Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов- "Активни потребители": Сравнявайте цени, не намаления

"Черен петък"- реални намаления или примамка за потребители?

Снимка: БГНЕС

Тази година кампанията "Черен петък" е обявена за 24 ноември. Много търговци още преди тази дата обявиха намаления на цените. Онлайн магазини предлагат широка гама от продукти на по- ниски цени. Други пък са обявили, че ще имат няколко поредни дни намаления и промоции.

"Пазарувам предимно някакви електроуреди... Да, различни неща, в смисъл козметика, дрехи. Повечето пъти пазарувам от магазин... Онлайн пазарувам предимно техника... Ако имам нужда, ще си го взема, ако нямам ще се замисля дали искам да си го взема... Не пазарувам по време на "Черен петък". Аз пазарувам в големите вериги, когато ми трябва нещо... Не, нищо не следя. Ходя на битака и оттам си пазарувам... Следя обикновено за по-скъпи продукти, примерно техника. Но не ми прави впечатление да са намалени цените, по-скоро сменени етикетите на цените...", казаха видинчани.

Кампанията "Черен петък", както и може би целият месец след нето, дава възможност за много изгодни покупки. Някои хора предварително са набелязали продукт, който им трябва и когато дойде моментът за намаленията, те вече са добре информирани какви са реалните намаления. Други потребители чакат да дойде денят и след това започват да търсят нещо, което им се струва изгодно. Втората група потребители са изложени на по- голям риск да попаднат на т. нар. фалшиви намаления, при които имаме предварително завишена цена от търговеца, представена с голямо намаление, коментира Богомил Николов- директор на Асоциация "Активни потребители".

Последните 3-4 години много търговци обявяват предварителен "Черен петък", което не е много голям проблем, ако наистина търговците предлагат намаления.

"Възможността за закупуване на изгодни условия с изгодна отстъпка не трябва да бъде обвързана само с един ден в годината. Такива намаления може да има постоянно. Но все пак е хубаво да се знае, че истинският "Черен петък" предстои, той ще бъде на 24 ноември. Той винаги е в четвъртия петък от месец ноември", допълни Богомил Николов.

От няколко години насам "Черен петък" бележи началото на един цял сезон на намаления. Една от най- често срещаните измами по време на кампанията е предварително завишена цена, за да бъде представена след това като намалена. Всяка година контролните органи обявяват немалко санкции за такива търговци, но това явление продължава.

"Нашето обяснение е в размера на санкциите. В България санкциите не са много високи и това създава изкушение за много търговци- да нарушават правилата", допълни Богомил Николов и призова политиците да обвържат глобите, свързани с нелоялни практикис оборота на търговеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50