Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бърдарски геран - село за пример

19
Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на Радио ВИДИН гостува на белослатинското село Бърдарски геран. В селото живеят банатски българи.

Повечето заселници на Бърдарски геран произхождат от най-голямото село на българи в Банат, Румъния - Стар Бешенов. Първите 14 семейства оттам идват в България през есента на 1887 г. 

Най-характерната особеност на банатските българи е техният диалект, който е сред старите запазени български диалекти, развивал се в продължение на много години извън пределите на родината. Местните хора го   наричат „палкенски“, а научната общност - банатски български език.

Селото все още пази достолепието и красотата на отминалото време. 

През 1980 и 1982 г. Бърдарски геран е класиран на второ място в страната по хигиенизиране и благоустрояване. Улиците са прави и широки, а за строежа на обществените сгради в селото хората участват с доброволен труд. Характерни са банатски тип къщи, на един етаж, с врата към двора и с три или четири стаи, в зависимост от благосъстоянието на семейството.

Важни черти в живота на местното население са запазването на общността, поддържане на задружност, сплотеност, взаимопомощ. На  това учи и за това помага католическата църква, която се грижи  най-вече за възрастните хора и децата. 

В момента в селото няма училище и детска градина, децата учат в Бяла Слатина, има има Дом за деца лишено от родителски грижи. В него работят местните хора. Хората работят също и в близкия град Бяла Слатина, в други големи български градове.

400 са постоянно живеещите в село Бърдарски геран. Населението застарява, няма училище, но пък има прекрасна сграда на католическата църква" Свети Йосиф", която се поддържа и с която всички жители се гордеят. В Бърдарски геран е запазена още една католическа църква в неоготически стил "Дева Мария - майка на святата надежда". Тя е изградена от немските семейства, които са живели тук и основават свой немски квартал през 1927 година. Построена е за 6 месеца, изографисана е от немски художник, който рисува образите на светите братя Кирил и Методий, което не е по канон. Изградено е било и немско училище и общежитие към него. 

Това е миналото, а каква е днешната реалност? 

Срещаме се с новия кмет - Татяна Софранова. Тя е родена в Бърдарски геран, познава особеностите на този край, както и проблемите и нуждите на хората. Завършила е специалност "Технолог по тютюна и на тютюневите изделия". Тя разказва, че в този край също е имало опити да се отглежда тютюн и се е оказало, че е възможно да се отглежда тази техническа култура, което е помагало за развитие на икономиката и е било добро перо за семействата, които са отглеждали тютюн. Даже лозунгът е бил: "Тютюнът - златото на България".

Благоустрояване на селото и подобряване живота на хората, това е основната цел на новоизбрания кмет. Това означава да се асфалтират улиците, да се подобри състоянието на селото с помощта на Общината, както и с разработването на проекти, смята кметът Татяна Софранова:"Като основна цел на моята програма е благоустройството на селото и грижи за населението. Бяха асфалтирани 2 улици и тенденцията е да има още асфалтиране, застаряващо ни е населението... Разчитам на нашата инициатива и да се включваме с наши проекти... Има хора от нашето село на възлови позиции, които могат да ни помогнат с контакти, дарения и др... Здравеопазването ни е първа грижа, личният лекар не посещава селото по график... Но пък има възможност да идва лаборатория в селото, мисля, че ще е добре... Продължава топлият обяд, около 35 души са с безплатен обяд, има и такива, които си плащат..."

Новият кмет Татяна Софранова има амбицията съвместно с потомци на банатските българи от селото да се финансират проекти, свързани с обновяване на селото и подобряване качеството на живот тук.

В селото идват сътрудници на „Каритас България”. Това  е българска нестопанска организация, сдружение с обществена полза, осъществяващо социална дейност в подкрепа на уязвими групи хора от обществото. Създадена през 1993 г. от Епископската конференция на Католическата църква в България, „Каритас България” е федерация на  независими епархийни организации.

Фолклорните и културни традиции съхранява НЧ "Съединение 1923" в Бърдарски геран, разказва Ирина Босилкова, председател на културната институция:

"В момента имаме една танцова група - танцов състав "Палкенче", който изпълнява банатски танци, отскоро Павлин Орловски е наш хореограф за български народни танци... Имаме и смесен хор към читалището, изпълняват всякакви песни... Около "Фършанги" събираме и театрална група, имаме и любителска школа за народни танци. Библиотеката ни е изцяло завършена, с привлекателен и модерен облик, имаме и нови издания... Покривът на сградата е направен, лятото завърши ремонтът на тавана на големия сезон..."В Бърдарски геран се намира единственият музей на банатските българи в Европа. Той е изцяло на издръжка на читалището. Вход за посещение няма, има кутия за дарения. Посетителите могат да видят автентичен интериор, в който са живели местните хора. Има и историческа и етнографска експозиция, представяща живота в различни аспекти на село Бърдарски геран. Всяка вещ и мебел в музея са на над 136 години, пренесени са от Банат, от дарения от жители или намерени в стари къщи, обяснява Ирина Босилкова.


Ирина Босилкова се обръща с призив към местните хора: 

"Преди да си продадете къщата и да изхвърлите ненужни за вас вещи, обадете се на читалищните работници, за да им ги предадете, защото те са ценни за историята и читалището на селото."

Повече - в прикачения звуков файл. 
Вижте още

ВиК и казусът "общо потребление"

С 28% е по-скъпа е водата в град Видин от началото на годината , предоставя се комплексната услуга- доставяне, отвеждане и пречистване. За останалите населени места от областта, с изключение на Белоградчик, където има отвеждане, но няма пречистване, увеличението е с 25%. Там се предоставя единствено услугата доставяне на питейна вода. Цените на..

публикувано на 04.03.24 в 15:07
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Сглобката е учебникарският пример за функционирането на властта

По-малко от седмица остава до момента, в който премиерът Денков ще подаде оставка.  В навечерието на 6 март осъществяването на ротацията е под въпрос.  Пред разпад ли е Сглобката след предложения меморандум за управление?  Отместват ли вниманието от бавещите се реформи непрестанните спорове между партньорите, които така и не официализираха..

публикувано на 29.02.24 в 10:00

Получава ли достатъчно информация обществото ни за приемането на еврото?

Три процента ще е средногодишната инфлация в България по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия. Това заяви преди дни министърът на финансите Асен Василев, който бе в Гент, Белгия за участие в заседанието на министрите на икономиката и финансите от ЕС. Според него всички прогнози показват, че критерия за инфлация -..

публикувано на 28.02.24 в 10:45
Александър Кашъмов

Адв. Александър Кашъмов: Очите на обществото трябва да са вперени в предстоящия избор на ВСС

Убийството на Мартин Божанов, известен като "Нотариуса", предизвика засилен обществен интерес към неговите действия и влияние. Интерес от страна на правоприлагащите органи не бе налице докато беше жив. Срещу Божанов през годините е имало редица сигнали, както за рекет и заплахи, така и че е част от мащабна схема за дискредитиране на съдии. Разследван..

публикувано на 27.02.24 в 14:07

Има ли решение на проблема с "общото потребление" на водата

В предаването миналия понеделник говорихме за цената на водата и т.нар. "общо потребление". Събеседниците поставиха и други въпроси- дали ще се подобри качеството на водата с по- високата цена, за ремонтите на мрежата, събираемостта и загубите. Днес продължаваме темата с още събеседници.  Във видинския квартал "Нов път" хора също недоволстват от..

публикувано на 26.02.24 в 16:08

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00