Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На разходка в парка с кокошките Сонка и Юлия и петела Соник

Снимка: личен архив



Днешната история за домашните любимци е меко казано любопитна. Чували сме, че хората си отглеждат какви ли не видове животинки, но все още не бяхме чували за някой, който е отглеждал кокошки в дома си. Не на двора, а в апартамента. Алекс от Видин обожава пернатите още от много малък. Той не може да живее без домашен любимец. Имал е какво ли не - котка, зайци, но не декоративни и какво ли още не. След което започва да гледа пиленца.

"Първоначално гледах зайци. След това пробвах с пилета. Излизам събота на пазара и пилета - навсякъде... Взех четири и къде ще ги гледам? Вкъщи ще ги гледам. Аз ги гледам в кашонче, не са пуснати. Да уточним, те са декоративни... просто са дребни. Тези пилета живяха около три или четири седмици тук, във Видин, след което ги закарахме на село. След тях взех други и тях ги гледах вкъщи, пак ги закарах на село и всяка година така се случва. Реално тези, които праснаха, съм си ги оставил на село, но малките си ги гледам. Новите, които вземам, във Видин ги държа, като в карантина, защото ако имат някаква болест, да може да не заразят другите."

Начинът, по който Алекс отглежда своите пиленца е повече от отличен. 

"Аз обичам да ги гледам от- до - хигиена, всичко им гледам. Хората ги гледат, както се казва, през пръсти... Не обръщат толкова внимание, аз се старая всичко да е като по конец - да им е чистичко."

Първото пиле на Алекс е било от Раброво. 

"Взех го за кокошка. Като ми го донесе човекът, беше една рунтава топка, мръсна, кална - те са с тип гащи, пера по краката. Беше страшно мръсен, подрязах перата, почистих краката с мокри кърпички, със спрей, дезинфекцирам, хапчета за вътрешни паразити..."

Алекс имал лека дилема, дали това всъщност не е петел, струвало му се, че сякаш му пониква гребен, но майка му на Алекс казала, че няма нищо подобно според нея и си е кокошка. Докато една сутрин в 6:30 часа Алекс чул от хола: кукуригууууу! 

"Както се казва на диалект "запупавел" - не се полагат грижи за него и то си остава такова ситно, малко като изтърсак. При мен петлето си се разви, порасна му гребен, опашка. За Коледа го носехме на село. То си знаеше, като домашен любимец, спеше в кашонче и вечер като се стъмнеше, петлето беше пуснато по двора и като се стъмваше, идваше, качваше се на пейката и си влизаше в кашончето."

Алекс кръщава петлето Соник. Той го е извеждал на разходка в парка.

"Много го харесваха. Петлето си стоеше до мен. Аз примерно отида до една пейка и го пусна по поляната, но стоя до него и като видя да идва от някъде куче си го взимах. То беше свикнало, не беше диво. Самата порода са си такива, да могат да се отглеждат като домашни и те си свикват с човека, като куче. То се кефи като му обръщаш внимание, търси внимание. Даже то като сега си отида на село, то обожава  да му обръщаш внимание, идва при теб. От баба ми бяга, нищо че тя го гледа, то си знае, че аз съм го отгледал, то се кефи и подскача. В парка имаше един човек, който много го харесваше, той сядаше на пейката и петлето се качваше и то и отиваше при него. И той си го гали и му се радва." 

Алекс не спира до тук, след това взима и още пилета. 

"След Соник, следваше да му взема жени. От Градец на два пъти ми докараха пак такива декоративни кокошки, с тях обаче беше малко по-сложно, те бяха по-диви. Едната не съм я изкарвал в парка, а другата я изкарах с конец за крака, понеже смятах, че може да избяга и така и стана - пуснах я и после не можах да я хвана, благодарение на две момченца след половин час гонене я хванахме." 

Първите дни Соник не е приел неговите жени - Сонка и Юлия. 

"В началото първите дни има като борба, понеже не се познават, после си свикват. Той си знае, че те са му жени и си ги пази." 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е бягане..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30