Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 ноември 2023 година

Снимка: Ива Антонова

Нормализира се ситуацията в страната след снеговалежите в последните дни. В клас се връщат и децата в повечето училища. В региона на Враца вече е възстановено електрозахранването, прекъснало вследствие на обилните снеговалежи.


Още 9 села в община Монтана чакат ток. От електроразпределителното дружество обаче са обещали, че това ще стане до 20:00 часа. Тази вечер на светло ще трябва да бъдат жителите на селата Славотин, Клисурица, Долна Рикса, Белотинци, Смоляновци, Студено буче, Д-р Йосифово, Войници и Габровница. „Токът трябва да бъде пуснат до 20:00 часа", каза областният управител на Монтана Ивайло Антонов след разговор с ръководството на електроразпределителното дружество. „Ако има повреди в самите населени места екипите ще трябва да ги отстранят до полунощ", допълни Антонов. За сега Винище остава без ток.


Възстановено е електрозахранването в община Криводол, където от тази нощ имаше населени места без ток. Община Криводол беше в режим на бедствено положение от неделя до вчера вечерта заради проблеми с електроснабдяването във всички населени места в района.


Хората в Долно Церовене са без вода вече пети ден, сигнализира Емилия Борисова, жител на монтанското село. Проблем има и с електрозахранването в населеното място.


Възстановени са курсовете на ферибота при Оряхово на вход към страната. Временно те бяха ограничени поради издадена заповед от румънската гранична полиция, заради непочистени пътища на българска територия. 


За да се подобри движението по пътищата през зимата, Агенция пътна инфраструктура ще подготви пакет от мерки. Това съобщи шефът на Агенцията, който беше във Враца заради проблеми с тежкотоварния трафик. Същевременно в региона беше възстановено електрозахранването в населените места, които бяха без ток от събота. 



Природният газ ще поскъпне с около 7,5 процента през следващия месец. Това стана ясно по време на откритото заседание на енергийния регулатор, на което беше обсъдено предложението на "Булгаргаз" през декември синьото гориво да се продава за около 87 лева за мегаватчас - без такси и налози. Поредното поскъпване на цената на природния газ няма да доведе до промяна в цената на парното и топлата вода, увери Иван Иванов. Той напомни, че комисията е определила цената на топлинната енергия за едногодишен период от 1 юли 2023 година до 30 юни 2024 година и дотогава тя няма да бъде променяна. 



Кой е уязвим клиент за снабдяване с електроенергия и кои домакинства са енергийно бедни? На тези въпроси отговаря Наредбата за критериите, условията и реда за определяне на статут на домакинства в положение на енергийна бедност и на статут на уязвими клиенти за снабдяване с електрическа енергия, одобрена от Министерския съвет на днешното му заседание. Тя е разработена от междуведомствена работна група, включваща министерствата на труда и социалната политика, на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката. Наредбата определя уязвимите клиенти за снабдяване с електрическа енергия в съответствие с последните промени в Закона за енергетиката. За определяне на статут на уязвим клиент са въведени критерии в зависимост от възраст, здравословно състояние, разполагаем средномесечен доход, намален с разходите за енергия, нужда от помощни средства за независим живот и/или медицински изделия за поддържане на живота, чието функциониране зависи от източник на електрическа енергия, получаване на месечни социални помощи. 


Родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца или за деца с увреждания през работодателя си, е необходимо да заявят желанието си пред него, като подадат съответната декларация от 30 ноември до 31 декември 2023 година.  В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2024 година. Размерите на данъчните облекчения за придобитите доходи през 2023 г. се запазват същите като през предходната година. Сумите, които може да бъдат възстановени са в зависимост от броя на децата. 

При 5.49 на сто за България, във Враца и областта хората без препитание са 10.39 процента, това показват данните на бюрото по труда. Тенденцията във Врачанско обаче е към намаляване с под половин пункт в сравнение със септември 2023-а, докато в национален мащаб има повишение от 0.20 на сто.


Петима заместник-председатели ще има в Общинския съвет във Враца през настоящия мандат. Те ще подпомагат дейността на председателя д-р Владимир Христов. На последното заседание на местния парламент кандидатурите на номинираните от съответните групи хора бяха одобрени със завидно мнозинство.


Работещи във ВиК - Монтана излязоха на протест в защита на отстранения си управител инж. Валери Иванов. Управителят бе сменен на извънредно общо събрание на дружеството, в което са участвали само представители на държавата, която има 51% от акциите, без кметовете от областта. 


Общинската избирателна комисия във Видин прекрати предсрочно пълномощията на Лозина Николова като общински съветник във видинския местен парламент. Причината е констатирана несъвместимост, тъй като Лозина Николова е назначена на длъжността заместник-кмет в община Белоградчик. 


Общинските съветници в Кула се събраха на първото си редовно заседание в началото на седмицата по 8 точки. По-важните от тях са докладна записка, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно приемане на корекции по бюджета за разплащания до края на 2023 г.


Допълнително 10 000 лева от резерва на бюджета на Община Кула бяха предоставени за ремонт и поддържане на уличното осветление. Решението беше прието на заседанието на Общинския съвет в Кула. 


Учениците в Основно училище "Климент Охридски" в ломското село Сталийска махала се обучават онлайн. Заповедта на просветния министър е това да продължи до края на седмицата. Проблемът е в парната инсталация, съобщи директорката на училището Людмила Бучинска.


За поредна година коледно-новогодишните празници във Враца ще бъдат отбелязани с богата културна програма. Инициативите стартират със запалването на светлините на коледната елха и посрещането на Дядо Коледа на площад "Христо Ботев". 

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18

Община Мездра е в стабилно финансово състояние

Общински съвет (ОбС) - Мездра прие информацията за текущото изпълнение на бюджета на Община Мездра за първото полугодие на тази година по прихода и разхода в размер на 18 663 465 лв. Решението беше взето на юлската сесия на местния парламент.  Със същото решение бяха приети още няколко информации: за състоянието на общинския дълг, за..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Задържаха фалшиви парфюми на Дунав мост 2

Над 7400 фалшиви парфюми задържаха на Дунав мост 2 при Видин, съобщават от Агенция "Митници".  Стоката е открита след извършена проверка на изходящ от страната товарен автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Австрия и Германия. Водачът е представил документи за стоката в товарния отсек. При извършените контролни действия в пет от..

публикувано на 26.07.24 в 13:20

Задържаха извършител на грабеж от Видин

Извършител на грабеж е задържан по „горещи" следи при съвместна работа на служители от Районните управления в Монтана и Лом, съобщават от полицията в Монтана.  На 24.07.2024 г. вечерта на перона на ж.п. гарата в гр. Монтана 70-годишен монтански жител бил ударен с юмрук по главата от непознат, който му отнел сумата от 230 лв и го заплашил с нож, като..

публикувано на 26.07.24 в 11:27