Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Красимиров с турне по родолюбие

2
Снимка: Искрен Красимиров, личен архив


Днес ви срещаме с един вдъхновяващ мъж, който може да се нарече съвременен будител. 

Искрен Красимиров е роден във Враца, а детството му е минало в Мездра. Той е режисьор, оператор, актьор и писател, но най-вече - патриот. Автор е на над 25 филма, които са посветени на националните ни герои. Негов е проектът "Незабравимата България", в рамките на който той провежда уроци по родолюбие в стотици училища и детски градини в България и чужбина.

В момента Искрен отново е на турне, по време на което, за около 2 месеца, всеки ден ще посещава различни точки от страната, за да разказва на децата защо трябва да се гордеят, че са българи. 

"Започнах от 16 октомври и до 24 ноември пътувам из цялата страна. Стотици училища и детски градини ще видят моя най-нов спектакъл - "Патриотични игри" се казва. Той и е разделен на няколко епизода. В момента започнахме с епизод 1 - "Будителите", посветен на Деня на народните будители. След това ни предстои епизод 2 - "Апостолите", епизод 3 - "Революционерите", епизод 4 - "Първоучителите" и епизод 5 - "Войводите". През месеците на следващата 2024 година ще радвам децата отново... Най-вече се вдъхнових, когато бях в гимназията и научих, че моят прапрадядо е бил един от Ботевите четници, Никола Вълков Минчев се казва той. Това ме вдъхнови да се обърна към историята, иначе преди това бях футболист и не се интересувах много, признавам си. Работя безспирно на нивата на родолюбието, започвайки от първия ми филм за Христо Ботев, който реализирах преди 10 години. Части от филмите сега използвам в моите спектакли, където гледаме с децата, слушат стихотворения на моя баща - Красимир Стефанов, който е поет и пише стихове за героите. И вече аз играя ролята на живо на съответния герой. Сега съм Паисий Хилендарски, но децата най-вече ме познават в ролята на Христо Ботев."

Искрен Красимиров изнася уроци по родолюбие от 2013 година. Той е преподавател в Нов български университет и в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Бил е оператор-кореспондент от Враца за БНТ и други телевизии. Последното му амплоа е писател, като дебютната му книга - "Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи", излиза през май 2022 г. Втората му книга - "Да предадеш Левски", излезе през февруари тази година.

 Защо един млад човек се е отдал да възпитава децата на родолюбие?

"Родолюбието е даже задължително от най-ранна детска възраст и затова се радвам най-вече, когато съм в детските градини, защото там е най-важно и най-нужно. Ако не си познаваме историята, корените, ако не се гордеем с нашето наследство, с нашето минало, с нашите герои - ние сме загубени като народ. Може би най-любим, най-близък на сърцето ми стана Софроний Врачански, който знаете, както в моята родна Враца, така и във Видин е прекарал доста време от своя живот. Този наш будител е първият "екшън" герой. Един подценен, смятан за скучен старец, а всъщност той е първообразът на Васил Левски, той само се е учил от него."

В рамките на турнето по родолюбие в Северозапада Искрен Красимиров представи патриотичните игри в Мездра, Монтана, село Расово и Козлодуй. 

"За съжаление до Видин няма да стигна. Трябва някой да ме покани. Разбирам, че все пак най-бедният регион е това, свързано е с пари моето идване. Няма как да е безплатно, тъй като това е моя частна инициатива, на мен и на проекта "Незабравимата България". Няма как да е безплатно, не съм подкрепен от държавата, от някоя фирма или европейски проект. Всичко е на мои сили и начала, така че това е условието. Нека да влязат в интернет, да напишат моето име или "Незабравимата България". Да видят хилядите доволни деца и учители в цяла България. Не става въпрос за милиони, съвсем минимални са средствата. Аз винаги ще откликна, до края на месеца няма да мога, но защо не следващата година да посетя отново вашия прекрасен град."

Шест седмици, по няколко посещения на ден из цялата страна - това са хиляди деца, на които въздейства Искрен Красимиров. Но най-вече семето на родолюбието той посява с личния си пример, обичта си и всеотдайността към децата и каузата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е бягане..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30