Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова екопътека ще има край село Царевец

Снимка: Фейсбук

Изграждат екопътека край врачанското село Царевец. Дейностите са по проект в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда“ на Министерството на околната среда и водите, който се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Стойността на проекта е 14 хиляди лева, като екопътеката ще бъде напълно завършена през пролетта на 2024 година, казва  кметът на селото Маргарита Петкова:

"Проектът е малка мащабна инфраструктура, по-малко е от 1 км. Нарича се пътеката "наследствена", искахме да покажем и скалните рисунки, но не предоставяме директен достъп до тях. Изграждайки тази зона, слагаме информационни табла, със скалните рисунки... Изградили сме парапети, заслон с гледка към река Искър... Таблата са 4, едното е в селото до старата църква, в началото на самата екопътека, на пътищата, които се разделят, на самия заслон - също табло, както и табло за вероятните опасности.... Екопътеката не е трудна, но е добре да е подходящо времето за разходка. Моля хората, които идват за екопътеката първо да се обадят в кметство, така ще можем да ги насочим и да им дадем необходимата информация."

Царевец е ограден от множество могили, останали от древността, когато по поречието на река Искър е била границата на Шишмановото царство. Има и стар римски път, покрит с каменни плочи. В селото се намира  най-старата църква в България на името на свети Николай, с уникален  каменен олтар. 

Екопътеката води до скалните рисунки и надписи, които обаче са на недостъпно място и малко или много са опасни, предупреждава кметът Маргарита Петкова и допълва: 

"Рисунките се намират в около 30 малки пещери, ниши, които са на 40-метровите скали. Повечето са разположени в близост до терасите на река Искър. Други са на 20-30 метра височина. Затова ние избегнахме директния достъп до тях и хората трябва да внимават..."

Богатото съдържание на графитите изумява с разнообразието на фигури и рисунки, което от своя страна подсказва, че това място е обитавано много векове.

Тази своеобразна и уникална галерия край село Царевец е единствено място в България, на което са събрани на едно място надписи от толкова дълъг период от време. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е бягане..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30