Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срокът по договор за приключване първия етап на ремонта на бул. "Панония" е 30 януари догодина

Кметът на Видин за изминалата година и приоритетите за 2024 г.

На Община Видин са предоставени 300 000 лева за изработване на проект за крепостта "Баба Вида" и турското "Кале" с капиите

| Интервю
Снимка: Радио Видин

Община Видин изпраща тежка година, но последните дни на 2023 г. носят и добри новини, свързани с инфраструктурата и културно-историческите паметници. Това съобщи кметът на Видин д-р Цветан Ценков, който направи равносметка за изминалата година и очерта приоритетите за следващата:

"Доста време си мисля, защо Видин не може да тръгне напред. Вече имам много отговори на въпроса и най-важният отговор е, че самите ние, видинчани, си пречим... Ние бяхме подготвили два основни проекта, които са изключително важни, защото това е обликът на град Видин - това са двата входа: откъм Новоселци и откъм "Видахим", които да станат модерни... За мое най-голямо щастие, парламентарните групи на ГЕРБ и СДС вкараха проектите, мина на Министерски съвет... Но недоумявам злобата и агресията и на областния управител, и на г-жа Кирова, и на местните представители на ГЕРБ в Общинския съвет, които вчера (18 декември - бел. на авт.) да защитят интересите на града. Защото ние бяхме единствената Община, която щеше да остане без бюджет. Сега чувам, че щели да жалят и се питам кога ще спре тази агония най-накрая. Защото Видин, колкото и да му пречат, той се развива..."

Цветан Ценков обясни, че проектите за модернизиране на входовете на Видин са включени в капиталовите разходи на бюджета на държавата за догодина:

"Хубавото е, че ние имахме готовност с проекти за двата входа и, дай Боже, наистина догодина те да станат факт, защото това наистина ще промени облика на града. Вие виждате колко е неприятно да влезеш откъм Новоселци, да минеш по дупките след надлеза и да стигнеш до бул. "Панония". Там всичко ще бъде обновено и ще бъде прекрасно. Същото ще е и откъм "Видахим."

Полагат се усилия за завършване на първия етап от ремонта на бул. "Панония" в кратки срокове, докато все още времето позволява да се работи, каза кметът Ценков. Той отбеляза, че фирмата по договор разполага със срок до 30 януари, но изрази притеснение от темпото на работа:

"Видинчани станаха жертва на предизборните боричкания и недостойното поведение на някои политически хора. Слава на Богу, имаме още малко време по договора, дано да го изпълнят, иначе ще трябва да влезем в съда и да се съдим... Натискът от страна на Общината към изпълнителите е, тъй като и времето е много подходящо, да направим всичко възможно до края на годината, началото на следващата, защото срокът е 30 януари по договор. И дано да нямаме снеговалежи, дано да нямаме лошо време - особено време, което е под 5 градуса, защото тогава наистина ще бъдем принудени да спрем и да удължим срока за напролет, което не ми се ще... Надявам се правителството, в Бюджет 2024, да ни отпусне и останалите три милиона и половина и да довършим. По принцип на мен, въпреки някои притеснения, ми харесва това, което се получава, но темпът, с който те работят, е бавен и това дразни много хора..."

На Община Видин са предоставени 300 000 лева за изработване на проект за крепостта "Баба Вида" и турското "Кале" с капиите, съобщи още кметът, като допълни, че средствата са предоставени с решение на правителството:

"Парите вече са по сметка на Общината, след Нова година ще пуснем обществените поръчки. Има огромен интерес от страна на видни български архитекти и учени, които се занимават с българска история, за да може и "Баба Вида", и градските стени, и "Шарампоя", и капиите - всичко това да радва видинчани... Парите са достатъчни, за да може да се направи една цялостна концепция за българската история, която се намира във Видин. Надявам се да се направят едни хубави проекти."

Санирането на жилищни блокове, продължаване на подмяната на отоплителни уреди във видинските домакинства и подобряване на инфраструктурата в по-малките населени места, както и в жилищните комплекси "Бонония" и "Бенковски", са сред приоритети, по които ще се работи догодина, допълни Цветан Ценков.

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00