Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правят благотворителен бал за Коледа в Лом

Снимка: Фейсбук: МИГ-Лом

Предстои ежегодният празник на Местната инициативна група (МИГ) в град Лом. Той ще се проведе от 18 до 20 декември. Тази година сдружението акцентира върху бъдещето на града и района - туризмът в цялото му разнообразие. 

"Търсим теми, които са болни за града, за общината, които не са достатъчно добре развити като дейности и които имат своя потенциал. На практика туризмът в Северозападния район и специално в Лом не е от силните страни на дейностите, които са застъпени. Затова поставихме този слоган "Да поставим Лом на картата на туриста" с презумпцията, че вече новият турист е малко по- различен. Той е не само организирани групи, той е индивидуален, търси нещо характерно за района, обича да се докосне до същността на територията, а ние мислим, че има много дадености Лом в този аспект", обясни Румяна Симеонова- изпълнителен директор на сдружението.

Бавно и полека се оформят едни обекти, които наред с крепостта "Алмус" могат да бъдат използвани като точки от един туристически маршрут, категорична е Румяна Симеонова. Туризмът носи и формира приходи, но за развитие на туризма са необходими усилията на всички институции и на местните хора, да се начертае конкретен план и програма с ясни срокове, действия и финансиране, смятат от МИГ в Лом.

МИГ- Лом стартира празника с различни инициативи при откриването на коледния базар, организиран съвместно с Община Лом на 18 декември (понеделник) от 17:00 часа на площад "Свобода". Организиран е конкурс за вкусни коледни сладки, като организаторите ще връчат и приз за най- добър сладкар. Заявки за участие се приемат до старта на празника, включително и на място. Аниматори ще се грижат за доброто настроение на децата. Кафе на пясък ще приготвя гост-баристът Петър Михайлов. Откриването ще приключи с флашмоб и българско хоро. 

МИГ- Лом обяви във Фейсбук страницата си и конкурс за най- автентичната сурвачка. В него могат да участват всички желаещи деца от Община Лом с една сурвачка и със снимка, която се изпраща на лично съобщение във Фейсбук страницата на МИГ- Лом. Снимките на готовите сурвачки се приемат до 00.00 часа на 18 декември. След това ще бъдат качени на Фейсбук страницата на МИГ- Лом за гласуване на 19 декември до 00:00 часа. Първите трима с най-много събрани реакции на качените фотоси ще получат награди на Коледния благотворителен бал, който МИГ-Лом организира на 20 декември в ресторант "Дунав" от 18.00 часа. 

Във връзка с темата на празника тази година на 19 декември ще се проведе конференция на тема "Туризмът като перспектива за територията на МИГ- Лом" в Административна сграда на Общински пазар - зала 1.

"Най- напред проф. д-р Марина Николова- ръководител катедра на аграрна икономика от стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов ще бъде наш гост, тъй като има достатъчно опит по проблемите пред туризма в селските райони", каза още Румяна Симеонова.

Чрез видео връзка екипът от МИГ Кирково – Златоград ще сподели добри практики. Ели Методиева- туристически гид, ще очертае конкретни стъпки как може да се изработи туристически продукт за региона.

Завършек на празника на МИГ- Лом е провеждането на Коледен бал на 20 декември с благотворителна цел - закупуване на специални инхалатори за подпомагане на 4 деца от района на Лом, болни от муковисцидоза. 

"Установили сме, че има такива деца от нашия район, свързали сме се с националната асоциация, разбрали сме се, че ще подкрепим нашите деца с даренията, за да могат те да си облекчат малко ежедневието. В разговор с представител на Асоциацията по муковисцидоза разбрах, че няма голяма активност в Северна България", каза Румяна Симеонова.

Ще се проведе благотворителна томбола и търгове за продажба на книги, картини и произведения на изкуството на местни автори.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Диляна Цанкова /в средата/, режисьорът Кирил Кирилов /вдясно/ и част от творческия екип на спектакъла

Нови детски песни в премиерния спектакъл на видинския драматичен театър

Много музика и танци ще предложи на детската публика новият спектакъл на видинския драматичен театър "Дороти и вълшебният свят на Оз" . Шест нови детски песнички ще огласят театралната зала на 6 март, когато е премиерата. Автори на музиката към тях са диригентът на Видинския духов оркестър Диляна Цанкова и музикантът Александър Станев. Повечето от..

публикувано на 21.02.24 в 17:25

Предмети от некропола край село Балей са част от национална изложба

Находки от къснобронзовия некропол край видинското село Балей са сред най-впечатляващите експонати в Националната археологическа изложба "Българска археология 2023" . Експозицията е подредена в Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българската академия на науките. В нея са показани над 400 експоната от 30 обекта в цялата страна,..

публикувано на 21.02.24 в 15:40

Логопеди ще консултират безплатно през март

Безплатни консултации ще проведат през март логопеди от цялата страна. Кампанията се организира за шести път по повод Европейския ден на логопедичната терапия - 6 март, който българските логопеди разпознават като свой професионален празник. Мотото на инициативата е "Провери, за да знаеш". Имената на участниците в нея и времето за безплатни..

публикувано на 21.02.24 в 14:10

Почит към най-възрастните жители на община Бойница

Инициатива ще почете най-възрастните жители на всяко от селата от община Бойница . Целта е хората не само да получат материална подкрепа, но и нужното им внимание и уважение. Това обясни общественикът Радослав Треилов, който осъществява инициативата с подкрепата на анонимен дарител и неправителствената организация "Северозапазване".  "Идеята..

публикувано на 21.02.24 в 14:10
Павлинка Трифонова, директор на Държавен куклен театър - Видин

Над 380 представления пред многобройна публика има видинският куклен театър през 2023 година

Общо 383 представления , изиграни пред общо 27 000 зрители не само от Видин и региона, но и от цяла България - така може да бъде обобщена в цифри 2023 година за Държавен куклен театър - Видин . Много пътуващ и работещ - така директорът на кукления театър Павлинка Трифонова определя културния институт, който ръководи:  "Освен четирите нови..

публикувано на 21.02.24 в 13:50

Видинска гимназия започва изграждане на Център за високи постижения

Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин започна реализирането на проект за изграждане на Център за високи постижения . Стойността на дейностите е 3 462 856 лева, а финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост, каза директорът на учебното заведение Насенка Димитрова: "Основната цел на проекта е..

публикувано на 21.02.24 в 13:45

В Белоградчик търсят решение за спасяване на общинската болница

В Белоградчик търсят формула за спасяването на болницата в града. Лечебното заведение е със задължения от над 800 000 лева и все по-малко пациенти, заради което и парите по клинични пътеки не достигат, за да се покриват разходите. От две години лекарите не са получавали пълния размер на заплатите си, а при тези условия малцина остават да..

публикувано на 21.02.24 в 10:00