Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен интерес към санирането на жилищни сгради отчетоха във Видин

Снимка: Красимир Каменов

Голям интерес към програмата за мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, отчетоха от Областен информационен център - Видин (ОИЦ - Видин). Интерес имаше и в малките общини, обясни Мариела Савкова, управител на ОИЦ:

"Многофамилните жилищни сгради, които се намират на територията на   по-малките общини също са допустими за финансиране. Разликата, обаче, от етап 1 е, че в етап 2 сдруженията на собствениците трябва да съфинансират 20% от общодопустимите разходи, което до сега се поемаше на 100% от програмата. Крайният срок за кандидатстване по фаза 2 е 16 януари 2024 година, така че специално на нас ни беше любопитно да видим, че в по-малките общини, където има блокчета, има интерес за саниране."

Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 година.

Интерес е проявен и към възможността за изграждане в домакинствата на фотоволтаични системи до 10 kW и слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване, като предстои отваряне отново на покана за кандидатстване, след като приемът по първата покана приключи на 10 ноември, обясни още Савкова. 

"Друг интерес имаше и по отношение на процедурата за соларните инсталации на еднофамилни жилищни сгради, тъй като на практика това са двете процедури, по които домакинствата и физически лица, тоест физически лица могат да бъдат бенефициенти на европейски средства. Имам предвид тази процедура, която касае соларните инсталации и втората е тази, която касае подмяната на отоплителните уреди като мярка за подобряване на качеството на атмосферния въздух във Видин. И към двете имаше интерес от страна на граждани, които намериха информацията, която им предоставихме за полезна."

Предстои и нова покана за жителите на община Видин за подмяна на старите отоплителни уреди с нови, незамъсряващи околната среда.

Над 110 души са се включили в откритите приемни на Областния информационен център, проведени в края на ноември и началото на декември в единадесетте общини на областта.

Вижте още

Народни хора и възрожденски песни за 3 март в Ослен Криводол

Макар и само със 121 жители по настоящ адрес, както сочат данните от последното преброяване, Кметството и читалището в село Ослен Криводол се стягат за празника 3 март.  Те канят всички българи да се съберат от 11,00 ч в двора на кмеството и да отпразнуват всички заедно националния празник. Да пробудят  българския дух с възрожденски песни и..

публикувано на 02.03.24 в 15:57

Напредва изграждането на модерен парк във врачански квартал

Продължава работата  по изграждането на парка в ж.к. „Младост", съобщиха от общинската управа на Враца. В началото на година стартира изграждането на многофункционален парк с покрита детска площадка в ж.к. „Младост". Към момента са положени фундаментите за съоръжението за покрита детска площадка и се работи по алейната мрежа.  С осигурените от бюджета..

публикувано на 02.03.24 в 07:20

Снимката на 1 март 2024 година

На 1 март Радио Видин отбелязва 15-ия си рожден ден . Седмата регионална програма на БНР започва своето излъчване на 1 март 2009 година. Оттогава неизменно е близо до своите слушатели - хората от Северозападна България. Радио ВИДИН  държи почти постоянно първенството по слушани минути на ден и никога не е падало под 15-о място по слушаемост в..

публикувано на 01.03.24 в 17:50

Община Монтана има проекти за 50 милиона лева

Община Монтана е внесла предложение за проекти на стойност 50 милиона лева в Министерството на финансите за включване в националната инвестиционната програма за общински проекти, съобщи кметът Златко Живков. Програмата бе приета с Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Средствата ще се инвестират в..

публикувано на 01.03.24 в 16:31

Общински съветници подариха национални знамена на училищата в Монтана

В навечерието на 3 март Общински съвет – Монтана подари национални знамена на 14-те училища в града. По идея на група съветници те трябва да бъдат поставени във физкултурните салони.  Националният трибагреник вече се вее в салона на седмо училище "Йордан Радичков".  "Така се създава едно по-патриотично настроение и във физкултурния салон,..

публикувано на 01.03.24 в 16:00

Нередовни са доставките на инсулинови лекарства за аптеките във Видин

Има нередовност при доставките на инсулинови лекарства в аптечната мрежа във Видин . Хронично болните пациенти, които имат нужда от инсулин, засега успяват да бъдат покрити от повечето аптеки, каза за Радио ВИДИН председателят на регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз Николай Тодоров . Допълни, че положението е затруднено и се..

публикувано на 01.03.24 в 15:35

Деца поднесоха изненада на общински служители в Кула

На 1 март възпитаниците на Детска градина "Звънче" в Кула  изненадаха общинската администрация в града. С ръчно изработени мартеници децата закичиха кмета на общината Владимир Владимиров, по традиция изнесоха и празнична програма  с песни и танци за Баба Марта . „Искам да ви поздравя, да бъдете здрави, да бъдете щастливи,..

публикувано на 01.03.24 в 14:33