Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правят благотворителен бал за Коледа в Лом

Снимка: Фейсбук: МИГ-Лом

Предстои ежегодният празник на Местната инициативна група (МИГ) в град Лом. Той ще се проведе от 18 до 20 декември. Тази година сдружението акцентира върху бъдещето на града и района - туризмът в цялото му разнообразие. 

"Търсим теми, които са болни за града, за общината, които не са достатъчно добре развити като дейности и които имат своя потенциал. На практика туризмът в Северозападния район и специално в Лом не е от силните страни на дейностите, които са застъпени. Затова поставихме този слоган "Да поставим Лом на картата на туриста" с презумпцията, че вече новият турист е малко по- различен. Той е не само организирани групи, той е индивидуален, търси нещо характерно за района, обича да се докосне до същността на територията, а ние мислим, че има много дадености Лом в този аспект", обясни Румяна Симеонова- изпълнителен директор на сдружението.

Бавно и полека се оформят едни обекти, които наред с крепостта "Алмус" могат да бъдат използвани като точки от един туристически маршрут, категорична е Румяна Симеонова. Туризмът носи и формира приходи, но за развитие на туризма са необходими усилията на всички институции и на местните хора, да се начертае конкретен план и програма с ясни срокове, действия и финансиране, смятат от МИГ в Лом.

МИГ- Лом стартира празника с различни инициативи при откриването на коледния базар, организиран съвместно с Община Лом на 18 декември (понеделник) от 17:00 часа на площад "Свобода". Организиран е конкурс за вкусни коледни сладки, като организаторите ще връчат и приз за най- добър сладкар. Заявки за участие се приемат до старта на празника, включително и на място. Аниматори ще се грижат за доброто настроение на децата. Кафе на пясък ще приготвя гост-баристът Петър Михайлов. Откриването ще приключи с флашмоб и българско хоро. 

МИГ- Лом обяви във Фейсбук страницата си и конкурс за най- автентичната сурвачка. В него могат да участват всички желаещи деца от Община Лом с една сурвачка и със снимка, която се изпраща на лично съобщение във Фейсбук страницата на МИГ- Лом. Снимките на готовите сурвачки се приемат до 00.00 часа на 18 декември. След това ще бъдат качени на Фейсбук страницата на МИГ- Лом за гласуване на 19 декември до 00:00 часа. Първите трима с най-много събрани реакции на качените фотоси ще получат награди на Коледния благотворителен бал, който МИГ-Лом организира на 20 декември в ресторант "Дунав" от 18.00 часа. 

Във връзка с темата на празника тази година на 19 декември ще се проведе конференция на тема "Туризмът като перспектива за територията на МИГ- Лом" в Административна сграда на Общински пазар - зала 1.

"Най- напред проф. д-р Марина Николова- ръководител катедра на аграрна икономика от стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов ще бъде наш гост, тъй като има достатъчно опит по проблемите пред туризма в селските райони", каза още Румяна Симеонова.

Чрез видео връзка екипът от МИГ Кирково – Златоград ще сподели добри практики. Ели Методиева- туристически гид, ще очертае конкретни стъпки как може да се изработи туристически продукт за региона.

Завършек на празника на МИГ- Лом е провеждането на Коледен бал на 20 декември с благотворителна цел - закупуване на специални инхалатори за подпомагане на 4 деца от района на Лом, болни от муковисцидоза. 

"Установили сме, че има такива деца от нашия район, свързали сме се с националната асоциация, разбрали сме се, че ще подкрепим нашите деца с даренията, за да могат те да си облекчат малко ежедневието. В разговор с представител на Асоциацията по муковисцидоза разбрах, че няма голяма активност в Северна България", каза Румяна Симеонова.

Ще се проведе благотворителна томбола и търгове за продажба на книги, картини и произведения на изкуството на местни автори.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00