Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Петров, "Възраждане": Северозападът продължава да не е приоритет на държавата

Снимка: БГНЕС

"В държавния бюджет за следващата година не виждам политики, които да водят до догонващо развитие на Северозападна България", каза в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН народният представител от Монтана от партия "Възраждане" Петър Петров":

"Причините са комплексни. На първо място, че се продължава досегашната политика единствено на закърпване с инвестиции, които са свързани само и единствено с инфраструктура. Трябва да отбележим, че идеята на финансовия министър Асен Василев е да не одобрява проекти, които да увеличават капиталовите плащания в бюджета, защото той цели 3% бюджетен дефицит, които да бъдат използвани за влизане в еврозоната. Именно затова той е "позволил" на общините да представят само частично проекти, които да бъдат финансирани от държавния бюджет, но като резултат това означава, че общините в областите Монтана, Враца и Видин са представили само такива проекти, които са най-належащи и проекти, от които могат да бъдат усвоени големи пари. Това не е политика на запазване на Северозапада."

Народният представител вижда съществени пропуски в проектобюджета на държавата за следващата година:

"Въпреки че в чл. 108 от Закона за държавния бюджет изрично е посочено, че могат да бъдат финансирани проекти, които да служат за облагородяване на населените места, такива не са включени за областите Видин, Монтана и Враца. Само и единствено улици, водопроводи, а в населените места има нужда и от рехабилитация на училищни сгради, на медицински сгради, на културни обекти. Социалната и културната сфера трябва също да бъдат финансирани от държавния бюджет. Най-вече има една огромна диспропорция - по Закона за държавния бюджет общините са разделени на няколко категории - от I до V, те имат право на финансиране на проекти в определен размер, а не в определена бройка, както им е изискано от министъра на финансите. Това означава, че особено за малките общини, ако трябва да говорим за област Видин, където с изключение на Видин, Белоградчик и Кула, всички останали общини са в V категория, т.е. могат да получат държавно финансиране в размер до 6 млн. лева всяка, тези пари са изключително важни за тях, ако представят проекти, но те не представят такива проекти. Именно това нещо липсва в бюджета - проекти, които са извън инфраструктурата. Защо? Защото в България само и единствено в реализацията на инфраструктурни проекти могат да бъдат откраднати пари. За съжаление тази тенденция продължава."

Каква, според Петър Петров, е причината изграждането на скоростния път Видин-Ботевград да върви с бавни темпове?

"Финансирането на големите проекти в Северозапада не е било приоритет и в момента не е приоритет на държавата. Никой не говори за подобрение на пътните условия в Северозапада, въпреки че аз самият съм подавал изключително много сигнали, въпроси, запитвания и в момента продължавам да го правя, изисках и проверка на снегопочистващите фирми, които обслужват натовареното трасе, което преминава от Видин през Петрохан до София, защото алтернативният маршрут в момента се ремонтира между Враца и Ботевград. Лошото е, че нямаме държавна политика, която да иска направи добри пътища в региона на Северозапада, да не говорим за тунел под Петрохан, макар че са предвидени в бюджета 2,8 млн. лева за проектиране. Държавата няма политика да прави сериозни инфраструктурни проекти, което води до продължаващото загиване на целия този регион."

Каква е визията на "Възраждане" за развитието на Северозападна България?

"Визията на партия "Възраждане" е в една единствена посока - да задържим младото население там, тъй като, ако то продължава да емигрира в посока столицата, другите големи градове и чужбина, за съжаление този края ще продължава да обезлюдява. Много пъти съм казвал, че той е на последните места по раждаемост, на първите места по смъртност, а най-високото ниво по емиграция е именно в Северозападния регион. 90% от работоспособното и що-годе образовано население изчезва от този край. Когато него го няма, не може да очакваме Северозападът да се развива и това е основната политика на "Възраждане" - да задържим младите хора в региона. Как ще го направим е изключително сложен въпрос. Да, ще отнеме изключително много време. Но, ако не го направим това, природните закони са в такава посока, че този край ще продължи да умира, за мое огромно съжаление."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Върбово - селото с най-старата църква в област Видин

Днес ще посетим село Върбово в община Чупрене, област Видин. Разположено е на 480 метра надморска височина в Предбалкана, югозападно от рида Ведерник. Намира се на 10 километра южно от град Белоградчик и на 10 километра североизточно от границата със Сърбия.  Северно от селото преминава Върбовска река, която пресича Ведерник и е десен приток на..

публикувано на 23.02.24 в 17:30
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Разписаният механизъм щеше да спести различните прочити

Меморандум, който да се превърне в договор с ГЕРБ-СДС, е изготвен от партньорската коалиция в управлението ПП-ДБ.  В документа са включени основните цели пред изпълнителната власт за следващите девет месеца.  Ако не бъде постигнато съгласие, ще последват избори, предупреждават от формацията.  Позицията на демократичното обединение е резултат от..

публикувано на 22.02.24 в 10:00

Европейска класация: България е най-добрата бизнес дестинация в Централна и Източна Европа

България бе отличена като най-доброто място за стартиране на бизнес сред страните от Централна и Източна Европа в класация на Euronews Business. Въпросната медия посочва в свой анализ общо пет европейски държави, в които създаването на малък и среден бизнес е най-лесно, а институциите там са отворени и гостоприемни както за местни, така..

публикувано на 21.02.24 в 10:45

Децата и електронните устройства - опасности, митове и реалности

96% от българчетата гледат по няколко часа дневно телевизия, 83% използват смартфон, показва проучване на "Сова Харис". Резултатите бяха представени на организирана от СЕМ дискусия на тема "Децата и медиите". Едва 13 на сто от подрастващите четат книги за удоволствие, а родителите не са достатъчно запознати какво децата им гледат в интернет и по..

публикувано на 20.02.24 в 12:58

Жители на Видин и Враца се оплакват от лошо качество на водата и високи сметки заради "общо потребление"

От 1 януари цената на водата, която плащаме на ВиК- Видин е по- висока. Потребителите, които живеят в сгради етажна собственост и имат общ водомер, плащат допълнителни количества вода или т.нар. "общо потребление", когато е отчетена разлика между показанията на общия водомер и сумата от индивидуалните водомери. При някои проблемът е от години, на..

публикувано на 19.02.24 в 17:29
Мария Тодорова, кмет на община Чупрене

Кметът на община Чупрене към младите: Елате при нас!

Екипът на Радио ВИДИН гостува на едно малко бижу в Българския Северозапад. Така атрактивно представя Чупрене Мария Тодорова, която е кмет на общината от няколко месеца.  Село Чупрене е административен център на общината. Населеното място е разположено в подножието на Стара планина. В общината живеят 1700 души. Чупрене и Горни Лом са..

публикувано на 16.02.24 в 12:30
Теодора Йовчева

Теодора Йовчева: Спорът за МВнР е заради институционални връзки с външните партньори

Въпросът относно името на следващия външен министър, който раздели партньорите във властта, не е решен, но преговорите с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение, обяви Николай Денков.  От Продължаваме промяната заявиха, че не са променили позицията си за това кой трябва да бъде дипломат №1, но финалното решение ще..

публикувано на 15.02.24 в 10:00