Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В Деня на четенето: Как видинчани избират какво да четат

Снимка: РАДИО ВИДИН


През днешния ден в страната за пръв път се отбелязва Денят на четенетоИнициативата насочва вниманието към значението на четенето за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения.

"Книгата, която трябва да прочетеш не е тази, която мисли вместо теб, а тази, която те учи да мислиш", ни завещава Харпър Ли, авторката на "Да убиеш присмехулник".

Как видинчани избират на кое четиво да се спрат и закупиха ли книга в Деня на четенето, това проверихме в анкета: 

"Такива станаха времената с тези телефони, това е бич, а второ - и работа, хората са постоянно заети, намират си други занимания, така че може би сега не се чете толкова. Аз съм от това поколение обаче, което четеше много... Хубаво е да се чете, има огромен достъп до хубави романи, до нови издателства, де факто изборът е голям, за разлика отпреди... Много книги се появиха на пазара, постоянно се появяват нови, аз лично ходя на книжарницата и търся авторите, които са ми интересни, докато гледам съдържанието на книгата, рецензията, за да разбера дали да я взема. Питам и приятелите за някоя интересна книга, която са прочели... Аз обичам Стефан Цанев, препрочитам го редовно, Хайтов... Напоследък не чета много, признавам си, преди го правех доста редовно, интересувах се от всичко ново... Чета, да. Книгите си ги избирам по автор. Може би от възрастта, но напоследък се спирам повече на философските книги."

"Днешният читател е утрешният лидер", според думите на Маргарет Фулър.

Днешният ден е удачен момент да се ограмотим, да протегнем ръце към някога книга, била тя нова или старо любимо четиво, но книгите сами по себе си заслужават специално отношение във всеки един ден.

Защото "съвършенството е достигнато, не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне".

На официална пресконференция по случай първия Ден на четенето в България организаторите обявиха създаването на "Национален пакт за четенето", с който призовават гражданите, синдикатите, националната и местната власт да работят заедно в името на четенето. Мисията на обединението е четенето да бъде осъзнато като основен приоритет, от който зависи развитието на индивидите, здравето и социалното благополучие. 


БНР подкасти:

Вижте още

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Мариана и Генади нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

публикувано на 29.11.23 в 16:28

Коледни пакети ще зарадват деца от община Кула

Благотворителна коледна кампания "Бъди човек" се провежда за шеста поредна година в Кула . За първи път обаче инициативата на сдружение "Северозапазване" е насочена към най-малките жители на общината. Целта е да да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. Над 50 са пакетите, които ще бъдат разпределени, обясни доброволецът Ива Методиева :..

публикувано на 29.11.23 в 15:09

В петък грейва коледната украса във Видин

В петък, 1 декември , във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници . В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 29.11.23 в 08:27

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра . Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство.  Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Д-р Андрей Вълчев: На световно ниво са операциите на катаракта във видинската болница

Млад лекар от София влезе в екипа на Очното отделение на видинската болница "Св. Петка" . Преди да пристигне във Видин, д-р Андрей Вълчев завършва медицина и специализира в голяма частна болница в столицата. Изправен пред въпроса къде да практикува, решава да провери възможността за работа и във Видин, откъдето е родом приятелката му. Твърди, че..

обновено на 28.11.23 в 15:14

Нова стихосбирка ще бъде представена в Монтана

Наталия Цветанова ще представи новата си стихосбирка  "Като отлитане е времето"  пред публика в Монтана. Авторката включва в изданието около 60 стихотворения, а темите, които я вълнуват са свързани с общочовешките проблеми, живота и смъртта, за преходното и непреходното, смисъла на живота. Това е втората ѝ книга, като преди 10 години издава..

публикувано на 28.11.23 в 14:30