Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В петък грейва коледната украса във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

В петък, 1 декември, във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници. В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и Методий" ще забавляват присъстващите, каза за Радио ВИДИН Емилия Николова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Видин:

"Коледният дух официално пристига във Видин на 1 декември и ще продължи до 2 януари 2024 година. Коледното дърво, което ще радва видинчани за празниците вече е разположено в близост до фонтана на централния площад "Бдинци". По традиция Община Видин организира тържествено запалване на светлините на елхата. Празничната програма ще започне в 17:30 часа с коледен концерт на ученици от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и Методий" и деца от Детска градина "Славейче". Ще чуем любими коледни песни и танцови изпълнения, които ще създадат коледно настроение за гостите и жителите на града. Всички ще бъдем в очакване и на белобрадия старец, Дядо Коледа, който заедно със своите помощните ще поздравят децата на Видин, техните родители и гостите на града в навечерието на коледно-новогодишните празници. Разбира се, ще има и подаръци. Кулминацията ще бъде празничната заря. Тече трескава подготовка и за коледната украса в централната част, кварталите, на всички кръгови кръстовища в града, както и капиите. И тази година на площад "Бдинци" вълшебната атмосфера ще създадат светещите фигурки, както и къщата и шейната на Дядо Коледа."

От 1 декември започва и коледният базар, в който ще се включат местни производители и търговци, които ще предлагат ръчно изработени продукти.

"Ще има коледни свещи, сувенири от дърво, а от пекарната ще ухае на прясно изпечени гевречета, хлебчета, сладкиши, ще се предлага вкусна храна и греяно вино. Всеки желаещ може да си направи снимка пред елхата и украсения площад, за да запечата спомена от това вълнуващо събитие."

Скоро ще бъде ясна и коледно-новогодишната програма на града, увери Емилия Николова.

По публикацията работи: Виктория Топалска
Вижте още

За събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през февруари

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин  през месец февруари.  На 19 февруари почетоха паметта на Апостола на свободата. Посветиха занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" на делото на Васил Левски. "През цялата седмица мога да кажа по време..

публикувано на 23.02.24 в 14:54

Денталната грижа при домашните любимци

Както ви бяхме обещали в края на януари, веднъж в месеца, ще си говорим със специалист по теми, засягащи нашите домашни любимци. Днес ще си говорим за денталната грижа при четириногите , защото точно както хората, кучетата и котките, също се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да се предотвратят по-сериозни заболявания...

публикувано на 23.02.24 в 14:00

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините" . Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в..

публикувано на 22.02.24 в 16:55

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00