Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Ценков встъпи в длъжност, Общинският съвет във Видин не успя да си избере председател (видео)

Снимка: Радио ВИДИН

Новоизбраният кмет на община Видин д-р Цветан Ценков, общинските съветници и кметовете на кметства положиха днес клетва и встъпиха в длъжност. 

Тържественото първо заседание на новия Общински съвет откри областният управител Иво Атанасов, който се обърна към местната политическа класа:

"Бъдете отговорни пред гражданите! Който е откраднал яйцето, той ще открадне и кокошката. Затова ви моля, бъдете отговорни, спазвайте законите! През следващите 4 години ще имате онази сила, от която зависи развитието и просперитета на нашата община, във вашите ръце е нейното бъдеще! Обръщам се към новите общински съветници с призива да загърбите своите политически пристрастия, междуличностни противоречия и икономически интереси. Трябва да работим в интерес на нашия любим град."


Приоритет в новия мандат ще бъде по-качествената комуникация с централната власт, за да може Видин да бъде перлата на Дунав, каза кметът Ценков. Най-належащо остава гласуването на тазгодишния бюджет, допълни той.

"Във видинската история докторите ще оставим своя отпечатък - като започнете от Бърни Бончев, направил първата канализация, минете през Иван Ценов, а сега стигнете до мен, доста значими неща са направени. Да се забави булевард "Панония" - това е умисъл срещу град Видин. Ще направя отворено писмо до всички институции, от президент, та до Министерски съвет, чак до Европейската комисия - такъв тип избори на Видин и на България не ѝ трябват. Платен вот, натиск, рекет, каквото още се сетите. Заплахи, дори срещу моя живот. Това не е достойно! Ще довършим булеварда. Местната власт няма как да работи без централната власт. Ще положа усилия всичко, което се случи, да излезе наяве, включително в Брюксел. Разберете: така напред не можем да вървим! Аз не съм политически обвързан, освен със старата царска партия. Пак ще работя с абсолютно всички кметове. Трябва да работим в името на нашия прекрасен град, перлата на Дунава."



Временно изпълняващият длъжността кмет на община Видин Юлиян Петров връчи на Цветан Ценков символите на властта. 

Първото заседание беше водено от доайена в Общинския съвет - Тодор Вълчев, който е областен председател на ДПС.

Общинските съветници обявиха три кандидатури за председател на Общинския съвет- на Генади Велков, ръководил местния парламент през миналия мандат, Валери Димитров от ГЕРБ и Валери Сираков от "Възраждане". 

Проведеното тайно гласуване от всичките 33-ма общински съветници завърши с равен резултат, което наложи балотаж. При него кандидатите не успяха да съберат необходимите 17 гласа, което означава, че местният парламент във Видин все още няма избран председател. Това ще се случи на следващото заседание, което предстои да бъде насрочено от Тодор Вълчев.

Видео:


По публикацията работи: Георги Жиков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47