Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правят благотворителен бал за Коледа в Лом

Снимка: Фейсбук: МИГ-Лом

Предстои ежегодният празник на Местната инициативна група (МИГ) в град Лом. Той ще се проведе от 18 до 20 декември. Тази година сдружението акцентира върху бъдещето на града и района - туризмът в цялото му разнообразие. 

"Търсим теми, които са болни за града, за общината, които не са достатъчно добре развити като дейности и които имат своя потенциал. На практика туризмът в Северозападния район и специално в Лом не е от силните страни на дейностите, които са застъпени. Затова поставихме този слоган "Да поставим Лом на картата на туриста" с презумпцията, че вече новият турист е малко по- различен. Той е не само организирани групи, той е индивидуален, търси нещо характерно за района, обича да се докосне до същността на територията, а ние мислим, че има много дадености Лом в този аспект", обясни Румяна Симеонова- изпълнителен директор на сдружението.

Бавно и полека се оформят едни обекти, които наред с крепостта "Алмус" могат да бъдат използвани като точки от един туристически маршрут, категорична е Румяна Симеонова. Туризмът носи и формира приходи, но за развитие на туризма са необходими усилията на всички институции и на местните хора, да се начертае конкретен план и програма с ясни срокове, действия и финансиране, смятат от МИГ в Лом.

МИГ- Лом стартира празника с различни инициативи при откриването на коледния базар, организиран съвместно с Община Лом на 18 декември (понеделник) от 17:00 часа на площад "Свобода". Организиран е конкурс за вкусни коледни сладки, като организаторите ще връчат и приз за най- добър сладкар. Заявки за участие се приемат до старта на празника, включително и на място. Аниматори ще се грижат за доброто настроение на децата. Кафе на пясък ще приготвя гост-баристът Петър Михайлов. Откриването ще приключи с флашмоб и българско хоро. 

МИГ- Лом обяви във Фейсбук страницата си и конкурс за най- автентичната сурвачка. В него могат да участват всички желаещи деца от Община Лом с една сурвачка и със снимка, която се изпраща на лично съобщение във Фейсбук страницата на МИГ- Лом. Снимките на готовите сурвачки се приемат до 00.00 часа на 18 декември. След това ще бъдат качени на Фейсбук страницата на МИГ- Лом за гласуване на 19 декември до 00:00 часа. Първите трима с най-много събрани реакции на качените фотоси ще получат награди на Коледния благотворителен бал, който МИГ-Лом организира на 20 декември в ресторант "Дунав" от 18.00 часа. 

Във връзка с темата на празника тази година на 19 декември ще се проведе конференция на тема "Туризмът като перспектива за територията на МИГ- Лом" в Административна сграда на Общински пазар - зала 1.

"Най- напред проф. д-р Марина Николова- ръководител катедра на аграрна икономика от стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов ще бъде наш гост, тъй като има достатъчно опит по проблемите пред туризма в селските райони", каза още Румяна Симеонова.

Чрез видео връзка екипът от МИГ Кирково – Златоград ще сподели добри практики. Ели Методиева- туристически гид, ще очертае конкретни стъпки как може да се изработи туристически продукт за региона.

Завършек на празника на МИГ- Лом е провеждането на Коледен бал на 20 декември с благотворителна цел - закупуване на специални инхалатори за подпомагане на 4 деца от района на Лом, болни от муковисцидоза. 

"Установили сме, че има такива деца от нашия район, свързали сме се с националната асоциация, разбрали сме се, че ще подкрепим нашите деца с даренията, за да могат те да си облекчат малко ежедневието. В разговор с представител на Асоциацията по муковисцидоза разбрах, че няма голяма активност в Северна България", каза Румяна Симеонова.

Ще се проведе благотворителна томбола и търгове за продажба на книги, картини и произведения на изкуството на местни автори.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15