Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Канада до Кула: Когато за добрината няма граници

Царевна Браткова
Снимка: Царевна Браткова Личен архив

Потомка на Пуйо войвода и на народния представител от Шестото Велико народно събрание Петър Братков е сред хората, на които благодарим в днешния Ден на дарителя. Царевна Браткова е от хората, които през последните години редовно подкрепят благотворителните кампании на сдружение "Северозапазване" в помощ на възрастни хора и деца от Кулския край. Въпреки че живее на хиляди километри от родното място на своите предци, в Канада, младата жена никога не е прекъсвала връзката си с Видинския край. 

"Аз съм много емоционално свързана с Видинския край, защото моят дядо е от там, от село Бойница. Той е бил виден политик и общественик във Видинския край. Бил е депутат във Великото народно събрание 48-а година, и когато са ги арестували в парламента и е прекарал 11 години в затвора заради идеите и убежденията си. Затова за мен Видинският край е изключително скъп. Дори в Бойница има паметник на нашия пра-пра-пра-прадядо Пуйо войвода... Понеже Видинският край е в изключително тежко положение просто случайно във Фейсбук видях, че съществува "Северозапазване" и веднага разбрах, че това са хора изключително свестни, изключително отдадени на тази кауза, защото в този край има много хора, които са абсолютно сами, нямат магазини, нямат пътища, нямат транспорт, да не говорим за аптеки и други неща. И просто започнах да давам по една такава сума, каквато преценя, за тях, да мога да подпомогна сдружението."

Царевна Браткова работи в съдебната палата на Монреал. Не е политик, но на последните избори за парламента се кандидатира и постига трето място. Казва, че подобно на дядо си и баща си и тя се интересува от политка. Смята, че политиката е отражение на живота на хората. Много хора не си дават сметка, че ако избираме добри политици и нашият живот ще се подобрява, коментира Царевна, която днес ви представихме в качеството ѝ на един от дарителите на Северозапада.

Вижте още

Идва Баба Марта

Баба Марта е празникът в българските традиции, който е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта - митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки...

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация.  В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство. Ще бъде изготвен проект за цялата крепост,..

публикувано на 27.02.24 в 14:30

Монтанско училище в помощ на неонатологията в Монтана

Мартенски благотворителен базар откриха в IV ОУ "Иван Вазов" в Монтана , който ще продължи до 5 март, включително. Надсловът на инициативата е "Заедно в грижата за новия живот". В базара се включват ученици, учители и родители със свои ръчно изработени произведения и мартеници. Проявата се провежда за пета поредна година, казва директорът..

публикувано на 27.02.24 в 14:00

Ученици от Видин правят сладки мартеници

Учениците от клубовете "Млад предприемач" и "Кетъринг" на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин изработват сладки мартеници, с които ще се представят пред видинчани, а поводът е 1 март, казва Розалина Илиева , старши учител по икономически дисциплини и професионална подготовка: "Ще се представим с..

публикувано на 27.02.24 в 13:35

Видински ученици ще изучават и разпространяват традициите на българската армия

Ученици от  ГПЧЕ "Йордан Радичков" - Видин ще изучават, съхраняват и разпространяват славата и традициите на българската армия чрез войнишките паметници, които се намират на територията на Видин и Белоградчик. Проектът  "Бдинци, лъвове, титани!"  е по  програма на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната...

публикувано на 27.02.24 в 13:00

Д-р Олга Папушева: Тревожно е състоянието на оралното здраве в малките населени места на Северозапада

С всяка следваща кампания за профилактика на оралното здраве в малките населени места се увеличава броят на пациентите, които се подлагат на профилактичен преглед. За два месеца са обхванати 423 деца и 21 възрастни. Така лекарят по дентална медицина и организатор на кампанията д-р Олга Папушева обобщи резултатите от петото издание на инициативата,..

публикувано на 27.02.24 в 10:08

Д-р Борислав Милчев, БЛС: Има значително подобрение в условията за провеждане на профилактичните прегледи

Добрата новина е, че макар и с малки стъпки вървим в правилната посока. Така председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) във Видин д-р Борислав Милчев коментира новите моменти в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности за периода 2023 - 2025 г,, подписан от Националната здравноосигурителна каса и БЛС...

публикувано на 26.02.24 в 17:53