Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Снимка: фейсбук

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра. Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство. Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат водещи, музикални редактори, да говорят пред аудитория, казва директорът Мирослав Павлов, който се гордее с новата придобивка:

"Идеята възникна доста отдавна, лично моя е идеята... Опитвам се да обогатявам  училищното пространство и да се чувстват по-комфортно учениците, и да предизвикваме техния интерес към образованието. Моят екип съумя да спести, изградено е със собствени средства и наистина си заслужава. Изградени са звукови колони в цялото училище - във всички класни стаи, работилници, лаборатории, коридори, стълбища, на двора, който е 16 дка... Звучи добре. Най-основната му цел е да приобщим учениците като радио водещи. Но първата му цел е да бъде електронен училищен звънец и вече звучи Васил Найденов, с неговата песен "Междучасие", което е много приятно...

Вече обсъдихме с училищния парламент, получи се нещо като война между тях и училищното ръководство за типа музика... Но се стигна до някакъв консенсус. Не разрешавам да се пуска специфичен стил музика. Няма да забраня съвременните поп, рок, рап изпълнители, но трябва  да има някаква цензура ....Чрез забавление, ще се постига образователен ефект... 

Една песен ще звучи, когато се подготви информация за песента - кой е написал текста, аранжимента ...

Беше труден процес за техническото изпълнение... Но съм щастлив, получи се много добре..."

По училищното радио в мездренската гимназия тепърва предстои да звучат хитове на български естрадни певци, групи, на световно известни изпълнители, както и да се представят различни теми, които вълнуват учениците и интервюта с интересни личности. 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 
Вижте още

За събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през февруари

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин  през месец февруари.  На 19 февруари почетоха паметта на Апостола на свободата. Посветиха занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" на делото на Васил Левски. "През цялата седмица мога да кажа по време..

публикувано на 23.02.24 в 14:54

Денталната грижа при домашните любимци

Както ви бяхме обещали в края на януари, веднъж в месеца, ще си говорим със специалист по теми, засягащи нашите домашни любимци. Днес ще си говорим за денталната грижа при четириногите , защото точно както хората, кучетата и котките, също се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да се предотвратят по-сериозни заболявания...

публикувано на 23.02.24 в 14:00

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините" . Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в..

публикувано на 22.02.24 в 16:55

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00