Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прасковен мъх - цветът на 2024-та

Снимка: Радио ВИДИН



От 25 години "Пантон" обявяват цвят на годината. Специалисти в областта пътуват в цял свят, изследвайки модата, дизайна, както и други области, за да направят прогноза на това, което предстои. Цветът на годината, определен от "Пантон", има голямо влияние не само в модата и козметиката, но и във всички други отрасли на индустрията. Прасковен мъх или Peach fuzz, който е актуалният за 2024 година, е мек и вкусен прасковен нюанс. По темата разговаряме с имиджовия консултант Румяна Димитрова, която прави цветови анализ на своите клиенти, за да им помогне да разберат кои са техните цветове. 

"Самият цвят, прасковен мъх, ни създава усещане за уют, усещане за нежност и те ("Пантон") правят избора на цвета на годината, в зависимост от това от каква нужда има Земята, така че да се подхраним, да се чувстваме добре. Всички знаем, че цветовете ни влияят и трябва да се съобразяваме с това знание, защото първото нещо, което забелязваме е цветът и когато искаме да постигнем дадена цел, съответно можем да използваме цвета като инструмент... И именно това искат "Пантон" да направят - да се обърнем към себе си, да покажем жест и милосърдие, на доброта и да създадат усещане за уют."

Както споменахме, Румяна Димитрова, като специалист, изготвя цветови анализ, чрез който се определя това какъв сезон е всеки един от нас, в зависимост дали сме със светли, или тъмни коса и очи, от нюанса на кожата ни и затова ни беше любопитно да разберем на кого повече отива цветът на 2024-та:

"Щастливците за този цвят са хора, които са цветотип "пролет", защото той е много нежен, много светъл, много вибрантен и отива на хора, които са светли като характеристика и са топли, защото самият цвят е много топъл и всеки един може да го носи, но в различните зони на своето тяло. Докато "пролетта", просто тя може да го носи изцяло, може да е близко до лицето... Това е светлата коса, която има светли нюанси, златистото, медено, очите също са светли, могат и да бъдат леко кафеникави, но в светлите нюанси на кафявото, кожата жълтее или може да има леко прасковен оттенък."

Можем да съчетаем прасковения мъх и с други цветове, но близки до него, съветва специалистът.

"Можем да го комбинираме, в зависимост от ефекта, който ние целим, ако искаме да бъдем по-слаби и по-високи, но да не сме изцяло облечени в прасковен мъх, можем да използваме цветове близки до него, аналогични на него. Такива са оранжевото, нюансите на прасковата, също така можем и кафявото, бежовото... А ако искаме да има контраст, можем да използваме цветове, които са синьо, тюркоаз, "слива" също така би стоял много добре", каза Румяна Димитрова.

В звуковия файл можете да чуете и какво е мнението на дамите във Видин относно цвета на 2024 година. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00