Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 269 бебета родени във Видин през 2023 година

Снимка: Ана-Марияя Ангелова



По-малко са новородените бебета за 2023 година във Видин, в сравнение с предходната 2022 година. Това сочи статистика на Община Видин. За 2022 година са издадени удостоверения за раждане на 350 деца, за изминалата броят им е значително по-малко- 269. В тези бройки влизат и удостоверенията на родените в чужбина деца на български граждани.

Първото бебе за декември, под номер 111, е малкият Борис. Едва няколко са родените след него. Неговата майка, Ана-Мария Ангелова, от самото начало е решена да роди детето си във Видин. По план бебето е трябвало да се роди на 16-и декември, но заради усложнения Борис идва на бял свят два дни по-рано, споделя майката:

"Повечето от майките- мои познати, близки, приятелки, държат да раждат в Монтана, в София, но лично за мен моят избор е правилен. Аз избрах да родя във Видин, тъй като тук ми е по-спокойно, моите близки бяха наоколо, на разположение по всяко едно време и не съжалявам за този избор. Пак бих избрала да съм си тук... Слава Богу всичко беше наред. Малко ни изненада, роди се по-рано, избърза, но заедно с екипа на болницата успяхме навреме да овладеем положението и двамата сме добре. Персоналът през цялото време ни обгрижваше и съм изключително доволна... Винаги е било така- някои хора да имат добро мнение, други негативно. Лично аз смятам, че това е много индивидуално... Когато стане нещо спешно, както беше в моя случай, няма как да пътуваш, да тръгнеш на път- ти разчиташ изцяло на тези хора и ако не бяха те, можеше да станат много по-сложни и трудни нещата. Смятам, че ако ти имаш добро отношение към докторите, към персонала, те ти отвръщат със същото", каза за Радио ВИДИН майката.

Ана-Мария си обяснява тревожната статистика с това, че масово жените не желаят да раждат във видинската болница. Въпреки нея обаче, смята, че във Видин има много бебета в последните години и вижданията й за града са  по-скоро оптимистични: 

"Градът ни е пълен с бебета. Постоянно по центъра може да видиш майки с колички, затова смятам, че бебенцата се увеличават, далеч не са по-малко... Противно на това мнение, че градът ни няма млади хора, смятам, че не е така. Дори много мои познати се завърнаха във Видин. Има бебета, има и млади семейства... Има надежда, докато има хора, които искат да са тук и тук да си отглеждат децата. Градът ни е едно спокойно място, в което могат спокойно да отраснат нашите деца, тъй като знаем какво е положението в големите градове. За мен тук е най-доброто място..."

*Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Библиотека на открито" привлича читатели в Оряхово

В Народно читалище "Надежда 1871" в Оряхово стартира "Библиотека на открито" . Финансовата стойност на проекта е общо 3000 лева, като 2600 лв. са от обществен дарителски фонд, а 400 лв. са от бюджета на културното средище. Основната цел на инициативата е създаване на читалня на открито и стимулиране на интереса към четенето най-вече в децата, казва..

публикувано на 27.08.24 в 13:00

Стартира второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024"

В края на седмицата - на 31 август и 1 септември ще се проведе второто издание на градския фестивал "Отвори Враца 2024". "Open Vratsa Festival" е културно събитие, което съчетава съвременно изкуство, музика и култура с традиционните елементи на град Враца. Провежда се на улица "Търговска" и в Етнографския комплекс "Софроний Врачански" в града под..

публикувано на 26.08.24 в 17:00

Кой ще грабне короната в конкурса "Мис и Мистър Монтана"

Както всяка година, така и тази   Монтана  се превръща в сцена на блясък и красота по време на конкурса "Мис и Мистър Монтана" . Този петък, 30 август, ще бъдат обявени победителите. Конкурсът в Монтана не е просто състезание на външната красота, а и на характера, увереността и присъствието на сцената. Участниците са не само млади хора,..

публикувано на 26.08.24 в 15:20
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Бутилките задължително се отварят пред клиентите в заведенията

При посещение на барове и ресторанти често се случва, когато поръчаме напитка, било то безалкохолна или алкохолна, да ни я сервират вече отворена, без капачка. Според нормативната уредба, обаче, би  трябвало сервитьорите в заведенията задължително да отварят бутилката пред клиентите .  Изискването е посочено в наредбата за..

публикувано на 26.08.24 в 13:00

„Мениджър за един ден“ запознава учащи с бизнес средата

На 24 октомври ще се проведе 22-рото издание на националната инициатива „Мениджър за един ден “, организирана от "Джуниър Ачийвмънт" ("Junior Achievement", JA Bulgaria).  Събитието предоставя уникална възможност на над 1000 ученици от цяла България да се потопят в динамичната атмосфера на над 100 водещи компании, институции и организации в..

публикувано на 26.08.24 в 10:06

"Неделник" от 25 август 2024 година

Какво ви очаква в днешният "Неделник"? Събор при прохода "Свети Никола" на границата между България и Сърбия организират община Чупрене и сръбската Княжевац . Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки. Коментар на..

публикувано на 25.08.24 в 13:21

Колко са велики Словата на Бога

В Девета неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.      "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Иска ми се да насоча вашето внимание към две неща: всеки път, когато ние четем..

публикувано на 25.08.24 в 08:00