Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Снимка: Радио ВИДИН


Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и Международния съюз по почвознание, за да се подчертае значението на почвата като важен компонент на природната система и жизненоважен елемент за благосъстоянието на хората. 

Грижата за земята, плодородието и опазването на почвения ресурс са в основата на работата на специалистите в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров". За предизвикателствата пред обществото ни, свързани с опазването на този незаменим ресурс, говорим в "Земята, която ни храни" с директора на института проф. Ирена Атанасова: 

"В новата стратегия за почвите на ЕС се поставя акцент върху факта, че почвата не получава необходимото внимание и грижа както водата и въздуха... Няма как да се създаде почва в лаборатория... Около 70 % от почвите са подложени на деградационни процеси, деградацията се инициира както от климатичния фактор, така и от антропогенния натиск- засилената урбанизация и неустойчивото използване на почвените ресурси..." 

Почвената ерозия, почвеното замърсяване, загубата на почвен органичен въглерод, засоляването и свлачищата, са сред най-големите заплахи за почвите. Решенията са включени в подготвяния Закон за почвите, в който се дава дефиниция за почвено здраве, залагат се правила и земеделски практики за устойчиво управление на замърсените и увредени почви. 

33 са агроекологичните практики, насочени към намаляване емисиите на парникови газове и поглъщането на въглерода в селскостопанските почви. Те са задължителни за земеделците, които изпълняват регламента за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние. Това е ангажимент и на всички останали, защото не трябва да се допуска почвата  да деградира, посочва проф. Ирена Атанасова:

"Има агроекологични практики, които са насочени към запазване на почвения органичен въглерод, намаляване минерализацията на хумуса. Намаляването на почвения органичен въглерод е сред големите заплахи заради неустойчиви практики, поради интензивно обработване на почвата, едностранчивото торене е негативна практика, която трябва да бъде обърната чрез нови техники- включване на органични торове, на био въглен, зелено торене... При киселите почви се прилага варуване, а при засолените- гипсуване- практики, които косвено способстват за задържане на хумусния слой в почвата... 

Почвата е ограничен, незаменим и невъзобновим ресурс, но нито у нас, нито в Европа, почвите получават необходимото внимание. Необходимо е да се провеждат дискусии, да се запознават учениците от най-ранна детска възраст със значението на почвата и ролята й за смекчаване на климатичните промени. Почвите спомагат да се изпълняват екосистемните услуги, те участват и в цикъла на водата, задържат и поглъщат вода. Неслучайно мотото на Световния ден на почвите тази година е "Почвата и водата- източник на живот", коментира проф. Ирена Атанасова:

"Когато почвата е добре овлажнена, е по-малко податлива на ерозия, не е така застрашена от засушаване и горски пожари. Качеството на почвата да задържа вода е много важно... Почвата участва в основата на хранителната верига на човечеството и на надземното биологично разнообразие- това трябва да се осъзнае. Земеделците са едни от основните ползватели на почвата, но те трябва да не мислят само за високи добиви, а и за здравето на почвата...Те трябва най-устойчиво да управляват почвата, защото са най-засегнати и от климатичните промени- засушавания, градушки, наводнения... Това касае най-много тях и нас като потребители на тази продукция, която трябва да е и здравословна. Трябва да опазваме почвите, защото те са невъзобновим ресурс, който ще изхранва едно население, което към 2050 година се очаква да достигне 10 милиарда. Трябва да мислим за нашите деца и внуци..." 


Чуйте повече в звуковия файл. 
Вижте още

Идва Баба Марта

Баба Марта е празникът в българските традиции, който е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта - митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки...

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация.  В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство. Ще бъде изготвен проект за цялата крепост,..

публикувано на 27.02.24 в 14:30

Монтанско училище в помощ на неонатологията в Монтана

Мартенски благотворителен базар откриха в IV ОУ "Иван Вазов" в Монтана , който ще продължи до 5 март, включително. Надсловът на инициативата е "Заедно в грижата за новия живот". В базара се включват ученици, учители и родители със свои ръчно изработени произведения и мартеници. Проявата се провежда за пета поредна година, казва директорът..

публикувано на 27.02.24 в 14:00

Ученици от Видин правят сладки мартеници

Учениците от клубовете "Млад предприемач" и "Кетъринг" на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин изработват сладки мартеници, с които ще се представят пред видинчани, а поводът е 1 март, казва Розалина Илиева , старши учител по икономически дисциплини и професионална подготовка: "Ще се представим с..

публикувано на 27.02.24 в 13:35

Видински ученици ще изучават и разпространяват традициите на българската армия

Ученици от  ГПЧЕ "Йордан Радичков" - Видин ще изучават, съхраняват и разпространяват славата и традициите на българската армия чрез войнишките паметници, които се намират на територията на Видин и Белоградчик. Проектът  "Бдинци, лъвове, титани!"  е по  програма на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната...

публикувано на 27.02.24 в 13:00

Д-р Олга Папушева: Тревожно е състоянието на оралното здраве в малките населени места на Северозапада

С всяка следваща кампания за профилактика на оралното здраве в малките населени места се увеличава броят на пациентите, които се подлагат на профилактичен преглед. За два месеца са обхванати 423 деца и 21 възрастни. Така лекарят по дентална медицина и организатор на кампанията д-р Олга Папушева обобщи резултатите от петото издание на инициативата,..

публикувано на 27.02.24 в 10:08

Д-р Борислав Милчев, БЛС: Има значително подобрение в условията за провеждане на профилактичните прегледи

Добрата новина е, че макар и с малки стъпки вървим в правилната посока. Така председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) във Видин д-р Борислав Милчев коментира новите моменти в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности за периода 2023 - 2025 г,, подписан от Националната здравноосигурителна каса и БЛС...

публикувано на 26.02.24 в 17:53