Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социологическо проучване за нагласите откроява традиционни консервативни белези

Евелина Славкова, "Тренд": Българското общество не е крайно

Консерватизмът в страната категорично не е крайно ретрограден

Снимка: БГНЕС

"В никакъв случай аз лично за себе си не приемам крайности, когато говорим за идеологически аспекти. В България сме малко, бих казала, че имаме проблем, в терминологията и във възприятието на идеологиите. Тук една граница е ясна - комунист/антикомунист, но вече перспективи като ляво/дясно, консервативно/либерално, са малко смесени в съзнанието на хората. Консервативното със сигурност не означава шовинистично, не означава крайно, не означава, че не може да бъде част и да споделя европейските евроатлантически ценности. Аз не възприемам обаче и либералното да се възприема само в неговите крайности, т.е хора от един пол да сключват брак, да осиновяват деца и такъв тип неща, които се възприемат по-скоро като крайнолиберално. Основното послание, което исках да излъча на конференцията, е че българското общество не е крайно. Всеки, който по някакъв начин се опитва да му говори крайно, да се държи крайно, смятам, че може само и единствено да загуби", коментира в "Посоките на делника" Евелина Славкова.

Тя беше сред участниците, които на кръгла маса през уикенда в София, дискутираха възможностите за консервативни решения на актуалните глобални проблеми.

Според нея е възможно българското общество да бъде хем консервативно, хем да бъде част от обединена Европа.

"Aз не виждам никакъв проблем в това отношение. Нека само погледнем, че се чувства и промяна, все повече според мен ще я чувстваме тази промяна, и в западните общества. Погледнете в една Холандия какво се случи. Крайнодесен лидер спечели изборите, от 150-мандатен парламент - има 37 депутати. Ще бъде необходима коалиция, но човек, който либералният елит и либералната тема го е изхвърлила многократно от политическия живот, става първа политическа сила. Такива по-десни или бих казала крайнодесни спечелиха и показаха добри резултати в други страни. Тук, разбира се, е много важно да се уловят детайлите, защото залитането от едно крайнолиберално към крайноконсервативно смятам, че е най-погрешното нещо, което трябва да се случи".

Славкова, която е част от агенцията за социологически проучвания "Тренд", представи на конференцията резултати от проведено през 2017 година изследване на ценностните нагласи на българите.

"Аз благодаря на Кристиян Шкварек за възможността да представя проучване, което е от 2017. По никакъв начин годината не трябва да ни фрустрира. Голямото изследване на ценностите, което се реализира в Европа, се провежда на 10 години. Ценностите и ценностните нагласи не се променят толкова бързо. Коментирайки данни от 2017 година, няма особено осезаема промяна в обществените нагласи на българското общество. Сред най-интересните данни, които правят впечатление, е че има разлика в обществените нагласи на българите спрямо това какви бежанци могат да бъдат допускани в България. Българите, 84 % от тях, смятам че не трябва да се допускат бежанци от Близкия изток. Сходен е делът на хората, които през 2022 година посочиха, че България трябва да приема бежанци от Украйна. Това се дължи до голяма степен на усещането "тези са наши, а другите не са", на основа на вероизповедание. Българите са на мнение, поне мнозинството - 53 %, смятам че трябва да се сключва брак, а не хората да живеят на семейни начала. 82 % от българите са на мнение, че животът е безсмислен без брак, като вероятно калкулират и създаването на потомство в това число. Виждаме, че над 70 % от хората не смятат, че трябва да бъдат легализирани марихуана и проституция. Отново над 70 % от хората не смятат, че трябва да има еднополови бракове или да се осиновяват от такива двойки деца. Тези маркери до голяма степен са свързани с либералния свят и категорично са отхвърлени в България".

Резултатите говорят за традиции и консервативност, без да се възприема като ретрограден белег определянето като консервативен, обясни още Славкова.

"В България тези неща трудно имат почва, не се приемат положително. Разбира се, има теми, в които българското общество има по-различни позиции. Над 70% от българите посочват, че не трябва да се забраняват абортите - нещо, което е белег на консервативно общество, но именно затова казвам, че тук не говорим за някакъв крайно ретрограден консерватизъм. 79% не са съгласни, че жената трябва да бъде подчинена на мъжа".

Според нея основният извод, който социологията откроява, е "виждат се ясни консервативни традиционни белези, но в същото време - не виждаме крайности".

Конференцията "Консервативни решения в ерата на глобализацията" бе призив за колективно, доброволно и интелигентно установяване на алтернативен път напред, както се аргументираха участниците в нея.


 

Вижте още

ВиК и казусът "общо потребление"

С 28% е по-скъпа е водата в град Видин от началото на годината , предоставя се комплексната услуга- доставяне, отвеждане и пречистване. За останалите населени места от областта, с изключение на Белоградчик, където има отвеждане, но няма пречистване, увеличението е с 25%. Там се предоставя единствено услугата доставяне на питейна вода. Цените на..

публикувано на 04.03.24 в 15:07
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Сглобката е учебникарският пример за функционирането на властта

По-малко от седмица остава до момента, в който премиерът Денков ще подаде оставка.  В навечерието на 6 март осъществяването на ротацията е под въпрос.  Пред разпад ли е Сглобката след предложения меморандум за управление?  Отместват ли вниманието от бавещите се реформи непрестанните спорове между партньорите, които така и не официализираха..

публикувано на 29.02.24 в 10:00

Получава ли достатъчно информация обществото ни за приемането на еврото?

Три процента ще е средногодишната инфлация в България по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия. Това заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев, който бе в Гент, Белгия за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС. Според него всички прогнози показват, че критерия за инфлация -..

публикувано на 28.02.24 в 10:45
Александър Кашъмов

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван..

публикувано на 27.02.24 в 14:07

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници.  Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от..

публикувано на 26.02.24 в 16:08

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00