Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорт с кауза: Турнир помага на две деца от Враца

Снимка: Фейсбук

Коледен благотворителен турнир по минифутбол ще се проведе в рамките на три дни във Враца. Първоначалната идея на спортната проява е да се съберат средства в подкрепа на Гергана Петрова от Враца, която е с диагноза "Остеосарком", вследствие на която губи единия си крак. В процес на организация на събитието, парите за протеза на Гери вече са събрани, а организаторите решават да пренасочат кампанията към друга кауза. Така е взето решението турнирът да бъде в подкрепа на малкия Тихомир от село Михайлово, който страда от детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия. 

Гергана каза за Радио ВИДИН, че е щастлива от факта, че скоро ще проходи за втори път.

"Събрахме парите и тепърва ще ни предстои да ходим до протезния център, да говорим с хората там, да се вземат мерки, да се изработи самата протеза, да има обучение как да ходя, да се напасне и така... Пари събираме от началото на годината, когато говорихме с Вас. Сложихме кутии в града, след това пуснахме кампания в една платформа, но бавно вървяха нещата. След това аз поех инициатива и реших да пиша на телевизията, те отреагираха, направихме интервю и го пуснаха. Може би и оттам така бързо се събраха парите, но същевременно бяхме почнали вече работата с турнира, никой нищо не знаеше, а и сега съвсем скоро разбрахме, че парите вече са събрани и така турнирът ще бъде за друго дете."

Един от организаторите на проявата е Майкъл Петров. Казва, че десетки хора му помагат в инициативата, още толкова са и спонсорите, които се включват в нея. Намира идеята за благородна и мечтае да се превърне в ежегодна. 

"Идеята ни дойде с един приятел, с когото си имаме аматьорски отбор по мини футбол и така решихме, че искаме да си направим точно такъв турнир в зала, но пък в същото време преценихме, че е най-добре да е с някаква кауза и чрез този турнир да помогнем на човек в нужда... Няма как да прецениш кой заслужава повече да му се помогне, но знаехме, че скоро за Тихомир е правен благотворителен концерт и решихме да направим турнира за Гери, но за щастие на нея ѝ се събраха паричките преди да се състои турнирът и затова се свързахме с майката на Тихомир... Това ни е първият случай, в който правим нещо благотворително и просто знаехме, че има деца във Враца, които имат нужда от помощ и в случая преценихме, че е най-удачно да се помогне на местни деца... До момента имаме записани 23 отбора, само едно място е останало и искрено се надяваме, че до края на седмицата ще се запише и последният отбор и ще може да напреднем с тегленето на жребий, разпределянето на отборите по групите и така общо взето... Дано всичко мине наред, да е хубаво, да е така, както очакваме да стане, пък дори и по-добре да се получи от очакванията ни, но като цяло, когато всичко идва от добро сърце се получава нещо красиво накрая."

Турнирът ще се проведе на 22-ри, 23-ти и 24 декември в спортната зала на Профилираната природо-математическа гимназия във Враца. На всеки един от футболните дни ще присъстват Тихомир и неговото семейство, каза майката на момчето Емилия Николаева и обясни, че до момента лечението на сина ѝ преминава успешно.

"Продължаваме да ходим на рехабилитации. Имаме подобрение, затова продължаваме да правим благотворителни събития, за да може да продължаваме да събираме и средства. Ходили сме вече и на ядрено-магнитен резонанс, за да се види главата, където има вода в мозъка. От там ни казаха хубава новина, че течността не расте и не се налага операция и да продължаваме с рехабилитациите, защото ще се оправи... Турнирът се организира от едно момче, Майкъл, доколкото знам и неговата приятелка ми писа във Фейсбук, а мисля, че и от Община Враца са предложили нашата кауза. Попитаха ни дали сме съгласни, разказаха ни малко повече, че ще присъстваме."

Всеки отбор, желаещ да се включи в турнира, ще трябва да заплати предварително такса за участие от 150 лева, които ще бъдат дарени директно на Тихомир. Ако нямате отбор, а просто искате да направите добро или сте любители на футбола, може да подкрепите както любимия си отбор, така и малкото момче. В залата ще бъде поставена кутия за дарения, за да може всеки, който желае, да помогне.

Ако желаете да подкрепите каузата, но нямате възможност да присъствате, можете да го направите чрез дарителската сметка:
Титуляр: Емилия Николаева Павлова
IBAN: BG58STSA93000027638420



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30