Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 ноември 2023 година

Снимка: Ива Антонова

Нормализира се ситуацията в страната след снеговалежите в последните дни. В клас се връщат и децата в повечето училища. В региона на Враца вече е възстановено електрозахранването, прекъснало вследствие на обилните снеговалежи.


Още 9 села в община Монтана чакат ток. От електроразпределителното дружество обаче са обещали, че това ще стане до 20:00 часа. Тази вечер на светло ще трябва да бъдат жителите на селата Славотин, Клисурица, Долна Рикса, Белотинци, Смоляновци, Студено буче, Д-р Йосифово, Войници и Габровница. „Токът трябва да бъде пуснат до 20:00 часа", каза областният управител на Монтана Ивайло Антонов след разговор с ръководството на електроразпределителното дружество. „Ако има повреди в самите населени места екипите ще трябва да ги отстранят до полунощ", допълни Антонов. За сега Винище остава без ток.


Възстановено е електрозахранването в община Криводол, където от тази нощ имаше населени места без ток. Община Криводол беше в режим на бедствено положение от неделя до вчера вечерта заради проблеми с електроснабдяването във всички населени места в района.


Хората в Долно Церовене са без вода вече пети ден, сигнализира Емилия Борисова, жител на монтанското село. Проблем има и с електрозахранването в населеното място.


Възстановени са курсовете на ферибота при Оряхово на вход към страната. Временно те бяха ограничени поради издадена заповед от румънската гранична полиция, заради непочистени пътища на българска територия. 


За да се подобри движението по пътищата през зимата, Агенция пътна инфраструктура ще подготви пакет от мерки. Това съобщи шефът на Агенцията, който беше във Враца заради проблеми с тежкотоварния трафик. Същевременно в региона беше възстановено електрозахранването в населените места, които бяха без ток от събота. Природният газ ще поскъпне с около 7,5 процента през следващия месец. Това стана ясно по време на откритото заседание на енергийния регулатор, на което беше обсъдено предложението на "Булгаргаз" през декември синьото гориво да се продава за около 87 лева за мегаватчас - без такси и налози. Поредното поскъпване на цената на природния газ няма да доведе до промяна в цената на парното и топлата вода, увери Иван Иванов. Той напомни, че комисията е определила цената на топлинната енергия за едногодишен период от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година и дотогава тя няма да бъде променяна. Кой е уязвим клиент за снабдяване с електроенергия и кои домакинства са енергийно бедни? На тези въпроси отговаря Наредбата за критериите, условията и реда за определяне на статут на домакинства в положение на енергийна бедност и на статут на уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия, одобрена от Министерския съвет на днешното му заседание. Тя е разработена от междуведомствена работна група, включваща министерствата на труда и социалната политика, на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката. Наредбата определя уязвимите клиенти за снабдяване с електрическа енергия в съответствие с последните промени в Закона за енергетиката. За определяне на статут на уязвим клиент са въведени критерии в зависимост от възраст, здравословно състояние, разполагаем средномесечен доход, намален с разходите за енергия, нужда от помощни средства за независим живот и/или медицински изделия за поддържане на живота, чието функциониране зависи от източник на електрическа енергия, получаване на месечни социални помощи. 


Родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца или за деца с увреждания през работодателя си, е необходимо да заявят желанието си пред него, като подадат съответната декларация от 30 ноември до 31 декември 2023 година.  В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2024 година. Размерите на данъчните облекчения за придобитите доходи през 2023 г. се запазват същите като през предходната година. Сумите, които може да бъдат възстановени са в зависимост от броя на децата. 

При 5.49 на сто за България, във Враца и областта хората без препитание са 10.39 процента, това показват данните на бюрото по труда. Тенденцията във Врачанско обаче е към намаляване с под половин пункт в сравнение със септември 2023-а, докато в национален мащаб има повишение от 0.20 на сто.


Петима заместник-председатели ще има в Общинския съвет във Враца през настоящия мандат. Те ще подпомагат дейността на председателя д-р Владимир Христов. На последното заседание на местния парламент кандидатурите на номинираните от съответните групи хора бяха одобрени със завидно мнозинство.


Работещи във ВиК - Монтана излязоха на протест в защита на отстранения си управител инж. Валери Иванов. Управителят бе сменен на извънредно общо събрание на дружеството, в което са участвали само представители на държавата, която има 51% от акциите, без кметовете от областта. 


