Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тематични стаи за българското създават в училище в Монтана

Снимка: III ОУ "Д-р Петър Берон" - Монтана

Тематична класна стая по български език и литература посрещна учениците от V "в" клас на III Основно училище "Д-р Петър Берон" - Монтана при завръщането им след коледно-новогодишната ваканция. Тематичната класна стая е създадена по Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда" на Министерството на образованието и науката. В началото на учебната година е направена още една тематична стая - по българска история, като тя е създадена със собствени средства на училището. Това разказа директорът Людмила Крумова:

"Първата е от бюджета на училището я създадохме. Тя е посветена на българската история. Буквално всяка ученическа маса е с различно изображение от историята на България. Отделно, това са модулни маси, които образуват четири модула - от четирите етапа в развитието на България. Всичко вътре е интерактивно, иновативно... Втората класна стая е тематична по българска литература и вътре в нея има само книги на български автори - както от изучаваните автори, така и от неизучавани детски автори. Литературата е предназначена за ученици четвърти-седми клас."

В класната стая има и електронни книги - на таблет, както и аудиокниги, допълни Людмила Крумова. Тя обясни, че тематичната стая по български език се използва от един от петите класове, но в междучасията могат да идват и от останалите класове ученици. А и учителите, при желание, могат да разменят стаите си и, например ученици от шести или седми клас да използват тематичната класна стая за часовете си по български език и литература. 

Със средства по националната програма петокласниците са получили и тетрадки, в които ще водят свои читателски дневници, а в края на учебната годината ще бъдат отличени най-атрактивните и пълни читателски дневници. 

Децата работят с изключително желание и интерес в новите тематични класни стаи, отбеляза Людмила Крумова. Затова и плановете за създаване на модерни и атрактивни пространства за учене и отдих за учениците не спират дотук, обясни директорът на III Основно училище "Д-р Петър Берон". В момента се обособяват "зелена" стая, както и тематична класна стая по българско изкуство, а за догодина плановете са да се направи и стая за българска география. 

"Поредица от стаи, които са за българското. Много е важно децата да осъзнаят какъв велик народ сме и колко е красива нашата Българя", убедена е Людмила Крумова. 

През настоящата учебна година в училището се обучават 444 деца от първи до седми клас, като в момента се работи по план за постепенното преминаване към изцяло едносменен режим. Очакванията са през следващата учебна година децата от първи до четвърти клас да преминат на едносменен режим, обясни Людмила Крумова. 

Повече можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26