Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическо напрежение в края на годината

Снимка: БГНЕС

Демонтирането на фигурите от Паметника на съветската армия в столицата и промените в Конституцията доведоха до нови политически сблъсъци. Народните представители от „Възраждане“ вчера отново окупираха парламентарната трибуна, за да саботират работата на Парламента. Въпреки това Народното събрание продължи да работи и прие решения в сферата на енергетиката и държавния бюджет за следващата година. Преди това се стигна до физически сблъсъци между депутати на ДПС и "Възраждане", които искаха да изключат озвучаването в залата. Пусната бе и противопожарната аларма. 

“Сглобката режела глави на паметници, а след това и буквално на хора, това е пълен крах на българската държава”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов в кулоарите на парламента.

За разлика от миналата седмица, този път депутатите от БСП не се присъединиха към действията на колегите си от Възраждане. "Това, което се видя, е най-унизителното състояние на българския парламент”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От "Има такъв народ" пък се заканиха да попречат на приемането на поправките в Конституцията. 

Остро срещу действията на опозицията се изказа председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски: “Окупирането на трибуната е саботаж на проруските сили в България в лицето на “Възраждане”. Това са терористи”. Това не са мъже, това са “плюнки”

 „Още преди три години предупредих, че когато вдигнеш юмрука и тръгнеш срещу избрано правителство, се получава това. Който сее ветрове, жъне бури“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В следобедните часове вчера депутатите започнаха да гледат извънредно бюджета за 2024 година на второ четене. Блокадата на “Възраждане” падна и Народното събрание продължи работата си по обичайния начин. 

"Да, имаше безобразия - това да чупиш аларми, да се опитваш да дърпаш кабели, това показва липса на възпитание. Аз съм доволен, че го преодоляхме и приоритетите, които бяхме задали за днес, се случват", каза съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Кирил Петков.
Светлин Тачев
Защо напрежението сред политиците достигна нова връхна точка в последните дни?

"Разковничето се намира в демонтажа на Паметника на съветската армия. Случи се в момент, в който трябваше да се взимат важни решения в Народното събрание и изостри политическата ситуация в България. Тази ескалация вероятно ще продължи", коментира в "Посоките на делника" Светлин Тачев, политолог в агенция "Галъп интернешънъл болкан":

"Управляващото мнозинство не губи кой знае какво чисто формално, защото има достатъчен брой гласове, с които да взима решения. Разбира се, този прибързан акт на демонтаж им създава препятствия и това може да им се отрази негативно чисто електорално. От друга страна това е добра възможност за опозицията да мобилизира електоратите си. Във всеки един момент започването на демонтажа на паметника щеше да породи полемика и политическо противопоставяне, тъй като е тема, която създава напрежение в част от обществото, в случая обаче точно в края на годината то беше използвано като политически акт, защото това е една символна битка. За ПП-ДБ това е една възможност да покажат, че са свършили нещо през своята част в управлението на "сглобката". Но може би самите те не очакваха, че ще има чак такава реакция. Реакцията не е точкова голяма в самото общество, колкото в политическия елит, просто защото се сменят поколенията. Темата за Паметника на съветската армия повече вълнува по-възрастната част от населението, което има свои позиции по темата." 

Реакцията на опозицията ще сплоти ли управляващата коалиция?

"Ще действа сплотяващо. Тази коалиция между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС беше формирана на базата на евроатлантизма, тъй като геополитическата ситуация в момента е нестабилна, води се война на няколкостотин километра от нас. Самата ситуация изискваше стабилност в България и заради това беше създадено управлението, коалицията - за да може страната да продължи да функционира. Трябваше да се направят компромиси, които за някои от участниците в "сглобката" са достатъчно изгодни. ПП-ДБ имаха за залог промените в Конституцията, съдебната реформа, която е основна тяхна теза. Бързат да направят промените, за да могат да се легитимират пред своите избиратели и да обяснят защо са участвали в такова управление. От друга страна, за ГЕРБ-СДС и ДПС този стил на управление е изключително изгоден. Първо, те получиха легитимация с това управление пред евроатлантическите ни партньори. Второ, ГЕРБ-СДС има възможност да изтощава електорално ПП-ДБ. От друга страна и за двете формации - ГЕРБ-СДС и ДПС, този вариант на управление, в който тежестта пада върху ПП-ДБ, е изключително изгоден, защото не носят пряка отговорност, а негативите ще се трупат главно върху ПП-ДБ. Ако има успехи обаче, те ще се разпределят между всички участници в коалицията."

За ДПС това е най-добрият вариант на участие в управлението, добави политологът.

"Активността на Делян Пеевски се засили в това Народно събрание. Традиционно той винаги е стоял "в сянка", не е бил толкова активен в политическия живот на страната. В случая той не просто е активен, а дори има възможност да се издигне до най-високата точка в ДПС. Вероятно почетният председател на ДПС Ахмед Доган има желание външнополитически да отдалечи ДПС от Анкара и партията му да вземе завой към доста по-европейски, либерални позиции. От друга страна, това да отвори партията чисто вътрешнополитически в страната към нови социални групи, да даде възможност на ДПС, който беше на практика изолирана от 2017 година, да възстанови електоралния си потенциал до ниво, в което да е отново традиционният балансьор в българския политически живот."

Поне докато има война в Украйна, коалицията ще управлява, предвижда Светлин Тачев.

"Ротацията най-вероятно ще се случи, защото този формат на управление удовлетворява всички политически играчи в нея. Няма логика те да искат "сглобката" да приключи толкова бързо, защото нови предсрочни избори не е сигурно до какво биха довели, а и този, който "развали" управлението, ще носи политическа отговорност и в евентуално бъдещо Народно събрание много по-трудно ще може да се създаде правителство. За мен лично това управление ще функционира поне докато има война в Украйна, а защо не и след това. Всичко зависи от начина, по който комуникират вътре в коалицията. Виждаме ежедневно напрежение между политическите опоненти, които управляват заедно. Но това обикновено са теми, по които могат да се намерят компромисни решения и пресечни точки. Заради това, въпреки постоянните скандали, те винаги намират решение. Това е като някаква извратена игра на нерви между коалиционните партньори, но без желание да има победа за някоя от страните, защото това ще доведе до край на правителството."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53