни решения, които ще гарантират добруването на гражданите на Белоградчик, защото най-голямото богатство във всеки един регион и навсякъде по света, са хората."

Заместник областният управител Ани Арутюнян призова временно изпълняващия длъжността кмет Антон Трифонов, да предаде на Боян Минков атрибутите на властта. Оказа се, че такива няма и тази част от церемонията по встъпване в длъжност беше пропусната. 

С приветствие към новоизбраните се обърна архимандрит Антим.

"Православната църква е най-древната институция, която съществува по тези земи без да се прекъсва нейната дейност, затова и заставаме с достойнство през вас като присъединяваме с благопожелания и сърдечен благослов към всички онези, които ще трябва съобразно законодателството на нашата страна да изпълняват своите функции на местна власт. Таково е законодателството. На всеки четири години се случва и всички знаем поговорката - "Глас народен, глас Божий", тъй че всеки един от тук стоящите избраници, било то кмет или общински съветници, трябва да знаят, че това избраничество им е възложено от Бога чрез народа, затова им пожелаваме да се трудят с отговорност в своето поприще, защото даването на клетва е свещен акт. "

Първите думи на новоизбрания кмет Боян Минков бяха към присъстващите в залата.

"Искам да ви благодаря затова, че днес напълнихте тази зала, с което показахте, че ви е грижа как ще се развива градът през следващите години. Надявам се да сте толкова активни и на заседанията на общинския съвет, които ще се провеждат оттук нататък, за да може да контролирате тези хора, които вие сте избрали, защото те са ваши слуги, а вие сте техният господар и това не е клише, а истина, която ние трябва да превърнем в практика и вие трябва да го разберете. Вие трябва да изисквате от тях, а те трябва да нареждат на мен. "

По отношение на атрибутите на властта - в Средновековието те са се наричали регалии. Атрибутите на царската власт, това са регалии. Когато един цар предаде властта на своя наследник, той предава и тези атрибути. И когато един човек достатъчно дълго се заседи във властта, нямам предвид нищо конкретно, но хората в България, заседявайки се за дълго във властта, решават, че са царе. Не искам да си мисля, че тези атрибути, които днес трябваше да бъдат предадени на мен, умишлено са укрити някъде. Аз нямам нужда от атрибути на властта. Пет огърлици да ти сложат и ключове, ако душата ти е черна и не е отключена за хората, никакви атрибути няма да помогнат. Аз ви казвам, че моята душа е отворена за вас и ние ще го докажем в следващите четири години."

До избора на председател на общинския съвет заседанието се ръководеше от най-възрастния - досегашния кмет Борис Николов. Определена беше комисия по избор на нов. Предложенията за поста бяха две - Борис Николов и Ангел Георгиев. С тайно гласуване за председател беше избран Ангел Георгиев, когото Николов поздрави и направи препратка към досегашния състав.

"Честито на председателя на Общинския съвет, на който му желая от сърце успех и да води общинския съвет така, както не беше воден през последните четири години."

Ангел Георгиев увери, че общинският съвет през следващите четири години ще работи за доброто на Белоградчик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00