Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медали за видински ученици от международен фестивал

От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол
Снимка: Радио ВИДИНС 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите".

 Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по музика Живка Сливенова:

"За първи път участваме и за нас беше голямо предизвикателство. Много е трудно да застанеш пред камерата и да си представиш, че има публика. Мисля, че се справихме достойно и наградите са показател за това... Мога да кажа, че това са моите славейчета..."

Златен медал за своето изпълнение в категория "Народно пеене" има седмокласничката Никол Вилиянова

"Песента ми е "Китка ти падна, Дено". Песента е трудна, започва се бавно и се продължава по-бързо. Харесва ми да пея..."

Седмокласникът Марио Целов е със сребърен медал в категория "Народно пеене":

"Участвам с народна песен, която изпълнява Борис Машалов - "Отдолу идат сеймени". Песента изисква много въздух и не е много лесна... Доволен съм от наградата..."

Още един златен медал от конкурса в категория "Народно пеене" и той е за единайсетокласничката Миглена Красимирова

"Представих се с народна песен "Рано е Радка ранила" от репертоара на Любен Захариев. Песента е хороводна и се запомня лесно. Подготвях се доста време, за да се получи добре. Доволна съм от първото място и съм радостна от това, което постигнах."

Единайсетокласничката Елена-Стефани Асенова е наградена с два златни медала в две категории - "Мюзикъл и филмова музика" и "Песен на роден език":

"Участвам за първи път в конкурса в две направления - "Песен на роден език" изпях  "Аз ли съм или не съм" и в музика от филм. Преживяването и звученето са по-различни, когато не си на живо... Участвам в един конкурс заради опита и за да мога да предизвиквам себе си да бъда още по-добра."

Учениците от СУ "Свети свети Кирил и Методий" подготвят коледен концерт, който ще бъде на 19 декември в Драматичния театър във Видин.

Повече - в прикачения звуков файл.
Вижте още

За събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през февруари

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин  през месец февруари.  На 19 февруари почетоха паметта на Апостола на свободата. Посветиха занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" на делото на Васил Левски. "През цялата седмица мога да кажа по време..

публикувано на 23.02.24 в 14:54

Денталната грижа при домашните любимци

Както ви бяхме обещали в края на януари, веднъж в месеца, ще си говорим със специалист по теми, засягащи нашите домашни любимци. Днес ще си говорим за денталната грижа при четириногите , защото точно както хората, кучетата и котките, също се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да се предотвратят по-сериозни заболявания...

публикувано на 23.02.24 в 14:00

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините" . Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в..

публикувано на 22.02.24 в 16:55

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00