Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прасковен мъх - цветът на 2024-та

Снимка: Радио ВИДИН



От 25 години "Пантон" обявяват цвят на годината. Специалисти в областта пътуват в цял свят, изследвайки модата, дизайна, както и други области, за да направят прогноза на това, което предстои. Цветът на годината, определен от "Пантон", има голямо влияние не само в модата и козметиката, но и във всички други отрасли на индустрията. Прасковен мъх или Peach fuzz, който е актуалният за 2024 година, е мек и вкусен прасковен нюанс. По темата разговаряме с имиджовия консултант Румяна Димитрова, която прави цветови анализ на своите клиенти, за да им помогне да разберат кои са техните цветове. 

"Самият цвят, прасковен мъх, ни създава усещане за уют, усещане за нежност и те ("Пантон") правят избора на цвета на годината, в зависимост от това от каква нужда има Земята, така че да се подхраним, да се чувстваме добре. Всички знаем, че цветовете ни влияят и трябва да се съобразяваме с това знание, защото първото нещо, което забелязваме е цветът и когато искаме да постигнем дадена цел, съответно можем да използваме цвета като инструмент... И именно това искат "Пантон" да направят - да се обърнем към себе си, да покажем жест и милосърдие, на доброта и да създадат усещане за уют."

Както споменахме, Румяна Димитрова, като специалист, изготвя цветови анализ, чрез който се определя това какъв сезон е всеки един от нас, в зависимост дали сме със светли, или тъмни коса и очи, от нюанса на кожата ни и затова ни беше любопитно да разберем на кого повече отива цветът на 2024-та:

"Щастливците за този цвят са хора, които са цветотип "пролет", защото той е много нежен, много светъл, много вибрантен и отива на хора, които са светли като характеристика и са топли, защото самият цвят е много топъл и всеки един може да го носи, но в различните зони на своето тяло. Докато "пролетта", просто тя може да го носи изцяло, може да е близко до лицето... Това е светлата коса, която има светли нюанси, златистото, медено, очите също са светли, могат и да бъдат леко кафеникави, но в светлите нюанси на кафявото, кожата жълтее или може да има леко прасковен оттенък."

Можем да съчетаем прасковения мъх и с други цветове, но близки до него, съветва специалистът.

"Можем да го комбинираме, в зависимост от ефекта, който ние целим, ако искаме да бъдем по-слаби и по-високи, но да не сме изцяло облечени в прасковен мъх, можем да използваме цветове близки до него, аналогични на него. Такива са оранжевото, нюансите на прасковата, също така можем и кафявото, бежовото... А ако искаме да има контраст, можем да използваме цветове, които са синьо, тюркоаз, "слива" също така би стоял много добре", каза Румяна Димитрова.

В звуковия файл можете да чуете и какво е мнението на дамите във Видин относно цвета на 2024 година. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16