Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици минерали и кристали - съкровищата на един колекционер

Снимка: личен архив



Днес рубриката "Професия хоби" ни среща с Кристиан Петров от Видин, който колекционира минерали и кристали. Всичко започва съвсем случайно преди година, когато Кристиан отива на палатка в региона с приятели, където попада на прозрачно камъче. Той решава на шега да го сложи на слънчева светлина. Оказва се, че камъчето пречупва светлината по особен начин, което веднага му подсказало, че това може да е полускъпоценен камък. По това време Крис не е разбирал все още нищо от полускъпоценни камъни и го оставя. 

"Не си го взех камъчето, но се върнах другия месец да обходя района, защото ми беше интересно, постоянно си го мислех, постоянно ми беше в главата това "абе, това камъче беше много интересно" и понеже пречупи светлината значително, започнах да се интересувам, в интернет да чета и се оказа, че нашата земя е доста богата на всякакви видове минерали и кристали и после се върнах и започнах да оглеждам района, и се оказа, че това, което съм намерил е натурален, леко напукан кварц и в района също намерих и други видове кварцове. Те са много, например - розов кварц, опушен кварц, намерих малък рутилов кварц, златен изцелител кварц, който има малки златни нишчици вътре в него." 



Майката на Кристиан го е наричала като малък "кристалче", без самата тя да знае защо, но сега всичко придобива смисъл. Бащиното му име крие друга символика - Петър или "петрос" на гръцки език означава "камък" - няма нищо случайно. 

Различните полускъпоценни камъни носят в себе си дълбоко историческо наследство и са били използвани в различни култури и цивилизации. От древността до наши дни те са били ценени не само заради техните естетически качества, но и заради символичното им значение.

"Вярвам, че влияят по определен начин на човека чисто физически, ментално, имат метафизични свойства и хората все повече и все повече ги използват за изцелителни и лечебни цели, дори в медицината се използват. Мога да дам и примери с най-разпространените видове кристали, като например аметист, който в миналото е било показност за власт. Той примерно подобрява концентрацията, помага срещу мигрена, главоболие, пречиства кръвта, като цяло подсилва имунната система. Примерно чистият кварц помага цялостно за благосъстоянието на човека, той го подобрява, от друга страна розовият кварц помага за себеизразяването и за вътрешния мир и разбира се розовият оттенък от този кварц, дори може да утешава и да изцели вътрешни дълбоки рани на сърцето."

Крис събира минерали от една година, като вече стотици.

"Ох, със сигурност не съм ги броил, никога не съм и мислил да ги броя, но със сигурност мога да кажа, че са стотици. И дори още не съм успял да ги категоризирам всичките, все още ги категоризирам и честно казано, дори и на мен ми е лошо някой път от цялото това нещо, но съм започнал вече да се занимавам и си продължавам. До половината съм стигнал да ги категоризирам, защото то си има определени начини да се изчистят, да се преработят."

 

Всеки колекционер обича всичките си "съкровища", но въпреки всичко си има и любими сред тях.

"Веднага мога да кажа, това е семейство Корунд. Никой не е чувал, а си мислех, че това е широкоразпространено. Това са рубин и сапфир, всъщност това е едно и също нещо, един и същи кристал. Рубинът е кралят, а сапфирът - кралицата, но разликата е просто в цвета. Рубинът е червен, а сапфирът е обичайно синьо, но го има в абсолютно всички цветове. Аз имам лично сапфир, уникално розово-бял сапфир. Открих го покрай София, покрай долините много ги има."  

Минералите са живи неосъзнати "души", казва Кристиан, точно заради това имат и определени свойства и влияят по определен начин. Те обаче също изчерпват своите сили, затова има начини те да се зареждат, например от Луната или пък се заравят в почвата със сол. 

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23