Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат данъкът за сградите да е обвързан с пазарните цени на имотите

Снимка: Радио ВИДИН

Предложение за промени в Закона за местни данъци и такси предвижда данъкът върху имотите да е обвързан с пазарните им цени, а данъчните оценки на жилищата да могат да се актуализират на всеки две години. Предложението е на правителството и Националното сдружение на общините в Република България и е одобрено на заседание на Кабинета. 


Аргументът е, че в много населени места данъчните оценки са в пъти по-ниски от пазарните цени и не са променяни повече от десет години. 


Целта е да се създаде механизъм, който да позволи данъчните оценки да се актуализират на база на тенденциите на пазарната цена и да се минимизират дисбалансите между общините, каза Даниела Ушатова,  ръководител екип "Местни политики и финанси" в Националното сдружение на общините в Република България.


"Има населени места в страната, в които данъчните оценки са значително по-ниски от пазарните цени и има населени места, в които данъчните оценки са значително по-високи от реалните пазарни условия, които съществуват. Никъде в предложенията, които сме дали, не се съдържа думата „изравняване“ на данъчните оценки с пазарните цени, а по-скоро идеята на предложението е тази основа, върху която се определят данъците, да следва тенденциите на пазара на недвижими имоти. Също така предложението кореспондира и с част от ключовите препоръки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които бяха отправени към страната ни – да се повишава ефективността на данъците върху собствеността. Каквото и да се случва през следващата година по отношение на анализите по какъв начин ще се актуализира данъчната оценка, в крайна сметка решенията, които ще се вземат, ще бъдат от общинските съвети и общинските съвети ще могат в рамките на другото правомощие, което е предложено от нас – за включване в Закона за местните данъци и такси да диференцират данъка по населени места, по зони и по видове имоти, ще позволи, ако някъде има отклонение, допълнително през това правомощие на общинския съвет, да могат да бъдат изчистени тези отклонения. Публична тайна е, че много от сделките с недвижими имоти се реализират предимно на данъчна оценка, която е много по-ниска от цената, която страните са договорили. За това нещо отдавна работим съвместно и с нотариалната камара. От цялото това нещо губи и държавният бюджет, който в рамките на тези сделки също получава приходи. Разговорите тепърва предстоят в Народното събрание и се надяваме тази първа стъпка за определянето на механизъм, който да не позволява намаляване на данъчните оценки, а обвързването им с пазарните тенденции да бъдат подкрепени."


Даниела Ушатова уточни, че предложението не означава, че от първи януари 2024 година данъците на хората ще скочат.  Допълни, че местните данъци са основен източник на приходи за общините за решаване на редица местни проблеми, включително основен източник за финансиране на благоустройствените дейности, за поддържане на инфраструктурата и осигуряване на по-качествени условия на живот за хората.


Предлага се размерът на данъка върху недвижимите имоти да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определени в Закона.


Според кмета на Ружинци Александър Александров предложението ще помогне на общините да повишат приходите си и така ще могат да вложат повече средства в благоустрояването на населените места.


"Аз мисля, че това е едно добро предложение и явно е с допитване до много колеги кметове, защото оказва се през последните години и факт е, че средната събираемост на данъците в страната  е някъде към 70%. Говорим за данък сгради и такса битови отпадъци. По време на ковида и по-голямата стагнация, икономически сътресения в държавата и политически дори, народът още повече спря да плаща данъци. Средно около 50, 60% за община Ружинци е събираемостта на местните данъци и такси. Дали ще бъдат намалени, или увеличени данъците, няма никакво значение. Хората просто не обичат да плащат данъци. Би било добре тези неща да бъдат коригирани. Постоянно има промени, които по един или друг начин са или не са отразявани в наредбите на Общинския съвет и всеки един кмет на община, градоначалник си казва "няма да вдигаме данъците, ще останат така", а те са такива при нас и толкова ниски, не са реални тези цени. Минималната заплата скача през последната година, инфлацията е голяма в същото време. Всичко скача, а данъците остават едни и същи, което според мен не е нормално. Трябва да се върви пропорционално."


Според Александър Александров, ако промените бъдат приети, ще облекчат работата на общинските съвети, защото сега местната власт при опити за актуализиране на данъците, става мишена на политически опоненти.


Пред Красимир Каменов видинчани казаха, че ако има промени в местните данъци, те трябва да са обвързани с доходите на хората. Трябва да е ясно и как ще бъдат разпределени постъпленията от тях: 


"Хората са тук безпарични. Как да си платя данъците... Увеличаването на данъците ще доведе до това, че хората няма да могат да ги плащат. Работа няма, заплатите са ниски, а ако ни увеличат данъците, как да плащаме... Мисля, че предложението е необходимо, но трябва от тези данъци да се инвестира в града."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37