Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителственият сектор търси проблеми и решения в ранното образование

| обновено на 04.01.24 в 13:48


Неправителственият сектор се ангажира с решение на проблемите в ранното детско образование. В началото на декември Фондация "Калейдоскоп" представи в Парламента своя "Визия за децата на България".  Докладът е базиран на изследване, проведено в пряк диалог с местните общности на десет български града и предлага нови идеи и концепции за ученето в ранното детство, както и реформи в сфери като образование, социални дейности, здравеопазване с фокус - децата, каза за Радио Видин председателят на Фондацията Нора Гавазова: 

"Всъщност идеята дойде оттам, че визия за образованието в България изобщо няма. Ние не знаем в каква посока се развива то. Дават се много често предложения какво да се промени и те най-често са съдържателни или финансови. Но цялостно какви деца искаме ние да влизат и да излизат от тази образователна система, каква е нейната роля за развитието на личността и изобщо за цялото ни общество. Това не е нещо, което образованието го е поставило като цел, тъй като целите на образованието трябва да бъдат пряко свързани с целите на обществото. Образованието е единствената система, която в най-голяма степен определя и цялата обществена култура. Ние решихме да дадем на самите хора право на глас, да видим за тях кое е най-важно, какво те си представят, че образователната система трябва да върши за техните деца. И тръгнахме от най-ранния етап, от най-малките деца... Креативност, свободен избор, право да може да се изразява, да може да се движи, да има критично мислене, диалог, култура на хранене - изключително много неща бяха синтезирани от различните отговори. Изработихме една концепция, как стъпвайки върху тези ценности, какви принципи трябва да бъдат приложени в системата за ранно образование и грижа..."

В момент, когато Министерството на образованието и науката и това на здравеопазването усилено говорят за реформи в образованието и грижата, "Визия за децата" поставя темата в по-различна светлина: ако искаме да променяме настоящето, а от там - и бъдещето на нашите деца, трябва по-скоро да разплетем възела, в който са усукани близкото минало и днешното общество и образователна система. Какви проблеми се наблюдават в обществото и образованието в ранна детска възраст, обяснява Нора Гавазова :

"Успяхме да изолираме няколко проблема. Едното нещо, което се забелязваше във всяка една от срещите, беше разделение между родители и специалисти, невъзможността да се осъзнае, че всички работят за най-доброто на детето, всички са участници в тази система. Другият проблем е свързан със самата гледна точка към детето, изобщо как гледаме на детето, като възрастни, дали нашите деца са активни, креативни, можещи или пък са послушни. Защото в образователната система на детето се гледа като на едно същество, което трябва да изпълнява, тя има една много унифицираща функция..."

По думите на Нора Гавазова, не е учудващо, че България се проваля на тестовете PISA. Децата, чийто глас, активно участие и самостоятелен избор са потиснати още в яслата и детската градина, към края на образователния си път са полуграмотни млади хора, без умения за решаване на проблеми, в голяма степен неспособни да движат напред обществото и икономиката- това е основното схващане на Фондацията, а "Визия за децата" предлага промени:

"Холистичният подход всъщност прави едно преобръщане на образователната парадигма. От идеята, че на децата трябва да им преподаваме едни точно дефинирани знания и да изискваме всички те да ги знаят в еднаква степен, да можем да ги изпитаме. Тук идеята по-скоро е да развиваме умения за живота, това изисква системата да се научи как да поставя детето в центъра. Учителите да се научат как да работят с индивидуален подход, да имаме по-малки групи, повече възрастни. Средата също да е учеща, да дава възможност на детето да изследва. При яслите трябва да има голяма промяна, тя е изключително наложителна."

Предлага се и равен достъп до качествени услуги в предучилищното образование, както и  нов модел на финансиране:  

"Ние обръщаме внимание на един важен проблем, за който аз досега не съм чувала да се говори и той е - финансирането на образованието. Финансират се държавни, отчасти и частни детски градини, но те винаги трябва да работят в един унифициран модел, който е изключително контролиран. И този модел работи срещу ценностите на демократично ориентираните хора, които искат детето им да има глас, да бъде свободно, да има избор. И се получава следното - всеки, който може да си позволи нещо различно, излиза от системата. Ценностно ориентираните хора се оттичат от държавния сектор, отиват някъде, където си плащат сами. Държавния сектор вследствие на това обаче олеква, той губи стойност. В международните насоки на правата на човека това е описано много точно - така нареченото "лошо образование за бедните". Системата трябва да направи така, че качеството да не излиза от държавния сектор..."

Фондация "Калейдоскоп" се радва на голяма обществена подкрепа и очаква Министерството на образованието и науката да припознае Визията и да се ангажира с конкретните мерки за прилагането й, посочи Нора Гавазова. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16