Общинската избирателна комисия във Видин прекрати предсрочно пълномощията на Лозина Николова като общински съветник във видинския местен парламент. Причината е констатирана несъвместимост, тъй като Лозина Николова е назначена на длъжността заместник-кмет в община Белоградчик. 


Общинските съветници в Кула се събраха на първото си редовно заседание в началото на седмицата по 8 точки. По-важните от тях са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно приемане на корекции по бюджета за разплащания до края на 2023 г.


Допълнително 10 000 лева от резерва на бюджета на Община Кула бяха предоставени за ремонт и поддържане на уличното осветление. Решението беше прието на заседанието на Общинския съвет в Кула. 


Учениците в Основно училище "Климент Охридски" в ломското село Сталийска махала се обучават онлайн. Заповедта на просветния министър е това да продължи до края на седмицата. Проблемът е в парната инсталация, съобщи директорката на училището Людмила Бучинска.


За поредна година коледно-новогодишните празници във Враца ще бъдат отбелязани с богата културна програма. Инициативите стартират със запалването на светлините на коледната елха и посрещането на Дядо Коледа на площад "Христо Ботев". 

По публикацията работи: Соня Валериева
Вижте още

Безплатен транспорт до гробищните паркове във Видин на Голяма Задушница

Една от трите Големи Задушници ще бъде отбелязана на 9 март (събота). Безплатен превоз е осигурен за хората, желаещи да почетат починалите си близки, до двата гробищни парка на града, съобщават от Общината. Те ще могат да използват автобусите по линия №6 по следния маршрут: кв. „Селище” – „120 апартамента“ – ж.п. гара – музей „Конака” – бл. „Лотос”..

публикувано на 05.03.24 в 13:00

Мотоциклетист пострада при катастрофа във Видин

На 4 март в 16.40 часа на тел.112 постъпил сигнал за катастрофа на ул. „Цар Александър II“ в областния град между лек автомобил „БМВ“, шофиран от 73-годишен видинчанин и мотоциклет „Кавазаки“, управляван от 34-годишен от с. Иново, съобщават от полицията във Видин . Мотоциклетистът е бил настанен за лечение във видинската болница.  При..

публикувано на 05.03.24 в 10:56

Пускат движението по новия участък Макреш-Бела от пътя Видин - Ботевград

Движението по новоизградения участък между с. Макреш и с. Бела от пътя Видин – Ботевград ще бъде пуснато днес – 5 март, след 15 ч. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка, съобщават от ведомството. Участъкът е с дължина 13,6 км и  започва от разклона за Макреш и е до Бела...

обновено на 05.03.24 в 09:58

Център за високи постижения изграждат в Монтана

Центърът ще бъде разположен в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и компютърни науки "Проф. арх. Стефан Стефанов". Изграждането на новия център е пряко свързано с повишаване на качеството и обхвата на образованието и обучението. Гимназията в Монтана е единствената одобрена в областта, подчерта директорът инж. Красимира..

публикувано на 05.03.24 в 09:04

Враца има вече "Алея на дарителите"

Алеята беше открита навръх националния празник 3 март и е реализирана от местния "Ротари клуб". На специално изработените табла са представени със снимков материал и текст над 20 от най-големите дарители в града от XVIII век до наши дни, съобщи президентът на неправителствената организация Марин Георгиев . Идеята се е зародила миналата година, а..

публикувано на 05.03.24 в 07:31

Най-много висшисти в Северозапада има във Враца и Козлодуй

Според данните на Института за пазарна икономика един на всеки трима жители в двете общини са завършили ВУЗ. За Козлодуй процентът на висшистите даже е по-висок от този в областния център - съответно 35.08 на сто, а за Враца е 33.84%. Според анализаторите в атомната столица образователният ценз е основно изискване за наемане в сектора на енергетиката, а..

публикувано на 05.03.24 в 07:24

Модернизират уличното осветление в Мездра

Модернизират уличното осветление в Мездра и четири села от общината с близо 500 хил. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост. Уличното осветление ще бъде цялостно обновено в Мездра и селата Руска Бела, Дърманци, Моравица и Игнатица. В тези населени места ще бъдат демонтирани старите лампи и ще бъдат поставени нови 1400 LED осветителни..

публикувано на 04.03.24 в 17:00