Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

103 млн. лв. е актуализираният бюджет на Община Видин за 2023 г.

Актуализацията беше гласувана на извънредно заседание на ОбС - Видин, от което отново отсъстваха съветниците от групата на ГЕРБ

Снимка: Радио Видин

С бюджет от малко над 103 милиона лева приключва годината Община Видин. Днес Общинският съвет прие актуализираната годишна бюджетна рамка. Това стана на извънредно заседание, което се проведе в последния работен ден на годината. В него участваха 25 общински съветници, като отново от залата отсъстваха представителите на ГЕРБ. 

В началото на заседанието клетва положи Албена Панова от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Тя влезе на мястото на Лозина Николова, чиито пълномощия като общински съветник бяха прекратени след назначаването ѝ за заместник-кмет на община Белоградчик. 

Общо девет предложения включваше дневният ред на сесията, като в първа точка беше гласувана промяна в поименния списък на капиталовите разходи и актуализацията с над 19 милиона лева на бюджета на Община Видин. Заместник-кметът по финансите Цветомира Илиева представи параметрите на актуализираната бюджетна рамка:

"Разликата между първоначално приетия бюджет, който ние реално приехме преди няколко дни, но беше приготвен много по-рано - от 83 904 000 лева, в момента са 103 121 000 лева или разликата, която конфигурирахме след като направихме актуализацията, е 19 216 884 лева. Разликата се дължи предимно на трансферите, които са с бюджетен характер, които са постъпили през цялата година... Най-голямата сума, както и миналата година, са 10 294 000 лева, това е по програмата за лична помощ. 1 299 000 лева са за изграждането на физкултурния салон в училище "Иван Вазов", 296 000 лева - за покрива на училище "Петко Рачов Славейков", 210 000 лева за "Баба Вида"..."

Единодушно, с 25 гласа "за" съветниците приеха актуализирания бюджет ведно с промени в списъка за капиталови разходи. С тях останали средства от ремонта на санитарните възли в сградата на Общината, както и неизразходвана сума за ремонт на покрива на административната сграда на Регионалния исторически музей, който културният институт е извършил със собствени средства, се пренасочват за закупуване на високопроходим автомобил за нуждите на Общината. 

По-малко от час продължи работата на местния парламент, без дебати по предложенията, които бяха до едно приети единодушно от присъстващите общински съветници.

Непосредствено след края на заседанието стана ясно, че днес сутринта областният управител на Видин Иво Атанасов е върнал решението на Общинския съвет, с което на 18 декември, отново на извънредно заседание, беше приет общинският бюджет за 2023 година. Това съобщи Валери Василев от групата на ГЕРБ на пресконференция, по време на която с колегата му Тихомир Станчев представиха мотивите да не присъстват на сесията на местния парламент. Василев посочи, че с колегите му не искат да бъдат част от беззаконията, които се случват в Общинския съвет:

"В момента в Общинския съвет ... е такъв хаос и беззаконие, че просто няма как да идем и да се намесим в тази "игра". На миналата сесия, която беше извънредна сесия, на която се гледаше бюджетът на Община Видин, без да е минал през комисии, след като този бюджет не изчакваме периода, в който може да се произнесе областният - да го потвърди или по някакъв начин да го оспори, правим извънредна сесия от вчера за днес да гледаме актуализация на бюджета, който не сме сигурни, че е преминал през "прелката" на областния управител. Това в момента е поредното нарушение на всички правила... Нашите опоненти в момента имат достатъчно гласове и нищо не им пречи да направят една нормална сесия за избор на председател, да няма маркирани пликове и бюлетини... А не да правим някакъв пасквил."

Все още Административният съд не се е произнесъл по казуса дали изборът на Светослав Славчев за председател на Общинския съвет е законен, отбеляза Тихомир Станчев. Той допълни, че с колегите му от групата на ГЕРБ смятат, че има твърде много предпоставки за нелегитимност на този избор. 

Повече можете да чуете в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02